跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問你們D BB有無被蛟咬呀?
我個仔成日都被蚊咬到周身印,但好耐D耐都仲唔散,灰灰黑黑咁,
有D咩藥膏可以消蚊"爛"?
平時有用雙妹嘜花露水沖涼,但都無效,請問有咩方法?
THX!!

大宅

我阿b同你一樣呀... 因為屋企住村屋.. 實在太多蚊... 沖涼我都有用雙妹嘜花露水.. 都無咩效... 我唯有係成日 目及 住佢...

伯爵府

醒目開學勳章

花露水..bb用得咩? 我用金水好咗dd, 但成日都會用濕毛巾同阿b抺手腳, 所以間中都有再中招. 蚊"爛"我都想知有冇得救... 我俾蚊咬完, 散咗變到瘀咗咁, 俾d同事笑我俾老公打

大宅

原文章由 MK2006 於 08-7-18 15:52 發表
花露水..bb用得咩? 我用金水好咗dd, 但成日都會用濕毛巾同阿b抺手腳, 所以間中都有再中招. 蚊"爛"我都想知有冇得救... 我俾蚊咬完, 散咗變到瘀咗咁, 俾d同事笑我俾老公打 ...

花露水我都係阿b 5個月先開始用咋.. 我老公阿嬸送既(好后生架咋佢阿嬸.. 3十出頭)... 佢話佢同事(地勤)介紹佢用架喎... 成盆水.. 噴2下落去架咋.. 落好少...

我就係見你地話金水好.. 我都諗住去買黎try下.. 因為成日要同佢趕蚊我開始精神緊張... mouth:

伯爵府

醒目開學勳章

其實我覺得金水陣味似鐡打酒 不過佢好平, 又work, 阿東沖完涼唔覺佢有味囉, 自己係屋企都會借黎用下, 反而chico果支roll就唔多掂, 我用就冇蚊咬, 但有虱咬囉
原文章由 yyy008 於 08-7-18 17:26 發表
花露水我都係阿b 5個月先開始用咋.. 我老公阿嬸送既(好后生架咋佢阿嬸.. 3十出頭)... 佢話佢同事(地勤)介紹佢用架喎... 成盆水.. 噴2下落去架咋.. 落好少...

我就係見你地話金水好.. 我都諗住去買黎try下.. 因為 ...

大宅

原文章由 MK2006 於 08-7-18 17:54 發表
其實我覺得金水陣味似鐡打酒 不過佢好平, 又work, 阿東沖完涼唔覺佢有味囉, 自己係屋企都會借黎用下, 反而chico果支roll就唔多掂, 我用就冇蚊咬, 但有虱咬囉
...

妖... 支雙妹嘜你估好香咩... 不過就未至於似跌打酒.. 但唔係香囉
chicco o個支可能真係只係防蚊.. 唔防虱..

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

原文章由 yyy008 於 08-7-18 15:34 發表
我阿b同你一樣呀... 因為屋企住村屋.. 實在太多蚊... 沖涼我都有用雙妹嘜花露水.. 都無咩效... 我唯有係成日 目及 住佢...

我都係住村屋, 你住邊區

子爵府

好媽媽勳章

用寶寶金水沖涼啦.....真係幾好架
萬寧特價 $23.9,仲平過藥房喎

mk, 我買果 set 唔係簡體字架喎

複式洋房

用寶寶金水沖涼咁會唔會加沖涼液咖??
我用花露水就有加囉...但感覺怪怪地..梗係覺得無咩用....
佢d蚊爛成個月都散唔到....好難睇呀....同埋有虱咬到一點點...又係唔散...
住杓屋就係咁唔好...多蚊...點算好!

大宅

原文章由 SiuBBee 於 08-7-18 20:46 發表

我都係住村屋, 你住邊區

粉嶺呀. 你呢?

大宅

原文章由 BABO0320 於 08-7-19 14:12 發表
用寶寶金水沖涼咁會唔會加沖涼液咖??
我用花露水就有加囉...但感覺怪怪地..梗係覺得無咩用....
佢d蚊爛成個月都散唔到....好難睇呀....同埋有虱咬到一點點...又係唔散...
住杓屋就係咁唔好...多蚊...點算好! ...

如果係咁.. 不如你定期(2-3個月).. 用一次o個d 炸彈啦 (煙霧滅虱彈)... 我以前都會用架... 不過依家有左bb.. 用完要等散得7788先好帶阿b返去...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

原文章由 yyy008 於 08-7-20 01:04 發表

粉嶺呀. 你呢?

我住錦上路

大宅

原文章由 SiuBBee 於 08-7-20 17:24 發表

我住錦上路

我以前住8鄉差館附近架!! 自己同朋友租入去住...
因為我鐘意住好靜好靜既地方... 太嘈好辛苦

租8鄉前.. 我都睇過好多錦上路既盤... 元崗, 蓮花地o個頭睇好多呀... 不過d租盤好多樓齡新... d租好貴... 成4,5千蚊.. 后尾我租永寧里... $2400一個月.. 700呎... 2樓... 勁抵... 都住左3年幾4年

跟住嫁左入粉嶺

複式洋房

原文章由 yyy008 於 08-7-20 01:06 發表

如果係咁.. 不如你定期(2-3個月).. 用一次o個d 炸彈啦 (煙霧滅虱彈)... 我以前都會用架... 不過依家有左bb.. 用完要等散得7788先好帶阿b返去...

睇來真係要用....見到bb咁多蚊爛都唔開心,

咁有無用開邊隻牌子的噴霧勁d??

別墅

我用殺牠死隻電蚊香(薰衣草味)都幾work,無乜蚊,不過一唔開就好易中招.... 我屋企都好多衰蚊,可能因為近山邊,我而家想買個果d蚊燈呀,即係d蚊會自己飛埋去電死果種

至於蚊爛,之前醫生開過d蚊膏俾我地,但搽左一樣好耐都唔退,反而我用寶貝濕疹膏ok喎

---------------------

大宅

原文章由 BABO0320 於 08-7-21 09:41 發表

睇來真係要用....見到bb咁多蚊爛都唔開心,

咁有無用開邊隻牌子的噴霧勁d??

我都係用殺他死架咋~
以前就通常係返工8am時放... 收工成8pm先返到去..
不過有左bb之后.. 都未用過呢... 你要留意 下對bb有無咩害...

大宅

原文章由 winkwink 於 08-7-21 11:27 發表
我用殺牠死隻電蚊香(薰衣草味)都幾work,無乜蚊,不過一唔開就好易中招.... 我屋企都好多衰蚊,可能因為近山邊,我而家想買個果d蚊燈呀,即係d蚊會自己飛埋去電死果種

至於蚊爛,之前醫生開過d蚊膏俾我地,但搽左一樣好耐都唔退,反而 ...

我成日都會比蚊燈好大聲 "拍" ... 嚇親... 哈哈~

複式洋房

原文章由 winkwink 於 08-7-21 11:27 發表

至於蚊爛,之前醫生開過d蚊膏俾我地,但搽左一樣好耐都唔退,反而 ...

咁要買來試下先,係咪一般藥師或萬寧都有得賣?

別墅

原文章由 yyy008 於 08-7-21 14:19 發表

我成日都會比蚊燈好大聲 "拍" ... 嚇親... 哈哈~

哈~會好大聲架?
你係邊到買呀?係咪實惠果d都有得賣架?

別墅

原文章由 BABO0320 於 08-7-21 15:38 發表

咁要買來試下先,係咪一般藥師或萬寧都有得賣?

你係咪講殺牠死隻電蚊香?我係實惠買架

首頁

尾頁

跳至