跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我琴日問過Dr. 如果BB有濕疹,椰子油有冇幫助?原來係有ga,但要配合飲食,e.g. if bb 開始食糊仔or 果蓉,先要停食,俾番bb食奶就已經得,因為糊仔同果蓉會誘發出體內嘅霉菌,戎清再配合使用椰子油,就可...
另外,如果你係餵緊母乳嘅媽媽,椰子油都可以幫到你提升母乳嘅質素,(因為椰油其中含嘅中鍊脂肪酸係極之容易消化吸收及代謝,所以係母乳主要成份之一,對未發育完全的嬰兒極為重要)btw,係mami食椰油再由母乳傳俾bb
"()內容節錄from dr. yuen 的其中一篇文章"
....and i've got some more information aabout coconut oil,if u want to know more,plz give me your email....
just want to share...^^

[ 本文章最後由 virginiali1226 於 08-7-15 21:44 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

仲有...如果BB發燒,可以將蒜頭磨成蒜泥,敷喺BB嘅腳板底,直至由BB頭頂聞到蒜頭味,抹走即可...
上次小Mee打完針發燒,我都係用呢個方法,完全冇俾退燒藥

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

原文章由 virginiali1226 於 08-7-14 21:41 發表
仲有...如果BB發燒,可以將蒜頭磨成蒜泥,敷喺BB嘅腳板底,直至由BB頭頂聞到蒜頭味,抹走即可...
上次小Mee打完針發燒,我都係用呢個方法,完全冇俾退燒藥 ...

呢個方法幾有趣,係咩原理呢

大宅

好媽媽勳章

咩原理呀...等我下次問吓Dr. Yuen先,因為我上次淨係掛住問點樣可以幫BB退燒而唔洗食退燒藥,但係用係小Mee身上work wor,敷完出汗,抹身,第二日就變返精靈
原文章由 貓MIMI 於 08-7-14 22:09 發表

呢個方法幾有趣,係咩原理呢

[ 本文章最後由 virginiali1226 於 08-7-15 00:27 編輯 ]

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 virginiali1226 於 08-7-14 21:41 發表
上次小Mee打完針發燒,我都係用呢個方法,完全冇俾退燒藥 ...

意思係d味會傳到上頭, 先抺走腳板底d蒜頭呀? 好得意wor.

大宅

好媽媽勳章

係呀,因為BB嘅皮膚薄,而生蒜頭具有殺菌作用,將蒜頭磨成泥狀,會令皮膚易於吸收,從而達到殺菌作用,其實發燒袛不過是身體本身的自癒能力
原文章由 sqq321 於 08-7-15 09:40 發表

意思係d味會傳到上頭, 先抺走腳板底d蒜頭呀? 好得意wor.

[ 本文章最後由 virginiali1226 於 08-7-15 14:07 編輯 ]

大宅

hi, can you send the info to [email protected]
My bb has eczema and poor him is suffering I'm breastfeeding him and just started to give him some rice cereal since yesterday.
Thanks@@

男爵府

Hi Virginia,

Thanks for your info on coconut oil. I bought one at 360 yesterday. I hope it does help me in improving the quality of my breast milk.
原文章由 virginiali1226 於 08-7-14 08:43 發表
我琴日問過Dr. 如果BB有濕疹,椰子油有冇幫助?原來係有ga,但要配合飲食,e.g. if bb 開始食糊仔or 果蓉,先要停食,俾番bb食奶就已經得,因為糊仔同果蓉會誘發出體內嘅霉菌,戎清再配合使用椰子油,就可...
另外,如果你係餵 ...

[ 本文章最後由 tingfai 於 08-7-16 09:24 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

建議每日飲三湯匙...
希望可以幫到你
mama們加油啊...
原文章由 tingfai 於 08-7-15 16:53 發表
Hi Virginia,

Thanks for your info on coconut oil. I bought one at 360 yesterday. I hope it does help me in improving the quality of my bread milk.

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我對用garlic方法非常感興趣呀!

我個仔應該今個星期六要打針,因佢之前剛剛病完,我好擔心佢打完針會病呀!我都唔係好想佢食藥,因為我覺得西藥會傷佢身。

不過我想問,蒜泥是否一定要新鮮磨?用咩先可以磨到蒜泥呀?

大宅

我bb都有敏感同濕疹,等我都買嚟試下先,唉,希望有效la,見到佢面仔成日一撻撻,好心痛呀! 但係每日飲3湯匙,會唔會好難飲呀?

大宅

好媽媽勳章

新鮮磨係最好ga,要即磨即用,用磨薑蓉用嘅廚具磨就得ga la^^
不過磨嘅時候要小心手指ar^^
原文章由 Freesia_cat 於 08-7-15 19:19 發表
我對用garlic方法非常感興趣呀!

我個仔應該今個星期六要打針,因佢之前剛剛病完,我好擔心佢打完針會病呀!我都唔係好想佢食藥,因為我覺得西藥會傷佢身。

不過我想問,蒜泥是否一定要新鮮磨?用咩先可以磨到蒜泥呀? ...

大宅

好媽媽勳章

我就唔覺得難飲,唔慣飲嘅話,椰油可以做沙律,搽麵包
我張資料內容有寫ga la^^
原文章由 mewmew2 於 08-7-15 20:13 發表
我bb都有敏感同濕疹,等我都買嚟試下先,唉,希望有效la,見到佢面仔成日一撻撻,好心痛呀! 但係每日飲3湯匙,會唔會好難飲呀?

珍珠宮

我諗我都係train我老公整蒜泥啦!因為如果我個仔病,實要我抱,都係老公整。

不過昨晚同我老公講,佢用好半信半疑的目光望住我,猛問我咩道理...... 真係想同佢講,叫你做就做啦,為個仔好咩都要啦!哈哈!

原文章由 virginiali1226 於 08-7-15 21:24 發表
新鮮磨係最好ga,要即磨即用,用磨薑蓉用嘅廚具磨就得ga la^^
不過磨嘅時候要小心手指ar^^

珍珠宮

mewmew2:

我都希望你個BB快d好,莫講話你做媽媽嘅見到個你咁會心痛,我睇見你個仔咁樣我都可以感受到你的心痛!

不過好彩你個BB仲好精靈,證明都只係皮膚上,唔係有其他問題!

男爵府

I found the taste okay wor. I added it into milk/ soy bean milk. Or you can mix it with juice to make smoothies. It makes you feel full after drinking it.
The leaflet says it can stimulate body metabolism and help to burn body fats too. I observe that I have 0.5 lb lighter today. Don't know if it did help??
原文章由 mewmew2 於 08-7-15 20:13 發表

王國會長

王國會長

原文章由 virginiali1226 於 08-7-14 08:43 發表

我都想要呢d 資料呀,麻煩你send去[email protected]

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

I want to get some information. Would you pls send to me.
[email protected]

Thanks!

別墅

可以send份info俾我嗎?唔該...!

You are very special, There is no one just like you
Created by the Master, God made you to be you
You are very special, Exclusively designed
You are very special, And I'm so glad you're mine

複式洋房

please send me a copu also. thx

首頁

尾頁

跳至