自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

我無去錯版,覺得好多有經驗既既媽媽應該都唔會去產前產後版。

生阿仔時都嘔過,唔過十次,而且係後期,今胎5w已作嘔作悶,最慘連飲水食話梅食乜刷牙都覺得個口一係寡一係苦想反胃,一到夜晚個肚谷晒胃氣成個西瓜甘。。。第一胎好飲得好食得,係後期胃酸倒流先食胃藥。。。今胎口乾到水都唔敢飲。。。

今胎想試下睇中醫因ec話佢可開化胃氣藥。。。但又怕有副作用。。。始終之前生阿仔時無戒口阿仔無濕疹無乜事,但今胎真係覺得難頂到有啲產前抑鬱,做乜都好頹好沮喪。。。我都知好小事,但就係日日好down....

大宅

回覆:生過小朋友既jm點挨過作嘔作悶既日子?

好辛苦都係等日子一日一日咁過咋。

wcpcelia    發表於 15-10-27 21:30

男爵府

引用:好辛苦都係等日子一日一日咁過咋。

原帖由 Mr.kei 於 15-10-27 發表
好辛苦都係等日子一日一日咁過咋。
我都知呢個係最標準答案。。。真係好想有啲偏方可以打救下我。。。

大宅

好媽媽勳章

回覆:blackcurrant00 的帖子

係要用意志力架我響產前產後果到學返泥,佢地話你越唔c服就代表bb 越強壯(因佢成長緊)你都想bb健康架嘛,頂住啦,好快過,我頭三個月好似個癈青咁!

男爵府

個陣時d老人家同我講嘔好呀,即係bb有長大囉你先有反應嘛,唔係你唔嘔唔成一d反應都冇你仲驚呀(當然之後我知好多人真係唔會嘔的),但好辛苦時咁諗自己會開心d,,撐落去囉

子爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我7w開始作嘔作悶,之後嘔到5,6個月無乜食野,食完野又嘔,焗小小又嘔,工都無番,嘔完飲杯奶,果陣我飲媽媽奶,肥死我,好後悔

水晶宮

我一日嘔最少7次,早上返工無辨法,唯有食止嘔藥,到左下午開始黎科,嘔到瞓覺,食乜嘔乜

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我無去錯版,覺得好多有經驗既既媽媽應該都

別墅

其實係好辛苦真係,我都因為咁成個人瘦晒,但係我令原咁樣反胃食唔到野,因為咁樣我先感覺到佢既存在,我之前有1日無反胃,我反而勁擔心。。。
你試下心態上改變,將佢視為bb既健康指標,可能心理上會開心d,同易過d

大宅

每日不停搵d自己食左唔會嘔嘅野食,同不停訓訓訓,最重要就係睇返大囡細過d相同片囉,咁樣會開心d

侯爵府

我都係兩胎大不同,第一胎嘔完又食,無咩唔舒服,肥到恐龍咁,第二胎,嘔又嘔唔出,嘔左又攰,攰又唔想食,仲要發仔暈,日日定時定候暈幾個鐘,食得落係得白粥咸魚,蝦醬豬肉,煮到我奶奶驚,但個臭B都有7磅幾,真係唔知佢食咩。。。所以真係得個捱字,捱過佢就舒服。。。唔好成日盈住盈住,盡量少食多餐,慢慢食。。

大宅

第一胎只係頭一個星期比較辛苦,之後行得走得食得玩得。
第二胎我害喜好嚴重,一出街就暈,唔可以企超過5分鐘,我係嘔到生,無辦法都係咁捱。
而家第三胎,頭4、5個月又係咁,而家7個月好少少。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

我嘔到生
出街要帶膠袋,
每日最少嘔一次,
多嘅嘔幾次都試過
好記得入院生B嗰晚係嘔完先出門口
好多年前嘅事,唔記得係點捱過嚟

大宅

我第一胎無乜嘔,肥勁多,個仔細碼得5磅幾
宜家仲有11曰就生第二胎,今胎我勁嘔,由有左嘔到成28週,食乜嘔乜,咩方法都無用,不過都挨過了,只能講,加油,加油!!!

子爵府

畀面勳章

我由5w嘔到3個月,初頭食完野就失驚無神嘔,到後期自己可以預到時間,一開始好辛苦,慢慢習慣又無乜野,其實我覺得忍吓好快過,加油!

男爵府

真係要捱。。。我兩個都嘔到生前一晚,刷牙嘔黃膽水,朝早食粒糖都嘔,每次食野都要坐廁都隔離,一啖即嘔,油菜連蠔油都唔可以落,奶又飲唔到。。。。我都唔知我對寶點解仲有營養,我成日同人講生仔唔痛唔辛苦,嘔到驚就真

st123    發表於 15-10-28 18:28

子爵府

我絕對明白你,我係過來人,由6w開始嘔,嘔到生呀,仲有胃酸倒流同不停產生口水,搞到成日要吐口水,同埋我係飲唔到清水架 ,但雪凍左就好啲,當時我只可以食飯,食湯麵都一定會嘔,唯有少食多餐。

子爵府

仲未講,朝朝起身要攬住個馬桶嘔黃膽水,呢種日子我完全係捱,有番工會好啲,有精神寄託。

伯爵府

檸水,梳打餅,不過唔係人人work, 祝你好運,希望你快D捱完,我陀果時都係,四個月度先好少少咋

男爵府

我之前係萬0 買左對止嘔手帶 (要有藥劑師啲萬0先有) 我覺得心理上舒服左
試下食梳打餅,我果時大肚無乜胃口都係食佢

首頁
12345...7

尾頁

跳至