自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

From news...

外 傭 費 為 例 , 由 於 涉 及 修 改 附 屬 法 例 , 故 要 九 月 才 可 實 施 , 屆 時 亦 非 全 部 現 時 聘 用 外 傭 的 人 士 都 可 免 交 外 傭 費 , 巿 民 要 在 九 月 起 新 簽 聘 用 外 傭 合 約 才 可 受 惠 。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

冇我份

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

吟講, 我都冇份

原文章由 mingger 於 08-7-17 09:44 發表
From news...

外 傭 費 為 例 , 由 於 涉 及 修 改 附 屬 法 例 , 故 要 九 月 才 可 實 施 , 屆 時 亦 非 全 部 現 時 聘 用 外 傭 的 人 士 都 可 免 交 外 傭 費 , 巿 民 要 在 九 月 起 新 簽 聘 用 外 傭 合 約 ...

伯爵府

係囉。 以為又有自己份, 原來都係無份

大宅

其實呢項我覺得唔關中產唔中產事囉

複式洋房

唔會瓜, 咁好唔公平啊!!!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

都冇我份
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

但係我覺得請得工人又唔至在個$400啦!

不過如果咁新政策,
9月後會唔會大批人請工人?
HK遲早大6人同外傭多過本地人!

大宅

佢話為期2年,9/2008開始實施.

係米即係由01/09/2008-31/08/2010內簽既合約即可受惠?

又例如我剛於01/07/2008簽新合約,再將於01/07/2010再續約,係米=01/07/2010-30/06/2012才不用交稅?

請有識之仕解答.

翡翠宮

呢個我就唔同意嘞, 以前個社會請工人既都係有錢人, 請工人只係提高佢地既生活質素, 但係而家個社會唔同左, 好多家庭請工人都係因為兩夫婦要番工搵$, 所以逼於無奈先要請工人番嚟照顧小朋友…..$400對好多家庭嚟講都唔係唔至既, 而家對好多家庭嚟講真係慳得一蚊得一蚊架!

原文章由 babyhowie 於 08-7-17 14:16 發表

別墅

嘩, 物咁大口氣呀.

好多人都係公一份婆一份打份工. 有細佬仔之后開支仲大, 冇左份收入影响好大.

原文章由 babyhowie 於 08-7-17 14:16 發表

不過如果咁新政策,
9月後會唔會大批人請工人?
HK遲早大6人同外傭多過本地人!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

$400X24=$9600
大拿拿成萬蚊呀大佬!
side氣! 唔通叫我炒左個工人咩
原文章由 jlmammy 於 08-7-17 02:25 PM 發表
嘩, 物咁大口氣呀.

好多人都係公一份婆一份打份工. 有細佬仔之后開支仲大, 冇左份收入影响好大.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

如果每個月比我諗好多請工人嘅都算,但個問題係半年比一次﹝$2400﹞,唔用工人又冇得 refund,如果想工人 overlap 又要 waive 左之前已繳嘅外傭稅,咁唔公平唔出聲點得呀 ,仲有呀又唔可以扣稅

[ 本文章最後由 esmehouse 於 08-7-17 15:03 編輯 ]
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

斜!!! 我唯一有機會benefit 到既嘢都冇埋.

珍珠宮

咪係囉, 比了又無得攞番, 又咁又咁, 一份合約共$9600喎, 比小朋友學野, 自己食落肚都仲好.

原文章由 esmehouse 於 08-7-17 14:51 發表
如果每個月比我諗好多請工人嘅都算,但個問題係半年比一次﹝$2400﹞,唔用工人又冇得 refund,如果想工人 overlap 又要 waive 左之前已繳嘅外傭稅,咁唔公平唔出聲點得呀

...

大宅

原文章由 bb2 於 08-7-17 14:24 發表
呢個我就唔同意嘞, 以前個社會請工人既都係有錢人, 請工人只係提高佢地既生活質素, 但係而家個社會唔同左, 好多家庭請工人都係因為兩夫婦要番工搵$, 所以逼於無奈先要請工人番嚟照顧小朋友…..$400對好多家庭嚟講都 ...

同意,同意

大宅

其實大家有冇想過,
取消這 $400 的再培訓徵費.......不是benefit.

這$400是從我們口袋拿出來的. 現在政府只是暫停拿取我們的血汗錢.

這些年, 我的人工一直減, 可是工人的開支一直增加,

由 2002 $3270 + $400 = $3670
到 2005 $3320 + $400 = $3720
到 2006 $3400 + $400 = $3800
到 2007 $3480 + $400 = $3880
到 2008 $3580 + $400 = $3980

我們做外傭僱主的負擔有增冇減.
取消這 $400 的再培訓徵費, 只是改正錯誤, 不是benefit.

大家要想清楚.......

[ 本文章最後由 Ah.Sa 於 08-7-17 15:09 編輯 ]

洋房

叫特首去食屎啦!我真係好憎佢!我好唔明,政府要搶錢,應該向大財團埋手,而唔係我哋啲小市民,減兩年外傭稅?當幫咗忙?食屎啦!我哋花咁多錢請工人,但薪俸又唔可扣減,我已經覺得好唔公平!個賤人特首仲話請外傭唔係必要,乜佢唔知香港哋兩公婆都出去打工,邊個幫我哋照顧細路呀?我真係好憎呢個政府!
仲話做好呢份工,我剩係睇到佢成日黑口黑面,一啲都感受唔到佢做得點好!賤人!!!!!

大宅

醒目開學勳章

特首之前重叫人生三個,我現在明白佢嘅意思......

生三個以後,兩公婆唔再做,等正苦養,咁工人姐姐就唔係必要了,可以兩公婆自己日日湊返,真係好偉大的特首,早就同我地諗埋。
    日本有怕死的 "自慰隊"

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至