跳至

首頁

尾頁

洋房

有無媽咪考慮BB讀書的年齡,只因佢地是細B,好多學校都唔鍾意細B,而且報名都未必接受,入黎傾傾

複式洋房

Yes .. BB's development is slower than other 大B! I am considering if I should postpone his school schedule for one year so that he can become 大B! However, some ppl told me that if he is the only kid in the family, it's better to take him school asap. Let him learn in a proper way asap. This can prevent his grandparents from spoiling him. Any ma ma has same thought?

大宅

而家真係相差兩個月都差好遠, 但係到兩歲果陣會唔會好D呢? 同年紀D發展會唔會無差咁遠呢?

大宅

yes, my big son (born in Nov) & little angel (born in Dec) are small B too. when i applied kindergarten for my big son, some of school declined the interview and replied me that they did't accept the application for small B. Finally, three kindergarten replied me that they received my son

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我唔會而家decide, 因為我唔知bb到時點, keep my mind open la

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都有諗呢個問題, 如果做細b, 可以同家姐一齊返學(仔k1, 女k3) 不過就好吃力, 如果做大b, 經濟上會好啲, 同埋佢吸收能力會好啲

別墅

其實做大細我都無乜所謂, 但爸爸話唔要佢女做細b, 所以諗住2歲8個月返n1, 3歲8個月先返K1~~

大宅

好媽媽勳章

我會俾囡囡做大女, 因為我問過其他媽媽, 佢地都話好多學校寧願收大都唔會收細, 同埋小朋友相差幾個月無論係思維或者手腳運用都可以有好大分別, 咁我又唔想佢讀得咁辛苦, 其實讀遲一年都無乜問題jei!

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個仔都係12月出世,仲要係31號!
不過佢係02年!

就係我由始至終都安排佢成為大B!
因為眼見大女同學(大女係年頭),
成班入面,最tough個全部都係大B!
所以我認為亞女當年冇揀錯,
亞仔亦順理成章三歲八個月至讀K1!
黎緊9月升K3啦!

回顧過去兩年,亞仔都到學習優異獎,
以我所知(雖然成績表冇寫明),
佢兩年共四個學期都考第一!
相反,班入面有幾個細B,
因為跟唔上進度被學校勸喻repeat,
但係當初選擇左做細B家長,
當然唔會咁輕易放棄,佢地唔聽學校勸喻,
照升班,而學校亦隨家長意願。
但係幼稚園都仲話小兒科,
上到小學差一年真係會差好遠,
除非大家對小朋友成績冇嘜要求,
如果唔係,係有得選擇情況下都係做大幾時都著數!

曾經有朋友問我點解兩個仔女都咁叻,
兩個讀書都咁多獎,
我覺得因為佢地比較大,吸收學都會好!
讀起書黎都會輕鬆!

希望我經驗可以幫到大家選擇啦!

別墅

原文章由 babyhowie 於 08-7-16 13:55 發表
我個仔都係12月出世,仲要係31號!
不過佢係02年!

就係我由始至終都安排佢成為大B!
因為眼見大女同學(大女係年頭),
成班入面,最tough個全部都係大B!
所以我認為亞女當年冇揀錯,
亞仔亦順理成章三 ...

我老公就係咁諗所以要亞女做大b囉~~

大宅

係呀!!! 我個大囝都係細仔, 讀書會辛苦d, 但無辦法啦!!!我大囝在沙士個年出生, 出生率低, 會比較容易找小學, 阿妹會入埋阿哥間學校, 唔駛愁

禁止發言

子爵府

牛年勳章

咁細個就要repeat,睇住同學仔升K2,會唔會對佢有心理影响

原文章由 vvyybbb 於 08-7-16 17:58 發表
Agree. 而且做細b的話,K2時,小肌肉都未發展成熟就要學執筆寫字~~~
我們打算俾佢Repeat K1,2歲照入學讀N1(如果學校收的話),2歲8個月讀K1,讀兩年,即4歲8個月才讀K2.

...

大宅

我都有想呢個問題, 其實我唔介意大/細. 只想佢讀得舒服的. 我個係囝, 男仔比女仔學習已經有分別, 如果做細, 真係會差的. 所以我唔介意做細. 不過我唔想等佢到2歲8個先返學. 在屋企好悶, 想佢有群體生活, 學習吓! 始終遲8個月先返學....我又覺得會差的! 咁點好呢?

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 LITTLESPICY 於 08-7-17 00:09 發表
我都有想呢個問題, 其實我唔介意大/細. 只想佢讀得舒服的. 我個係囝, 男仔比女仔學習已經有分別, 如果做細, 真係會差的. 所以我唔介意做細. 不過我唔想等佢到2歲8個先返學. 在屋企好悶, 想佢有群體生活, 學習吓! 始終 ...

可以返下playgroup,或者半日暫託!

不過我個仔個陣兩歲幾返暫託係咁喊,
到左正式入學佢又唔喊咯,
所以話呢,當小朋友ready好,
佢地就會自然樣樣都做得好!

大宅

我都贊成早d返吓playgroup,等佢o地多d學習吓群體生活

大宅

因為我阿仔於2歲時會無人湊, 所以我想安排佢下年年尾插班讀nursery, 順便接觸下群體生活.
如果順利有學校收佢讀k1就最好啦, 如果無就讀多年N1.
如果讀到K1但跟唔上, 我就會俾佢repeat K1, 唔想佢K2/K3先留班, 因為到咁大留班佢會識得唔開心.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我之前同大女搵幼稚園時, 好多媽咪都問細b呢個問題, 其中有好多媽咪都話如果俾小朋友做細b而佢又跟唔上, 要佢repeat對小朋友既心理係唔好~~

大宅

原文章由 babyhowie 於 08-7-17 13:18 發表

可以返下playgroup,或者半日暫託!

不過我個仔個陣兩歲幾返暫託係咁喊,
到左正式入學佢又唔喊咯,
所以話呢,當小朋友ready好,
佢地就會自然樣樣都做得好! ...

i will, but not easy to find pg around the area that i live!

禁止發言

首頁

尾頁

跳至