單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

單親前小兒由奶奶湊,單親後由我接管發現2歲的他有點問題,經過9個月的測試,證實佢係自閉加輕微活躍,知道的時間岩岩入讀k1,我亦有同老師交代,當時發現小兒不能座得太久,唔識講中文只會用簡單英語,經常食手指,跑黎跑去,老師都安排了佢獨立座開,有需要還要立即回家,不能參與任何戶外及課外參觀活動,當時我心情很難受,但沒有法子,只怪發現得遲,而且特殊的也沒有學位了,只好上午盡量返學,下午安排了很多有關課程,教學給自己和小兒,我亦為了全面教佢,還辭了工作,整個暑假都和他一齊努力,進度也不錯……很多人都讚他進步得很快,講中文也表達得很好,今年升上K2,老師說舊的問題沒有了,但新的正要開始……

大宅

回覆:power_jong 的帖子

佢開始咬同學,同學亦表示不喜歡和他玩,他常常玩弄陽具,還經常自言自語,不合群,但我小兒根本唔知咩事,同佢講完,轉頭就唔記得,又或許是按捺不住,我知道小兒是很想和大家玩的,可惜他愈是熱情,同學愈是怕他……我大約每星期也會收到一次老師的電話投訴,說我要如果幫小兒改善A問題,當問題A改善後B問題又出現,如此類推……

大宅

今日又聽到電話了,老師說小兒問題很多,校方亦決定原用k1教學方法,就是繼續唔俾佢上課外參觀和旅行等外出活動,我個刻心情真係覺得,點解小兒的進步得到咁多人讚賞,反而得不到學校的讚賞和鼓勵呢?點解又要將佢既群體活動取消呢?為此我不停喊,不停諗,究竟我還要做幾多,才能幫到小兒……

大宅

我想講,當我同小兒一齊,不論是旅行還是普通行街食飯也同普通小朋友一齊,做功課無問題,食飯無問題,行街去公園無問題,一切也很好,但當佢離開了我,小兒就好像變了別人,他們說就像瘋子一樣,控制不住,不停咬人,放飛劍,玩陽具,到處騷擾別人……

大宅

唉!我已經排緊i位,但因為是沙田區,而且小心已經4歲半了,很大機會等唔到,就算等到,也沒用了,所以而家自行搵外間的訓練,邊學邊等,希望佢能夠銜接主流小學……

大宅

在這請大家安慰一下我,好讓我平復心情,明天繼續努力,同小兒一齊加油努力……

侯爵府

引用:在這請大家安慰一下我,好讓我平復心情,明

原帖由 power_jong 於 15-09-24 發表
在這請大家安慰一下我,好讓我平復心情,明天繼續努力,同小兒一齊加油努力……

...
不如你考虑下比仔仔讀
一Dc家自閉症治療幼稚園啦!
如果你入息合資格學費可申请學校基金支助一半!
學校全是特殊幼兒導師,sT,OT組成,内裏的老c會有愛心和懂得教很多!
以前我家少爷未排到s位!我地比他讀左2年!
排到s位先轉走!
效果很不錯,你有需要pm我比學校名你!

大宅

引用:單親前小兒由奶奶湊,單親後由我接管發現2

單親前小兒由奶奶湊,單親後由我接管發現2歲的他有點問題,經過9個月的測試,證實佢係自閉加輕微活躍,知道 ...
我女有少少活躍
所以從食物落手
少色素,少激素嘅食物對佢情緒好有幫助
中午如果訂學校飯(現讀小學),食到一星期,情緒好明顯有不同
坐唔定(本身都係,但嚴重得多),情緒起伏得很大
所以平日盡量在家煮食,盡量都是吃有機的(少化學農藥,少激素)
零食都揀少色素
雞翼,雞尖,雞皮一定唔可以食,雞係超多激素

我覺得你小朋友返學非常唔開心(行為反映左出來),被隔離所以係學校同屋企係唔同
如果係我,學位照keep,因要報小學,但唔會日日返學,你自己教佢,比佢多跑公園,接觸大自然(記唔記陳錦鴻個仔都有自閉,佢教多去大自然)

以前我有朋友嘅小朋友都有自閉,除小朋友上堂外,大人都去上堂,學怎樣教佢小朋友,佢小朋友而家都讀中學,都係主流學校,名列前茅,朋友下了很多功夫

加油!

大宅

回覆:haydenden1023 的帖子

小兒有食魚油,佢情緒唔算起伏得好勁,只係有時一見到小朋友就好熱情,想錫想咬想緊緊攬住,情況就好似向機場見反好耐無見既情人,仲要一興奮就要spot佢先記得停……其實當佢向我身邊,所有人都唔會覺得佢有野,就算去到好多人既公園,佢都守規矩排隊,有時我只要輕輕提下佢唔好跑得咁快,小心撞到別人,佢每跑過一次又會主動望一下我,但一離開我,d人就話佢有問題,好似兩個人咁,我唔明點解分別咁大,我教左好多技巧俾老師,亦表示會配合令小兒進步,融入社會融入群體……但我真係無胃口,又訓唔著……

大宅

引用:Quote:原帖由 power_jong 於 15-09-24 發表

原帖由 babytszkin 於 15-09-24 發表
不如你考虑下比仔仔讀
我住沙田區的,有嗎?

侯爵府

引用:Quote:原帖由 babytszkin 於 15-09-24 發表

我住沙田區的,有嗎?
糸油麻地!

男爵府

畀面勳章

回覆:我很難過,單身+自閉

Hi,我的兒子都有自閉傾向,同你所講的特徴大同小異,亦讀緊主流幼稚園,明年還要上小學添。其實學校的包容很緊要,小兒K1初還走去打校長添有做了一年訓練,真的有很大進步!但要放鬆D,如果孩子都感受到媽咪的焦慮不安,佢地會無安全感架!我常常這樣想:自閉傾向比起身體不健康已是幸運,起碼佢地的世界很容易開心,只要我地作為媽媽付出比人多的耐性,導航我地的孩子,我信孩子都能在社會上立足的!一齊加油吧!

子爵府

power_jong 發表於 15-9-24 02:14
唉!我已經排緊i位,但因為是沙田區,而且小心已經4歲半了,很大機會等唔到,就算等到,也沒用了,所以而家 ...
你現在的幼稚園有i位嗎?還是等第二間?如果你等到K3才有i位,可以考慮申請讀多一年K3,即是多一年i位的訓練。

大宅

引用:在這請大家安慰一下我,好讓我平復心情,明

...
辛苦哂,加油!

大宅

引用:Quote:原帖由 power_jong 於 15-09-24 發表

原帖由 babytszkin 於 15-09-24 發表
不如你考虑下比仔仔讀
要預咗九千幾一個月,半日。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

5歲後係優先有位。
恕我得罪,小朋友一離開媽媽就失控,樓主仲打算俾佢讀主流小學?莫講功課可唔可以應付,佢返到去日日搞同學,我估好快學校有微言,最常見係要求小朋友睇精神科,食藥…

不知所謂的乙陸!!!

侯爵府

引用:Quote:原帖由 babytszkin 於 15-09-24 發表

原帖由 KIKI678 於 15-09-25 發表
要預咗九千幾一個月,半日。
如果無支_助就要!
7年前我地7500一個月!但每星期有一堂個別st,ot各30分鐘!
而家要9000千吾出奇,但有支助學費可減半!
而且比普通學校,自閉小朋友返學會开心好多!
我覺得好值得!

大宅

引用:5歲後係優先有位。恕我得罪,小朋友一離開

原帖由 chowqv 於 15-09-25 發表
5歲後係優先有位。
恕我得罪,小朋友一離開媽媽就失控,樓主仲打算俾佢讀主流小學?莫講功課可唔可以應付, ...
我無諗過小學既事,只是覺得唔開心,小兒向我教導下進步了不少,其實我每日都會提醒佢有咩要改善的,唔可以做的,我講過,小兒每當我提醒佢後,不久就能改變,但新的惡習又生,佢既行為有很多,不是每件事也會騷擾同學,只係小兒唔好既行為,令同學唔鍾意,另外我只諗過送佢去其他學校,未諗過讀小學既事,也許到最得,我為了小兒得到最適合既教育而離開香港……

大宅

引用:Quote:原帖由 KIKI678 於 15-09-25 發表要

原帖由 babytszkin 於 15-09-25 發表
如果無支_助就要!
7年前我地7500一個月!但每星期有一堂個別st,ot各30分鐘!
而家要9000千吾出奇,但有支 ...
我都有諗過去讀類似既學校,但我想俾d時間小兒去學習正常幼稚園先,如k2結束後都係咁,k3及小學就要從這方向發展,因為好多人都覺得小兒只屬輕微,而且睇到佢既進展也覺得可以再俾d時間佢,所以有咁既想法!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

媽媽有無諗過自己做影子老師,陪個仔上堂?

不知所謂的乙陸!!!

首頁

尾頁

跳至