論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我現在的工人將於八月頭走,新工人將於七月尾到,有十天交接期,之前沒有裝閉路電視的,但暑期後,我的女會讀小一,我的仔亦已安排讀兩歲班,兩個都是全日制,所以全日幾乎無人在家,所以想安裝閉路電視,我不是要她由朝做到晚,我相信她也不會,但希望有阻(客)作用,請指教。

禁止發言

禁止訪問

大宅

如果你屋企有人用電腦上網, 可以用D-link o既ip cam, 有無線router 就得, 不過點裝同攪個setting 我就整左好耐, 如果你個router 連cam 都係買d-link, 代理會搵人上門裝機, so far 用左半年都冇咩問題仲可以有得錄影~~

大宅

想八下係你唔同工人續定工人唔同你續呢?

聽你咁講, 屋企成日都無人照計個工人好free架喎.......同埋點解請工人都仲要比個細b讀全日既, 我成日覺得咁樣真係會整懶晒個工人喎.......無乜特別, 純粹想睇下多d媽咪既諗法姐.

我自己就一開始請工人已經裝came, 因我永遠都唔會信晒工人既僱主, 但屋企個ip came就舊款, 聽聞依家新既可以轉角度+收聲, 所以幫你唔到, sorry.

原文章由 pennychoi 於 08-7-17 23:40 發表
我現在的工人將於八月頭走,新工人將於七月尾到,有十天交接期,之前沒有裝閉路電視的,但暑期後,我的女會讀小一,我的仔亦已安排讀兩歲班,兩個都是全日制,所以全日幾乎無人在家,所以想安裝閉路電視,我不是要她由朝做到晚,我相信她也 ...

複式洋房

原文章由 conhui1223 於 08-7-18 10:36 發表
如果你屋企有人用電腦上網, 可以用D-link o既ip cam, 有無線router 就得, 不過點裝同攪個setting 我就整左好耐, 如果你個router 連cam 都係買d-link, 代理會搵人上門裝機, so far 用左半年都冇咩問題仲可以有得錄影~ ...

咁請問係唔係都要長開住部電腦先用得架?因為我屋企只有notebook唔想長時間開住部電腦會過熱,咁用pccw果款"視察易"唔係會好d?

大宅

原文章由 faxman 於 08-7-18 04:09 發表

唔洗交用費果d,通常功能冇咁好,不如試下信譽良好既公司/品牌,pccw呢個唔錯我覺得,你可以睇睇佢個網:http://www.pccweasywatch.com/con_service_zh.html

PCCW 個 cam 跟本就係 VIVOTEK 的 PT7137, 深水埗黃金/高登買唔駛二千. 可能佢改過 firmware 好用d.

民房

原文章由 yu_baby 於 08-7-18 11:12 發表

咁請問係唔係都要長開住部電腦先用得架?因為我屋企只有notebook唔想長時間開住部電腦會過熱,咁用pccw果款"視察易"唔係會好d?

唔錄影可以唔駛開電腦.
pccw 果d要俾月費, 長遠嚟講好噤計, 但勝在可用3G電話睇到屋企情況

複式洋房

原文章由 ooappleooosm 於 08-7-18 11:18 發表

唔錄影可以唔駛開電腦.
pccw 果d要俾月費, 長遠嚟講好噤計, 但勝在可用3G電話睇到屋企情況

我地就係考慮到pccw佢係算方便,又有人幫你安裝,不過佢除了要買機外,仲要簽24個月約,又要每月比月費,所以長遠計真係唔平架,仲要唔知公司用唔用到,萬一在公司上網睇唔到,咁真係浪費晒d錢,如果你地講呢部d-link唔駛開住部電腦,咁又好似幾好喎,不過我唔識安裝,同埋成套要買d咩配件?咩型號?係邊度買?我完全唔識!total大約要幾錢呢,請指教,thanks!

民房

原文章由 yu_baby 於 08-7-18 11:33 發表

我地就係考慮到pccw佢係算方便,又有人幫你安裝,不過佢除了要買機外,仲要簽24個月約,又要每月比月費,所以長遠計真係唔平架,仲要唔知公司用唔用到,萬一在公司上網睇唔到,咁真係浪費晒d錢,如果你地講呢部d-link唔駛開 ...

我就係遇到呢個問題, 公司電腦好多野都唔俾裝, 你要上網睇, 一定要安裝 Java plug-in, 但公司機唔俾裝, 所以睇唔到, 唯有搵家人代睇, 我係裝DVR (有harddisk果種), 空閒時就翻睇錄影片段...

伯爵府

hi各位,

我個工人8月中走, 新果個就係8月中黎, 機本上佢2個冇交接期, 所以我一定要裝個cam喺屋企睇.

我剛剛裝左homesee呀, 好清, 個cam行得都幾快, 我見我同事都係黃金買左一個自己裝, 叫我試睇, 我覺得佢果個好蒙, 同埋好慢, 佢都要裝2千幾, 又要自己裝, 好似好唔抵.

如果你地有興趣可以pm我, 我比個agent電話你地, 本身個cam係1800, 另加router就500, 包裝, 比左呢個價錢, 只要你可以上網就得喇, 又唔駛比乜鬼野月費, 不過你地可以同個agent講下價,或者會平d都唔定. 我見用得幾好, 不妨話比大家知.

其實真係有阻嚇性架, 平時我都唔知個工人喺到做乜, 而家睇到佢原來真係幾得閒, 只係開住d碟比我個女睇, 又冇教我個女, 成日坐喺到都唔知做乜, 算啦, 我忍佢, 見佢仲有一個月做.....

[ 本文章最後由 菲比108 於 08-7-18 12:10 編輯 ]

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

原文章由 faxman 於 08-7-18 16:31 發表

上網唔會睇唔到呢,佢優點係
"您可透過互聯網、2G/3G流動電話、now寬頻電視或eye多媒睇,以個人戶口登入使用「視察易」服務。"http://www.pccweasywatch.com/zh/help/how_con.eye.htm ...

我係唔知公司部腦有冇block到,咁上網就會睇唔到!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我早排裝左 HomeSee,只係比 HK$2300 包上門安裝又冇月費,個 cam 仲有得錄、影相超正

[ 本文章最後由 esmehouse 於 08-7-18 16:56 編輯 ]
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

原文章由 yu_baby 於 08-7-18 11:33 發表

我地就係考慮到pccw佢係算方便,又有人幫你安裝,不過佢除了要買機外,仲要簽24個月約,又要每月比月費,所以長遠計真係唔平架,仲要唔知公司用唔用到,萬一在公司上網睇唔到,咁真係浪費晒d錢,如果你地講呢部d-link唔駛開 ...

我o係公司會經常用兩部電腦, 一部可以睇到real time, 我覺得quality 好好而且發應都快, 但另一部因為裝唔到個plug-in 只係可以見到snap shot, 但起碼睇到亞囡同工人做緊咩, 呢個cam 都support 用3G睇, 不過我冇試過而且我覺得唔會好清楚, 我唔知其他brand ok or not, 不過我覺得d-link ok而且收音非常好, 有時見唔到工人都可以知佢做緊咩, 例如聽到廚房碗碟聲~~

我客廳用5220, 大概2千頭, 無線router 就好似$500, 我屋企用hkbn 10M 個cam 都好快, 不過我當初冇買d-link 個wireless router, 所以自己裝左好耐, 好彩最後都可以整好

菲比108,

工人知有cam真係會檢點d, 尤其係佢做錯野我即刻打電話番去, 之後佢唔會再做錯, 但當我o係公司做到死下死下, 咁岩又見佢坐o係bb床隔離發呆, 果下真係好火, 我又唔想整日睇住, 初初裝果排真係個個鐘都睇, 樣樣都見佢做得唔順眼, 搞到個人好神經質咁, 後尾就學識唔好成日睇, 一兩個星期有時會拎一日o既錄影出黎睇, 平日就每日上幾次check~~

大宅

畀面勳章

我之前喺黃金度買左個cam($1850)同埋router($300),果間野勁好,如果喺佢度一set買,佢會幫人set哂router同埋支cam,只要返去插番落電腦同埋電掣就得!勁方便!

仲要之後有時我上網唔穩定睇唔到或者出左乜野問題,打番去佢地都會幫我手,有次仲同佢地喺電話度講左個幾鐘電話,佢喺電話度教我點set番,同埋幫我攪番好哂!哩d售後服務真係好難得!

禁止訪問

伯爵府

我而家用梗部homesee, 都可以用手機睇喎, 如果你駁埋喇叭, 公司有埋mic, 仲唔駛下下打電話番屋企, 就可以叫個工人做野喎.

原文章由 faxman 於 08-7-18 16:22 發表

點解我recommand pccw easy watch,係因為,佢呢個服務好就好在用 2g/3g 手機已經可以睇到屋企既一切,唔洗下下靠電腦

首頁

尾頁

跳至