在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

由於我要返工,一路已嚟bb都係交比我媽咪照顧.但係唔知點解我個女唔係好痴我~佢已經當正婆婆係媽咪~我都明白婆婆比我付出嘅時間多...但係個個在職媽媽都係咁架啦!點解我會咁架?

[ 本文章最後由 pigleg薑 於 08-7-23 18:51 編輯 ]

大宅

其實在職媽都預咗架啦,你已經好啦,個女跟婆婆,話哂係自己呀媽,我個女比印傭姐姐照顧,有時佢見到姐姐仲開心過見到我,咪仲心痛!!
一臉無奈呀......

大宅

我都係工人姐姐湊 , 但阿囡好跟我, 我只知, 我放工回到屋企已經七點, 佢最遲要十點半訓 , 其實只得三個半鐘 , 這段時間佢會完全跟我同爸爸...食飯啦, 玩啦, 落街行下 , 唔會比姐姐一齊 , 咁佢就知, 如果去玩就係跟阿媽阿爸先有,

侯爵府

我個女番育嬰園ka~~放工後都係我自己湊佢.. 佢勁痴身ar!!

[ 本文章最後由 square72 於 08-7-24 09:38 編輯 ]

大宅

我放工都唔停咁同佢玩,仲攰過返工架!但係我又係好似你甘冧,想佢跟你多啲,咪成日响佢面前出現囉!但係爸爸開住部電視目不轉睛,有時激死我呀!

伯爵府

醒目開學勳章

我個仔日頭比我阿媽湊,佢好鐘意同婆婆玩,唔多理我
不過想訓就要我抱,可能慣左被餵人奶個陣既感覺掛

伯爵府

我囡日頭比婆婆照顧, 我收工會去婆婆度食飯同帶返佢返屋企, 亞囡都知道我要返工佢就要去婆婆, 食完晚飯就會跟我返屋企, 所以有時我食完飯坐喺度睇陣電視, 睇得耐咗少少, 佢就會嚟拖我隻手話返屋企, 仲拎埋比我著. 而且我每朝返工前帶佢交比婆婆時, 我都會話佢知我係去返工工, 賺錢錢比佢返學校讀書書. 哈哈, 我仲無聊咁教佢同我講 "奸巴爹, 返工比心機, 今晚早啲返" 添.

大宅

我返工就帶工人去奶奶家湊BB,食完晚飯回自己家,我同BB沖涼/餵奶/"暗"睡覺/湊夜晚/餵早奶+換片(BB在15個月大時才介夜奶,是半夜4am那支呀,現在早奶6am),放假自己帶BB出街,有時餵埋中午飯仔,換片(有時我會同BB用尿布,因為工人唔識用)...

我個囡現在都幾痴我,不過,又要睇緣份,我老公只需花少少時間同個囡玩,個囡反而痴我老公多過我...:;pppp:

洋房

我個仔係比工人湊,但我每日都會一放工第一時間回家(7:00pm)我衫都唔換就幫呀仔沖涼,沖完涼就即刻教佢做工課,做完工課就餵佢食飯,然後一齊睇電視,睡覺前講故仔比佢聽,每晚一齊睡,我個仔每日都打電話比我話好掛住我.我覺得佢對我100分

伯爵府

好媽媽勳章

我兩個小朋友都返學. 大囡返幼兒院, 細囝返育嬰院, 早上, 我與嫲嫲一人帶一個返學, 放學, 就嫲嫲接晒....
但我兩小朋友, 個個都會跟.....
要食 - 痴嫲嫲
要屎尿 - 痴媽咪
洗奶樽 - 痴爸爸.
玩都一樣, 每樣遊戲, 都會指定跟某人玩.
所以, 我都唔知佢地係痴邊個多d

男爵府

我亞女係印印湊。但佢都係鐘意爸爸媽媽多D

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我個囡係眼訓先痴婆婆,其他時間痴其他玩伴多。至於痴唔痴我呢?都算痴掛。

男爵府

我個死佬又係呀!!!
原文章由 PeggyTsui 於 08-7-24 09:22 發表
我放工都唔停咁同佢玩,仲攰過返工架!但係我又係好似你甘冧,想佢跟你多啲,咪成日响佢面前出現囉!但係爸爸開住部電視目不轉睛,有時激死我呀!
做一個c9唔係易事.

男爵府

我個仔就嫲嫲湊,佢好痴阿嫲.
甚至有時情願畀阿嫲抱,都唔走黎搵我抱.
見到,個心真係好唔舒服.

有時阿仔不過你爬去嫲嫲附近攞玩具玩,
阿嫲都即刻自以為個孫爬去去到.
"又黎嫲嫲到呀!?你做咩成日痴住嫲嫲呀??無左嫲嫲唔得咩??"個樣係甜到野,我好開心.

有次仲係我地面前講,
"到時唔好咩都聽晒媽咪講呀!唔好愚孝呀!"

我頂!!!!乜我咁衰既咩???!!!!!!!

我個仔細個,你講埋d咁既野????
成日對住我個仔講:"叫嫲嫲呀!嫲.......!!!嫲.........!!"

見到我望住,就會扮晒野.
"叫媽咪啦!媽.............咪............"

我知依家成日要麻煩佢幫我湊仔,
佢無晒自由.成日係兩個女面前有意無意話,
去唔到旅行,想去邊去邊咁.
大佬呀!!我地兩公婆,唔係搵好多錢架!
我已經好對唔住阿媽,成半年無畀家用喇!!

對唔住,離左題!!

總之,我個仔成日蝦我,餵佢食飯時,佢就成日扭計.
做一個c9唔係易事.

大宅

唔好激氣, 有付出才有收獲, 我老公以前都係咁, 最叻叫亞仔同佢一齊瞓, 而家佢想亞仔同佢玩, 亞仔都唔多理佢, 反而狂痴我, 要我同佢玩, 當然係由細到大, 除了返工外, 全程都係我湊, 所以到而家7歲仔, 都係樣樣野要搵亞媽, 佢話第一位係媽咪, 第二位係爺爺 --當然62都係由細陪佢玩大, 係62教佢學行, 所以佢先咁痴佢咋, 第三係嫲嫲 (嫲嫲湊到2歲開始返學), 爸爸排最尾.

原文章由 PeggyTsui 於 08-7-24 09:22 發表

大宅

我有大女9yr,細仔5yr,兩個細個都是婆婆湊日間,晚間自已湊,返學由幼兒班已是全日,現在都是痴我
因為我放工/放假後全部時間給他們,陪玩,教功課,接送所有課外活動, 自己沒有私人時間
晚間可以不看電視最好, 但要父母一起不看電視, 除了新聞 ( 我知很困難 )
現在我大女時常要求我睡前說故事
小朋友是十分清楚誰人錫他們, 多放時間,心機在小朋友, 他們會知道的

洋房

我都係有印嫞姐姐,我每日放工會同我個仔(現在3歲)獨處,傾下玩下,星期6&日都係family day,所以到而家都勁痴我......

男爵府

我嗰個係婆婆湊,阿仔會將我排第二,有時我阿媽都會講啲類似嘅嘢,我都好唔開心,但實在無能力自己湊...

有時我諗,佢有無我呢個媽媽都無所謂,只要有婆婆...

原文章由 nicolwong 於 08-7-24 15:15 發表
我個仔就嫲嫲湊,佢好痴阿嫲.
甚至有時情願畀阿嫲抱,都唔走黎搵我抱.
見到,個心真係好唔舒服.

有時阿仔不過你爬去嫲嫲附近攞玩具玩,
阿嫲都即刻自以為個孫爬去去到.
"又黎嫲嫲到呀!?你做咩成日痴住嫲嫲呀??無左嫲嫲 ...

大宅

我個囡好痴嫲嫲, 第二先係我, 但我冇唔開心, 因為嫲嫲真係好錫佢, 又有心機耐性. 囡囡大個都會叫佢要孝順嫲嫲!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至