想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

去年5月第一次小產(8wk停心跳),身體心理花了很長時間復原。
這一年多來中醫調理;戒口,盡量一天三餐在家吃,少吃精製加工食物;婦科檢查照輸卵管......在排卵藥療程開始前,好不容易懷上,9月初驗到有孕。

怎知,23/9我大量流啡跑急症室,胎兒7wk走了!昨天出院。

原來,有些事情,不是努力了就有成果......

正躊躇接着的路怎樣走,是要做iui/ivf嗎?但我們能自然懷孕,就是胚胎停止生長。補充一下,我快33歲,先生30歲。

大宅

會否驗免疫問題?有時免疫出了事,會自己攻擊寶寶。可上網search 一個台灣jm的blog, 叫「斑媽」,她也是流了兩次,對症下藥後,現在有一對孖仔。加油,希望在人間。

別墅

引用:去年5月第一次小產(8wk停心跳),身體心理

原帖由 tsepei 於 15-09-26 發表
去年5月第一次小產(8wk停心跳),身體心理花了很長時間復原。
這一年多來中醫調理;戒口,盡量一天三餐在 ...
其實我既日子同你差不多…第一次3月空心…9月又XX6週幾…傷心到又落底谷底…我年幾就快35/老公就快40…我都唔知點算…打算想試下天喜丸…聽大家講好似不錯吧⋯

大宅

misschingching 發表於 15-9-26 12:05
會否驗免疫問題?有時免疫出了事,會自己攻擊寶寶。可上網search 一個台灣jm的blog, 叫「斑媽」,她也是流 ...
睇左個BLOG,謝謝您提供~睇黎要去台灣走一轉,香港睇免疫的醫生少,依方面支援嘅婦產科醫生都少......

大宅

李蕾蕾 發表於 15-9-26 14:11
其實我既日子同你差不多…第一次3月空心…9月又XX6週幾…傷心到又落底谷底…我年幾就快35/老公就快40…我 ...
抱抱~感同身受!天喜丸係助孕掛,依家我地係陀唔穩/胎唔識大......

大宅

tsepei 發表於 15-9-26 14:29
睇左個BLOG,謝謝您提供~睇黎要去台灣走一轉,香港睇免疫的醫生少,依方面支援嘅婦產科醫生都少......
...
香港不育科醫生通常都唔buy呢套,所以去台灣check應會支援好啲,check左無事嘅,亦求安心。別灰心,喊完,就再重新黎過!

大宅

我同你差不多,再多你一次化學,我年紀比你大,下個月37了,三次都入左qe,所以我要求醫生同我check,驗到紅斑狼瘡指數高,即抗體出問題,同樓上講一樣,自己打自己,之後唔想等政府,攞左報告去私家到跟,打排卵針,剛第二cycle,醫生話如懷孕要打唔知咩凝血針
你都去檢查下啦,唔洗盲中中唔知咩事,我過來人,早知早啲檢查唔洗捱咁多苦

別墅

引用:去年5月第一次小產(8wk停心跳),身體心理

這一年多來中醫調理;戒口,盡量一天三餐在 ...
我試過3次喇,情況同你一樣,抽左好多血驗仲等緊報告,你有冇做婚前test丁丁之類?可以考慮test下,我37都仲試緊,你咁後生唔洗心急,養好身子先

大宅

evalau14 發表於 15-9-26 15:53
我同你差不多,再多你一次化學,我年紀比你大,下個月37了,三次都入左qe,所以我要求醫生同我check,驗到 ...

可以PM我您睇嘅私家嗎?

大宅

makoko820 發表於 15-9-26 16:08
我試過3次喇,情況同你一樣,抽左好多血驗仲等緊報告,你有冇做婚前test丁丁之類?可以考慮test下,我37都 ...

有婚前檢查、驗丁丁、照超聲波等,係年幾前嘅事。但其他FSH、LH之類無驗過,我個婦科醫生建議先照輸卵管同試排卵藥,如果仲未懷孕先去驗血,同再驗多次丁丁
照完輸卵管隨即懷孕,點知轉頭就無左......

我諗黎緊下個月黎返正常PERIOD就去私家驗血,或者索性年尾飛台灣諮詢醫生

大宅

evalau14 發表於 15-9-26 15:53
我同你差不多,再多你一次化學,我年紀比你大,下個月37了,三次都入左qe,所以我要求醫生同我check,驗到 ...
我年頭都疑似化學。我平時PERIOD好OK,無經前啡、無血塊、少經痛。2月時經前6日就流啡,流左幾日先黎M,一黎就有幾舊大血塊。
果時唔知有化學依樣野,係之後先認識,睇情況有相似,不過同自己講過左就算,由得佢,無alert

大宅

makoko820 發表於 15-9-26 16:08
我試過3次喇,情況同你一樣,抽左好多血驗仲等緊報告,你有冇做婚前test丁丁之類?可以考慮test下,我37都 ...

btw,請問您去左邊度驗血?應該驗咩項目?

大宅

感謝各位!
在低谷時在這裡找到支持和溫暖~

大宅

tsepei 發表於 15-9-26 16:18
可以PM我您睇嘅私家嗎?Pm ed

別墅

引用:+本帖最後由+tsepei+於+15-9-26+16:34+編輯

因為3次都係政府e院,所以佢地有曬我record,啱啱第3次自然流,e生自動自覺同我驗,因為3次就是慣性流產,因為本身我甲亢加高齡,所以e院一路都好緊張,佢都係同我講驗溶血、抗體丶紅斑狼瘡丶貧血之類,抽左成廿筒血,仲轉介我去睇遺傳學添,但e生都話就算驗左咁多都未必搵到原因,好大機會都只不過係唔好彩,聽完都真係唔知比咩反應佢,唯有自己睇中醫調理lor

大宅

makoko820 發表於 15-9-26 17:05
因為3次都係政府e院,所以佢地有曬我record,啱啱第3次自然流,e生自動自覺同我驗,因為3次就是慣性流產,因為 ...
你同我casee好相似

別墅

引用:Quote:makoko820 發表於 15-9-26 17:05 因

原帖由 evalau14 於 15-09-26 發表
你同我casee好相似
係呀,咁請問你有冇check到事呀?

大宅

先好好調理身子,不要太難過,我那時也很難過…… 要振作呀!

大宅

makoko820 發表於 15-9-26 19:46
係呀,咁請問你有冇check到事呀?
我係QE check 到紅斑狼瘡指數高,十月再抽一次血,同埋去內科覆診,都仲未知點,不過我去睇私家,寫左信攞返政府份報告,私家話呢個指數會影響我懷孕,一有就會身體自己打自己,於是凝血出問題,個胎唔得,而家我係私家跟緊,打排卵針,追蹤卵子,醫生話有左之後照到有胎囊就開始要打枝唔知咩凝血針去阻止個免疫問題,不過咁樣睇法,一個月5千幾好貴,今次第二個cycle,等緊派彩,我都諗唔得之後仲做唔做,定做iui

大宅

evalau14 發表於 15-9-27 09:30
我係QE check 到紅斑狼瘡指數高,十月再抽一次血,同埋去內科覆診,都仲未知點,不過我去睇私家,寫左信攞 ...
好奇一問,點解唔自己試等自然懷孕,有左先去醫生度打凝血針?

首頁

尾頁

跳至