論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

13/8/15到港, 忍到佢E家,好惡劣,未做過helper, 豬油膏咁, 又唔係搏唔撈, 但交帶左都上唔倒心。

成$11000 仲有幾佰驗身費,睇來又泡湯

我之前2個工人都唔係咁,咁唔醒目,自問我唔算高要求,但咁樣點捱2年約?

日日要比我鬧, 要去到我唔侮辱唔得,點搞?

如果係你請過一個嗎?

1)魚湯加豬肉再滾時,只滾2分鐘
2)特登等我訓左至洗廁所,但被我撞破無洗,之前問佢幾時洗,佢話等到佢冲涼前用廁所再洗,但入廁所lock門后10mins出來,又洗埋頭,邊有可能洗左toilet bowl? 自此我唔比lock門洗厠所,仲擺明我要睇住。
3)無帶key帶我囡返學, 入唔倒屋要我返去
4)自己放假返入屋,除左鞋入屋后都整到間屋有黑印, 之後洗完腳搞到成個廁所勁污穢又嗅要我跟,不止一次,仲要洗完腳唔抹
5)廚房漬左玻璃膠,比$讵同個囡食tea, 巳交帶tea time special price, 佢同我所有以正價叫,包括飲品一樣要比$,本應係free,嬲到我要鬧佢,how pig you are!
6)之前同佢講我要2條corn, 叫佢去亍市買$10/3條, 佢仲要call我$10/3條賣曬,$6有2條買唔買?我返工忙, 無覆之後買唔倒
7)用布抹完野,唔識洗,連洗布手勢都要教。
8) 巳帶左佢去亍市教買送十次,次次有買菜心,佢可以買左芥蘭
9)之前巳示範左洗抽油煙機㸃洗,竟我再提佢點做時,我無講用擦擦,但之前巳做過比佢睇,佢竟無擦

我真係就快激死, 鬧佢佢有黑面,但叫唯一優點係態度仍尚算好,無鬧返轉頭
ED所謂菲律賓大學生,如從未做過工人,

.....................係不可僱用......................................

我洗濕個頭, E加點算好?

子爵府

佢未做過DH而且上工只個多月又唔識中國人習慣你是否期望過高,我請的是本地姐姐雖然乜都唔使教,但我都預咗有兩三個月適應期,何況你姐姐係無經驗,你預半年至一年先會上手,如你要求佢乜都識就唔應請一個毫無經驗的姐姐。補充少少你姐姐打比你問買唔買6元兩條粟米佢一d唔pig,對一個新人來說你唔答佢怕買錯好正常,恕我直言責任不能推到姐姐身上。

tsoi520    發表於 15-9-28 02:18

象牙宮

我真係好攰!
愈對你好 愈覺得理所當然?
人係咪咁犯賤
=====================================

不過外傭.... 無左工, 都唔會後悔.
從未唔識得珍惜?

我很欣賞外傭. 身為打工, 可以.
不怕無工開.
不怕被人炒.
不怕找不到工.
工對佢地, 來的太易了.

黑面也得. 賴雇主. 駡雇主. 屈雇主.
全港 三百多萬名打工仔中(不包括外傭)敢好似外傭對雇主?
有几个敢??

alibabah    發表於 15-9-30 13:23
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

回覆:廢柴日日遊雲,你地會請過一個?

好明白你,無心或無腦是但一樣都死。
比過期限自己,冇改善就諗下一步。
對住啲咁人好影響自己健康同家庭和諧。

大宅

引用:+本帖最後由+tuenmunoasia+於+15-9-27+10:3

原帖由 tuenmunoasia 於 15-09-27 發表

佢未做過DH而且上工只個多月又唔識中國人習慣你是否期 ...
你有無留意我巳講比佢知,只要2條。
係一個蠢人定係一個唔用心做野嘅人,一睇就知

大宅

引用:+本帖最後由+tuenmunoasia+於+15-9-27+10:3

原帖由 tuenmunoasia 於 15-09-27 發表

佢未做過DH而且上工只個多月又唔識中國人習慣你是否期 ...
仲有,我之前2個工人都係海外,其中一個都係無做過工人,我深信我無judge錯誤佢嘅人心態,我唔係70后,80后,相信一開聲唔客氣果D人一定係。
我喺我公司做左超過20年,見盡E加D人點做野同處事。喺BK都有留意,個平台係反映事實,唔用心去了解D人嘅說話,人和事,我相信係唔需要理會

濛查查    發表於 15-9-27 12:34

大宅

引用:好明白你,無心或無腦是但一樣都死。比過期

原帖由 Handsomewoman 於 15-09-27 發表
好明白你,無心或無腦是但一樣都死。
比過期限自己,冇改善就諗下一步。
對住啲咁人好影響自己健康同家庭和 ...
你講得好啱

大宅

引用:我真係好攰!愈對你好+愈覺得理所當然?人

原帖由 333s 於 15-09-27 發表
我真係好攰!
愈對你好 愈覺得理所當然?
人係咪咁犯賤
詎跟本真的不在乎,你講中佢心態

伯爵府

你個工人跟本冇心裝載你講乜,練精學懶,其實有心做、學,除非溝通唔到,如果唔係3個月乜都上手,佢8月返工,比多小小日子睇下點,如果唔係又成萬蚊比agent 好甘

男爵府

冇經歷過嘅人未必想像同理解低質素工人果啲荒謬野。果啲荒謬行為只當笑話咁聽又或者覺得\"比4110想人點\"?
其實大部份僱主只要求佢地交到基本野甚至更低嘅貨,但可惜而家啲工人好多連基本作為工人嘅操守或作為人嘅常識都冇。。。
資質差同無心做嘅話你比幾多時間佢都唔會進步同改善。

Iceman00852    發表於 15-9-27 21:17

子爵府

Iceman00852 發表於 15-9-27 12:20
仲有,我之前2個工人都係海外,其中一個都係無做過工人,我深信我無judge錯誤佢嘅人心態,我唔係70后,80后 ...
對於一個無經驗的新人,是我無用心理解你還是樓主期望過高由其他人判斷吧,我舉你姐姐買粟米的例子係反映一般無經驗姐姐的標準去評論,而樓主有不同睇法係因你以一個有經驗的姐姐去衡量姐姐的表現,連半點不同意見都容不下就考慮不要開post了,一個僱主以pig去評論一個無經驗的新人會是一個怎樣的僱主可想而知。

男爵府

其實你講嘅3,4,5,8,9已經足以顯示佢冇腦又無心。

出門帶鎖匙呢啲正常人常識,呢啲都要教真係估無言。食飯洗唔洗提?
好似我件,3年了。自己放假就記得帶門匙同大堂8達通。同我出街提佢帶匙佢竟然淨帶門匙唔帶大堂8達通。一齊搭車出街自己行開搵位坐。呢啲係冇常識定又係僱主問題???每個諗唔到嘅細節都要出事後教,仲要唔係教一次就做到,對住佢簡直係精神折磨。

伯爵府

菲律賓食豬肉,我諗點都會知,豬肉唔會2分鐘就熟就算計你唔識,有把口,都識問吖!如果當我唔知情況下,飲d2分鐘嘅豬肉湯,我諗我唔止鬧佢係🐷,直頭掉轉我比d生豬肉佢食,個工人話我,咁係未個工人唔啱其實實樓主舉以上種種事情,係唔關經驗事,無實質請工人經驗&無同工人一齊住嘅僱主,係唔會明白

yiu_mimi    發表於 15-9-29 16:11

象牙宮

Iceman00852 發表於 15-9-27 12:22
詎跟本真的不在乎,你講中佢心態

我係打工仔. 外傭同樣打工仔.
我顯的比外傭更不如. 勁...

比較一下, 我似暗春仔多D.

我怕無分工, 我怕失業, 我怕被公司炒, 我怕再搵工...面試中困難.
我怕老黑我面, 出事即回報老閤. 我冇旦黑老閭面... 我那敢發老閣脾氣架....

yiu_mimi    發表於 15-9-29 16:14
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

濛查查 發表於 15-9-27 12:33
你個工人跟本冇心裝載你講乜,練精學懶,其實有心做、學,除非溝通唔到,如果唔係3個月乜都上手,佢8月返工 ...

6月訓練她...月底前要給老媽用.

9月我讀課程. 10月要考. 給了自由权. (冇檢收)
月中發現N次, 對方在變中. "練精學懶,練精少做" 偷工減料

洗廁所一 1/3 不洗 廁所內有多事干. 三宝 (坐廁, 洗手盆, 浴室) 鏡柜. 窗
洗廚所一 1/2 不做.

前几天叫她寫每日做什么. (口說/寫) 她就寫. 有寫無做.

i said
i m always monitoring you. what you do, what you hv do yet..

whatapps dont practised your laziness, all worse in my home.

自己又在病中, 十月考完... 再想方法整她..
若是以前.我會大駡..

上次55工人, 才是2个月, 發我脾氣, 叫我炒佢...
至今她未想走.

80年代至今工人變的愈來愈快.

理性討論交流者。

男爵府

引用:菲律賓食豬肉,我諗點都會知,豬肉唔會2分

原帖由 濛查查 於 15-09-27 發表
菲律賓食豬肉,我諗點都會知,豬肉唔會2分鐘就熟就算計你唔識,有把口,都識問吖!如果當我唔知情 ...
agree!

大宅

回覆:Iceman00852 的帖子

能力差,點教都唔會達到基本要求,唯有搵到新工人就換,同情樓主又唔見萬蚊agent費

yiu_mimi    發表於 15-9-29 16:14

大宅

回覆:muffincake 的帖子

所以我唔敢請全新海外,試過之前請過一個菲傭,能力差到如同輕度弱智,最後做咗8日,大家協議唔駛賠錢解約

大宅

引用:其實你講嘅3,4,5,8,9已經足以顯示佢冇

原帖由 Handsomewoman 於 15-09-27 發表
其實你講嘅3,4,5,8,9已經足以顯示佢冇腦又無心。

出門帶鎖匙呢啲正常人常識,呢啲都要教真係估無言。 ...
出門要帶key嘅問題,其實巳經提及過2次。
如果唔係提過都無咁激氣,就係巳經覺得自己都好似提得太多。
有時人嘅直覺好"領",你感覺到係果種你急佢唔急,但擺到明佢係一個死蠢,唔精,仲要懶,頼皮,
你唔提醒佢即死,你點"勤"得落?
你地講到題,係一種精神折磨!

大宅

引用:菲律賓食豬肉,我諗點都會知,豬肉唔會2分

原帖由 濛查查 於 15-09-27 發表
菲律賓食豬肉,我諗點都會知,豬肉唔會2分鐘就熟就算計你唔識,有把口,都識問吖!如果當我唔知情 ...
我教左佢煑超過15道簡單家常菜,簡單到煎旦都算一道,總之令佢明白其實來來去去菜心煑乜乜都差不多,我唔停咁同佢午、晚餐咁煑,其中一道滾魚湯后再加豬肉會甜D,之前煲過比佢睇和試,巳講明要最少滾多10分鐘。

有次比我見倒佢滾2分鐘熄火,問佢點解,佢竟然同我講豬肉份量少,所以咪熄火!

應該我個囡飲左幾次生猪肉湯

首頁

尾頁

跳至