自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

吾明點解識咗二十年會為咗一千蚊台幣而變臉,事源於大約一個月前佢問我可吾可以放低個女幾日去旅行,我就話可以嘅,但返到去同阿女講會同嗰個人去台灣阿女又好想去,便提出帶埋阿女去,佢開始提議夾公數,起初她只說只須我和她2個夾,但我吾想,因為一嚟佢對錢好緊張成日問你老公揾幾多,其二佢食素,佢一個我兩個吾係咁好所以同佢講吾好,佢就話我之前去日本食魚生飯啲魚生俾人我食飯咪一樣,但我都拒絕佢.
去到台灣第一日,去x天x買嘢食佢又問夾吾夾,我心諗夾少少錢食嘢吾會有乜嘢問題出現,佢夾一份我夾2份一直相安無事,直到佢張爛嘅一千蚊紙出現
到第三曰佢編咗去十分,因為阿女想去,問咗包車要3500台幣,我覺得好貴因為除3我要俾成2仟幾台幣就同佢講吾好坐小火車就可以了佢又提議只须我和佢兩個俾因為可以去埋九分等等地方我就話好啦
佢張爛嘅一千蚊紙出現
就係去十分之前一晚佢買衫俾錢發現張一千蚊紙爛咗無咗個角,咁店員拒收,佢一路都想用咗張爛嘅一千蚊紙但無人肯收,返到旅館佢就話想將張爛嘅一千蚊紙放入公數換一張無爛嘅,試吓買嘢食可吾可以用咗佢,因為公數佢話好易俾人呃所以啲錢佢叫我keep,咁我問佢會俾包車司機貼士嗎?佢話貼士係公數攞出嚟,佢重話張爛嘅一千蚊紙用吾到就俾咗司機當貼士因為包車嘅錢係我同佢另外攞出嚟,貼士要係公數攞都無問題,但佢話張爛嘅一千蚊紙用吾到就俾咗司機當貼士,咁到咗最後一站我再次問佢喺吾係俾張爛嘅一千蚊紙俾司機做貼士,佢就係度好大聲講我有無可能俾個司機一千蚊貼士都吾makes sense,咁我同佢講,你話張爛嘅一千蚊紙用吾到就俾咗司機當貼士,佢話係都吾係佢一個俾貼士,佢之前話公數俾可能佢已經吾記得咗都算,係咁多人嘅地方一點尊重都没有,令我難受,仲有我個女係度,跟住我將公數除3有多無少俾返佢,夜市都吾想行,揾返個司機返旅館,我自己俾咗200蚊台幣個司機做貼士佢見到我俾200佢就攞100俾我,我俾返佢我吾要我而家對錢好敏感嗰晚我同個仔講佢話你哋識咗咁多年,你換咗張一千蛟紙俾我,就算,
咁嗰晚我同佢換咗,到朝早我想同佢講返昨晚嘅事,佢就黑曬口面,我同佢講我吾覺得我有錯,佢就話咁點,我錯囉sorry囉你不嬲都咁均真,我同佢講就係你咁重視錢我先要咁均真,我吾想為錢嘈,但最終都係為錢嘈,我同佢講換番張爛嘅一千蚊紙俾佢,因錯不在我,之後同阿女返香港

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:不愉快嘅旅行(長)

無乜標點符號睇得好辛苦

funfun759    發表於 15-10-22 15:08
after90_parents    發表於 15-10-22 12:48
happywindy    發表於 15-10-22 12:21
rainszesze    發表於 15-10-22 09:41
lailaiha    發表於 15-10-22 09:15
wcpcelia    發表於 15-10-22 08:49
頭號閒人    發表於 15-10-22 07:59
good_pig    發表於 15-10-22 00:14
la_source    發表於 15-10-21 20:53
mmmo    發表於 15-10-21 20:49

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

好難睇

不過應該都係為張爛既1000台幣? 都係幾百蚊港幣姐無謂小事化大啦…

伯爵府

回覆 kc_01k 的帖子

同感, 另同朋友真係1蚊都計清楚, 我令願比人話我度縮, 好過無朋友做, 除非你自己唔介意一早要

伯爵府

冇標點睇唔明

水晶宮

包車先3500,比1000tips,會不會多了點??!!

侯爵府

引用:吾明點解識咗二十年會為咗一千蚊台幣而變臉

原帖由 maggiemaggie001 於 15-10-21 發表
吾明點解識咗二十年會為咗一千蚊台幣而變臉,事源於大約一個月前佢問我可吾可以放低個女幾日去旅行,我就話可 ...
兩個都計得甘清楚好難唔出事。
下次自己一家幾口去好喇。

wcpcelia    發表於 15-10-22 08:49
arry    發表於 15-10-22 05:10

禁止訪問

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

錢作怪

男爵府

sorry,就因為張爛錢黎係咁多人和我個女面前對我大呼小叫,有尊重我嗎?我有佢嗎?有欠佢嗎?
重要識咗成廿年有多先嬲

屏姐姐    發表於 15-10-22 07:55

侯爵府

好多時朋友意見不合都係去旅行或做生意而發生。 你亦不要介懷,做朋友都係講緣份,唔夾咪少見d 囉。

arry    發表於 15-10-22 05:10

大宅

睇到後面既重點,點解我睇唔明

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

咁張爛銀紙係佢架麻,自己洗唔到都唔應該換比朋友,個心地唔好,把自己的問題推落朋友到,算啦,再做朋友自己都要小心,唔做朋友也沒有損失。

cocotea    發表於 15-10-22 01:36

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

重要講早知吾係櫃員機度噤,我話我噤機,你又話噤,佢之前話帶錢去機場唱嫁

大宅

點解無啦啦會有個呀仔?好難明同好難理解

男爵府

sorry,係打電話同個仔講

象牙宮

2024年龍年勳章

理解唔到……

首頁

尾頁

跳至