跳至

首頁

尾頁

別墅

子爵府

引用:好少見媽媽提這間小學!學校好不好,課程深

原帖由 @豬妹妹@ 於 15-10-29 發表
好少見媽媽提這間小學!學校好不好,課程深嗎?!!如果自行派位無選這間,是否已經不會再有機會入到?

...
深唔深唔知,不過校長簡介會時已講左佢哋功課係多,係谷既,要有心理準備。自行入唔到,可等大抽獎,大抽獎唔得可以叩門,即有三次機會。祝好運!

公爵府

牛年勳章

我仔讀緊,校風很好,屬區內一線熱門小學,功課冇十八鄉和梁球琚多,但有网上功課,開學時家長和學生都需要時間適應。老師有愛心,同埋都幾難入,如果要叩門,唔係111唔會見

別墅

引用:我仔讀緊,校風很好,屬區內一線熱門小學,

原帖由 rebeccalin 於 15-10-29 發表
我仔讀緊,校風很好,屬區內一線熱門小學,功課冇十八鄉和梁球琚多,但有网上功課,開學時家長和學生都需要 ...
明白了,聽人講那裡老師校長都好有愛心,小朋友都喜歡上學!但就不知道課程深唔深,因為可以一條龍,所以是心儀的一間小學!

公爵府

牛年勳章

@豬妹妹@ 發表於 15-10-29 15:28
明白了,聽人講那裡老師校長都好有愛心,小朋友都喜歡上學!但就不知道課程深唔深,因為可以一條龍,所以是 ...
學術冇天天,官立,十八鄉之類深,都算係happy school

別墅

引用:Quote:@豬妹妹@ 發表於 15-10-29 15:28 明

學術冇天天,官立,十八鄉之類深,都算係happy school
知道,多謝你的回覆!!

大宅

@豬妹妹@ 發表於 15-10-29 15:28
明白了,聽人講那裡老師校長都好有愛心,小朋友都喜歡上學!但就不知道課程深唔深,因為可以一條龍,所以是 ...

Agree!!

男爵府

我仔讀緊,校風很好,屬區內一線熱門小學,功課冇十八鄉和梁球琚多,但有网上功課,開學時家長和學生都需要 ...
唔係WOR,梁正無咩功課,兩考兩測,循小多好多測考

公爵府

牛年勳章

blee427 發表於 15-10-30 08:29
唔係WOR,梁正無咩功課,兩考兩測,循小多好多測考

我仔開學到宜家只小測了一次數學和英文,各科中期評估一次。默書次數就一個星期默一次中文,兩次英文,但每次只默4~6單詞, 所以分開記,小朋友都唔辛苦,好過有D一次過默一大篇文章

男爵府

回覆:rebeccalin 的帖子

我所知循小三測三考,梁正一星期只默一次書,一學期六中六英,中英唔會同一個星期默,小測是突擊的,唔需要特別溫書。 大小測都唔計入考試分。 就只有兩個考試計分。 最好是返四日半。 星期五放1220

珍珠宮

回覆:天水圍循道小學

我小朋友天循P.2
功課我覺得好少喎,小一開學直至依家P.2, 未試過over1小時完成(不過我小朋友做功課幾快手)。

上下學期各一測一考,逢測/考前都會有個小Quiz當預測。
中默仲係默緊詞語,大約十個(未背過課文/句子),一星期默一次;
英默每次兩句句子,一星期兩次。

課程我覺得唔深,恰當,我諗天水圍熱門學校黎講算最淺。老師有愛心,但都會鬧曳既學生。
唯一缺點係,一條龍既循中口啤麻麻,但循小的確係happy school黎既.

別墅

引用:我小朋友天循P.2功課我覺得好少喎,小一開

原帖由 MrsSingSing 於 15-10-30 發表
我小朋友天循P.2
功課我覺得好少喎,小一開學直至依家P.2, 未試過over1小時完成(不過我小朋友做功課幾快手 ...

聽有些家長講過!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 MrsSingSing 於 15-10-30 發

原帖由 @豬妹妹@ 於 15-10-30 發表
聽有些k3家長講,上星期六循小邀請了參加自行派位的申請人去學校,入到去同面試一樣入去面見三個老師問了不 ...
有,傾吓計,冇考學術野

別墅

回覆:MrsSingSing 的帖子

原來係咁

子爵府

好媽媽勳章

blee427 發表於 15-10-30 08:53
我所知循小三測三考,梁正一星期只默一次書,一學期六中六英,中英唔會同一個星期默,小測是突擊的,唔需要 ...

死啦,點解我個仔讀緊,我都唔知你講既情況呢?
1. 測驗考試, 係1年2測2考, 測考前會有QUIZ
2. 英默基本上日日默,但只係幾個VOCAB,中文就唔清楚,一向無同佢溫默書
3. 返學時間呢......好似係逄星期三下午不用上課,但仍要留校到14:15才放學

大仔今年6年班啦,阿妹出年應該都會讀循小

大宅

我仔剛小一, 功課已在學校導修堂完成8899, 有時跟下佢一D 漏洞.. 不過日日要溫下中英, 多數時間花在溫書和網上練習. 我仔仲有時間玩玩具和睇Youtbe
如果平日有溫習, 考試小朋友就唔會大壓力. 其實測同考都係想睇下小朋友吸唔吸收到, 所以唔洗太著緊..

大宅

MommyPanel勳章

請問如果自行有宗教分機會大嗎?

公爵府

牛年勳章

sinam 發表於 15-11-16 00:44
請問如果自行有宗教分機會大嗎?

我仔係長子,舊年有宗教分一共20分第一輪入左。佢幼稚園嗰班3個大仔有宗教分,第一輪入左兩個,第三個第二輪派位入左。身邊識得有宗教分的朋友除左亞仔嗰個同學,全部第一輪入左

男爵府

畀面勳章

wendy_ho 發表於 15-11-3 17:04
死啦,點解我個仔讀緊,我都唔知你講既情況呢?
1. 測驗考試, 係1年2測2考, 測考前會有QUIZ
2. 英 ...

我仔讀緊4年級,一至三年級時,中,英,數,常有時一年測驗二至三次或三至四次,考試一定是上學期二次,下學期二次,4年級今年十月中只測英,數,十月未就考中,英,數,常。明年一月,四月,六月又考試,考試前,多數都會有測驗。4年級功課開始多,平均每天有6,7樣功課。

10月27日 至 10月29日 期中考
1月12日 至 1月14日 期考
4月06日 至 4月08日 期中考
6月07日 至 6月10日 期考

大宅

MommyPanel勳章

回覆:天水圍循道小學

小朋友讀緊既媽媽,我想問小一係咪有導修堂,功課多唔多要返屋企先做?因為我唔知係邊度睇過話有導修堂但上校網睇又好似唔係。另外想問係咪8:00打鐘?

首頁

尾頁

跳至