自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

多唔多全職媽咪.....又冇工人姐姐幫忙?
係咪我特別緊張?
bb而家21個幾月,我連去廁所都唔可以完全放心,
沖涼?要等老公回來先可以沖,又或者等bb瞓左先沖!
洗頭?有d奢侈lor.....一定有人在家看著他,才可以洗頭.

試過我在煮飯,見小朋友咁靜
.....去看看...又爬高上攞電視上的東西...

我地呢d完完全全一個人湊bb ge媽咪,
壓力真由早到晚,當然返工都好大壓力,
但有一個完全屬於自己的lunch hour.......

我唔係呻唔想自己湊,我係覺得壓力係好大,
但我都好享受陪著bb成長ge每一刻,
只係有時聽到一個有工人姐姐幫手,又不用上班ge媽咪,
講到自己係一手一腳湊小朋友,辛苦到想死........

我都唔知點回應佢.....真係"生/身在福中不知福"...

禁止發言

子爵府

好媽媽勳章

hi~我都係fulltime媽媽,又係冇姐姐ga..
我大b依家都係21個月,
我去廁所咪叫佢o係門口等我,
一邊去一邊同佢講住野..
沖涼洗頭咪臨訓先lor..
最多吹頭...
如果要煮飯好多時都係簡d可以唔洗睇火o既,
即係蒸呀,烚呀果d..
真係要煮送o既話我會開定隻碟比阿b睇,
隔一陣就行出去望下佢咁...
不過好多野我都係等佢訓左我先做...
原文章由 CKAU06 於 08-7-29 09:47 發表
係咪我特別緊張?
洗頭?有d奢侈lor.....一定有人在家看著他,才可以洗頭.

試過我 ...

[ 本文章最後由 Rain~* 於 08-7-29 09:57 編輯 ]

男爵府

原文章由 CKAU06 於 08-7-29 09:47 發表
係咪我特別緊張?

試過我 ...

我都係咁個woo

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

係咪我特別緊張?

試過我 ...

我都覺得係. 有工人gei fulltime媽媽真係唔知有咩咁辛苦, 我都做到c下c下, 屋企得老公搵錢, 知佢番來都唔駛佢幫手, 所以係咩都一腳踢. 但我都好少上來話辛苦, 見到有某d人係咁講, 都幾好笑.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

別墅

我係全職媽咪....冇返工,自己一個人湊,冇工人姐姐幫手.

原文章由 小月月 於 08-7-29 09:53 發表
咁你返緊工時邊個湊? 我都好羨慕有工人姐姐幫手,又不用上班ge媽咪....

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

你屋企有無網床/無轆學行車/highchair?
你要行開做自己野時, 就放bb在這些地方, 開d vcd比她看, 咁你就可以了!

我係咁做的!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

係咪我特別緊張?

試過我 ...

你會唔會太緊張呢?有時要放鬆一下自己

我都係自己一個湊兩個小朋友,由細BB湊到而家,無姐姐,更加無99幫喎,而家都5歲同3歲lu

去toilet的話,其實唔會用好多時間既姐,你可以放佢係床仔,學行車,trolley之類,去完就放返佢出黎

剛剛識行識走既BB係麻煩d,不過好多野,可以自己調校配合既,家務既野,盡量化繁為簡,趁BB訓覺時,就快手快腳做囉。BB醒左,咁就可以盡情陪佢玩
講真,我地呢d fulltime 媽媽,真係唔係人地諗得咁他條架,午睡基本上係奢侈,不過到小朋友大d,情況就有好轉架喇!!!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我都係自己湊,佢地bb時係同6299住,不過佢地只係同bb玩而唔會照顧(係我同老公都唔放心俾佢地湊),咁我就趁佢地玩時去做自己野(不過都係好偶然)。

我好多時煮飯都要用好傳統個d背帶背住bb煮,真係幾辛苦,有時老爺唔累會幫我睇一陣我就輕鬆d,到佢地大d時就播etv俾佢地睇,咁佢地就會坐定定唔四圍走。

至於沖涼洗頭,如果老公未返,我會同埋個b一齊洗,佢有佢係盆浸溶玩水,我有我洗頭沖涼。到而家我仲會同阿女一齊沖,佢仲會同我擦背添。

好在我對仔女年齡都相差2年幾,如果兩個年紀好接近,又或者生3個以上,我真係死得
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

雖然我唔係全職媽咪, 但放假我係全職湊仔. 我個囝已經3歲, 妳的憂慮我到依家都仲有. 我唔會係屋企無人的情況下去沖涼, not even佢瞓左覺, 因為怕佢中途瞓醒見唔到我, 唔自己走去搵我. 太危險. 呢方面我唔覺得自己過份緊張, 因為真係一失足成千古恨, 都係小心d好.
係咪我特別緊張?

試過我 ...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

有工人湊有鬼用咩,我個女2歲時,姐姐去廁所時未係廁所門口走廊跌穿左個頭LOR~打電話俾我話流好多血.我係公司CALL白車送佢去醫院...而家無工人啦,都係日日要返工既媽咪~~

男爵府

我都係全職媽咪,
我地遇到的問題其實都一樣!
有時辛苦呻下,
呻完會舒服好多.

換個角度去諗,
可以自己安坐家中照顧自己的小朋友,
其實都好幸福!

我成日諗,
到小朋友大d,
佢地未必再肯"痴"實亞媽,
所以我地要好好珍惜家陣的一分一秒啊!

加油!!!

珍珠宮

環保接龍勳章

我都係full time mami, 囡囡由出世開始都係我一手揍到3歲幾就黎4歲, 冇人幫我架, 99同我阿媽都幫唔到我, 老公仲要經常出trip, 我壓力咪仲大, 成日得我一個女人仔同個囡o向屋企, 我試過個囡燒o左幾日104度, 我老公出o左trip, 我咪急call我細佬陪我地一齊入醫院, 我囡仲住o左4日醫院, 到我囡出院, 我老公仲未出trip回港(去o左美國), 我又試過小x, 又要急call 99睇住個囡先, 我自己入院, 我老公又係唔係hk出trip, 呢2單大獲野我都經歷過, 所以我都覺得自己幾叻女架, e+有o左第2個, 6月中我先請番個姐姐幫下手, 主要真係冇人可以幫到我!
其實當小朋友返o左學, 可以輕鬆好多架啦! 起碼有3個鐘頭私人時間, 放鬆下自己啦, 有好多人明白你的.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

伯爵府

我都係全職湊小朋友的,無工人幫的,我一個湊3個忝.

小朋友細的時候,沖涼咪推張bb床放係門口,開住門沖,得閒又望吓佢.
我多數中午bb瞓著的時候洗頭.

煮飯的,放張床係門口,不時睇吓佢,有時我會揹住佢一路煮,煮d好簡單的餸,唔洗係廚房咁耐,因bb都會好熱的.

現在小朋友大d啦,我就會安排家姐同哥哥同細佬一齊玩,我就去煮飯,一係就播隻碟比佢地睇,佢地就會坐定定.

湊小朋友係有辛苦及難過的時候的,一生佢地出來已經係有壓力的,養兒100歲長憂99,所以唔好太緊張呀.
http://hk.myblog.yahoo.com/handmadeson

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都係全職媽咪, 湊左bb成年啦

我覺得壓力好呀...

因為我一個人睇住佢, 如果佢有咩唔舒服呀, 跌親咁, 我d屋企人就會怪我 : 你一對一睇住佢, 又唔駛返工, 都會咁既?

好彩我老公無俾說話我jar...

仲有, 我本身學歷都ok, 未全職湊b之前人工都唔錯架...
所以成日俾親戚朋友話我"o徒料",
"o徒社會資源" 呀!
有d人仲覺得我地又唔係大有錢佬, 走去學人做full time mum...
我有個阿姨佢個女重讀都升唔倒大學, 佢同我阿媽講 : 車, 讀唔倒咪算lor, 讀倒咪又係去湊仔...

搞到好唔開心...

唉, o係屋企壓力已經大, 又少了份收入, 又少左同朋友一齊的時間...又無得扮靚靚...我一年黎只係買過兩件衫jar!!!!如果唔係為左個b, 真係唔制呀!

呻完!

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都係全職媽咪, 湊左bb成年啦我覺得壓力好呀...因為我一個人睇住佢, 如果佢有咩唔舒服呀, 跌親咁, 我d屋企人就會怪我 : 你一對一睇住佢, 又唔駛返工, 都會咁既?好彩我老公無俾說話我jar...仲有, 我本身學歷都ok, 未全職湊b之前人工都唔錯架...所以成日俾親戚朋友話我"o徒料", "o徒社會資源" 呀!有d人仲覺得我地又唔係大有錢佬, 走去學人做full time mum... 我有個阿姨佢個女重讀都升唔倒大學, 佢同我阿媽講 : 車, 讀唔倒咪算lor, 讀倒咪又係去湊仔...搞到好唔開心...唉, o係屋企壓力已經大, 又少了份收入, 又少左同朋友一齊的時間...又無得扮靚靚...我一年黎只係買過兩件衫jar!!!!如果唔係為左個b, 真係唔制呀!呻完!

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係自己一個湊兩個小朋友,由BB湊到而家,無姐姐,無媽咪&99幫手,而家都7歲同5歲

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都係自己臭bb 冇工人姐姐

奶奶放工番黎煮飯 佢係度我先會沖涼洗頭
d家務多數都係奶奶做晒 so冇乜壓力

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我又報到一下, 我都係full time mommy, 無工人, 之前試過請鐘點, 不過佢係咁偷我d野食, 鎮佢唔住, 兜左

係呀, 我bb歲半, 去廁所真係幾麻煩, 唯有唔關實度門囉, bb成日都會入黎check下我 (去半分鐘toilet, check我2次)..... 佢細dd時, 我要拉埋張搖椅去toilet添啊

我都係近來先敢同佢一齊沖涼, 之前就算佢訓左我都唔敢去沖架, 老公夜返就大鑊

不過, 好彩我老公彈性上班, 佢好involve, 好照顧bb; 我已經覺得好好好好喇, 乜有工人仲叫辛苦咩, 唔知足d喎

雖然在家, 但等bb訓左, 我仲要做野添呀陰功! 佢初出世我都無做一排, 不過, 唔捨得$$嘛 搵到要黎谷"行"個女, 去上下"淑女班"都好
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

男爵府

好媽媽勳章

我唔係全職媽咪...囝囝係我媽咪幫我湊, 冇工人幫...
因為知道湊bb好辛苦, 我地自己湊返夜晚, 等佢有得瞓多d...
所以, 你地好西利...工作時間係24x7...
加油!!!

首頁

尾頁

跳至