自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

聽人說如果用左手寫字寫到筆順錯晒係咪要改返右手寫呢?有無有經驗的媽咪告之??
十分謝謝!!

男爵府

我又係驚呢樣, 所以穩陣D教佢揸筆用右手..

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

順奇自然啦~
用慢右手既人叫佢用左手會唔夠力難控制,相反亦一樣

我女幼稚園時老師問我駛唔駛幫小朋友轉番右手寫字,我話唔駛喇,由得佢 (我心諗,都未必轉到啦,無需要勉強),而家阿女升中一喇,佢係全左手(乜都用左手),無問題喎~

[ 本文章最後由 小草 於 08-7-22 17:58 編輯 ]

伯爵府

原文章由 小ice 於 08-7-22 16:15 發表
聽人說如果用左手寫字寫到筆順錯晒係咪要改返右手寫呢?有無有經驗的媽咪告之??
十分謝謝!!

啊囝由細都用左手寫字,筆順無問題,好似正常人用右手寫字咁,試過叫佢用右手寫係唔靚+筆順錯+慢,都係順其自然la.唔洗擔心佢地識用左手=我地用右手,都一樣咁靈活.

[ 本文章最後由 IanIan 於 08-7-22 17:23 編輯 ]

男爵府

我也是相同原因, 故一入幼稚園, 我已改了小B 用右手, so far 2年了, 佢可能因天生左手, 所以有時寫字會反轉o左, 例如s 及 j ... 我有時見佢, 佢也是先用左手無形的寫一次, 之後再用右手寫

原文章由 fannynsf 於 08-7-22 16:28 發表
我又係驚呢樣, 所以穩陣D教佢揸筆用右手..

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔都係用左手...今年升小一啦...都係用左手寫字..冇問題架喎...

子爵府

我仔又係慣用左手
升k1 學揸筆時老師話最好轉返用右手
因為驚我唔識教
9月升小一
依家除左寫字係用右手外
其餘就左手居多
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我有個朋友又係天生左撇子,
但早年,d 老師及家長都迫佢用番右手,
到而家,佢只係寫字用右手,但運動呢,
好似乒乓、網球、桌球…全部左手。
咁都幾好吖,左右手一樣運用自如!

大宅

佢係天生咪又佢囉 ~~
唔會寫錯的 ~
我叔次次講開教仔寫字
都係咁怪我 99 要佢改返用右手寫呀 ~~

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我仔仔天生左撇子, 冇迫佢用右手.

係, 佢寫字 d 筆順會亂, 但我唔會迫佢, 暫時仔仔未夠3歲, 我現在會提佢, 由上而下, 由左至右等. 佢已經寫到 more than 20個中文字喇.

我好深信, 一個好的幼稚園教師及一間好的幼稚園係會教到左撇子寫好字的. 所以我唔會叫仔仔改.

大宅

我個女都係左手,可能係佢daddy傳左比佢

我曾經有試過要佢轉番用右手,比我老公知道後,叫好我唔好咁做,會影響佢既腦部發展,佢解釋每個人都唔同,佢明明係右面腦發展好D,做咩要改左佢呢?

大宅

好媽媽勳章

左撇子世界名人榜
http://news.epochtimes.com/b5/6/8/9/n1416094.htm
咁多猛人都係左手嘅,唔駛擔心啦

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 15週年勳章

比我會順其自然囉,咁係佢覺得隻左手有力d先會用左手架姐,都無壞丫,好多人都係咁~~~

複式洋房

點解要改呀... 順其自然啦...

好多外國人都係左手寫字... 無問題架...
================================ 未得本人同意,請勿轉載本人所發表的文章、回應及意見。

公爵府

畀面勳章

原文章由 catmiecatmie 於 08-7-22 17:50 發表
我也是相同原因, 故一入幼稚園, 我已改了小B 用右手, so far 2年了, 佢可能因天生左手, 所以有時寫字會反轉o左, 例如s 及 j ... 我有時見佢, 佢也是先用左手無形的寫一次, 之後再用右手寫 :igiv ...

我個女用右手都會個wor........

大宅

醒目開學勳章

我又講下我自己既經驗,我天生左手,但係數十年前我阿媽既年代,不如今天的父母開明,一定要我改用右手寫字及楂筷子(其他就由我用返左手)。

我記得初初學用右手時,係無乜力,寫d字唔靚,直到大個,寫字都係比別人慢及唔整齊,所以會考及高考好洩底,到大學時take note 又比同學慢,仲試過一次隻右手寫得太多,引至手腕的筋發炎要做職業治療。唯一的好處是我可以用左右手寫字。

所以我決定如果我d仔女用左手,我會由得佢,不過我兩個仔女都係用右手。

男爵府

其實左手定加右手是由基因天生決定, 勉強要改也只是違法自然與天賦, 詳細計法與血形類似, 即使父母都是右手, 都有可能生用左手的孩子

伯爵府

小朋友左手, 其實都唔好夾硬要佢改, 可能會適得其反,
我 c6 細個都係左手寫字, 佢細個時 62,99 都唔識教佢,
到 c6 大個之後, 自已訓練用翻右手,
依家佢左,右手揸筷子同筆都得.

大宅

原文章由 Fatima_melanie 於 08-7-22 21:48 發表
其實左手定加右手是由基因天生決定, 勉強要改也只是違法自然與天賦, 詳細計法與血形類似, 即使父母都是右手, 都有可能生用左手的孩子

我地就是一個例子,我地兩公婆都是右手,囡囡卻是左手,我覺得冇乜問題.

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我 exactly 係咁, 以前我同 d 唔熟我 d 人打乒乓球, 我會話我用左手讓你打.... 哈哈!! 佢地就話, 左手都打得咁好, 右手咪不得了

另外, 仔仔都係左手, 由1歲幾時, 我成日都教佢用右手塗鴉, 教極都唔得, 而家佢明顯一定要用左手 (因為右手渣筆不太夠力)

原文章由 麟媽媽 於 08-7-22 18:20 發表
我有個朋友又係天生左撇子,
但早年,d 老師及家長都迫佢用番右手,
到而家,佢只係寫字用右手,但運動呢,
好似乒乓、網球、桌球…全部左手。
咁都幾好吖,左右手一樣運用自如! ...

首頁

尾頁

跳至