樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位,

我剛搬入新居(一手樓), 之前揾裝修的時候, 真係好擔心揾正間公司-爛尾/克店, 心大心細, 上網找了2間幾有規模的設計公司, 貢上去佢地旺角分店睇, 一間打價約20萬, 一間打價約10萬, 個價錢相差甘遠, D完工相簿又冇乜特別, 又驚係克店.

最後用了街坊介紹的designer, 佢做野好快手, 樣樣都跟得好足, 個designer仲抽時間同我去買燈飾+餐檯+裝飾燈+梳化+窗簾+床單被鋪........, 因我冇design頭腦, 佢幫手揀, match出來的效果很好, 裝修+訂造傢俬--找數都不過10萬.

全屋裝修包括:
油漆(摌底+士拿抽牆底水份+防潮油+Nippon 五合一);
燈槽27';
改20個電制位;
大廳落地玻璃頭冚;
TV裝飾背板

訂造全屋傢俬包括:
主人房到頂衣櫃(內置暖管)+櫃頂天花燈 ;
主人房雙人油壓床;
主人房電腦枱;
客廳TV地櫃(櫃底光管+石春);
客廳到頂儲物櫃+櫃頂天花燈;
客廳鞋櫃+櫃底光管;
客廳裝飾玻璃鏡(梳化對上);
仔房窗台書枱;
仔房級台床;
仔房衣櫃(內置暖管);
仔房書架;

1/6交場給designer, 16/7完工, 19/7搬屋, 我依家應承比間屋佢做示範單位, 若果有業主有興趣想找他裝修, 佢可以帶客上來我間屋睇.

連埋買其他家電雜物, Total用了$153,458 (697" for 2 adult+1child+1maid), 希望d資料幫到大家la.

mmcht
3nd instalments----------------------------- $26,450
4nd instalments----------------------------- $13,750
Sub-total------------------------------------- $95,670

(二) F & E + Others
3 lights + delivery / installation----------- $1,424
curtains--------------------------------------- $3,300
4.6'x6.3' matress(Sealy)--------------------- $7,548
Table set-------------------------------------- $3,880
child matress+maid sofa bed(seahorse)--- $1,136
Giormani sofa (4 seaters+foot seat)-------- $5,500
Casablanca bed sheets (4 sets)------------ $2,120
TV-Sony 40W400A(sitting room)----------- $14,300
Installation for Sony 40W401A------------- $1,300
Eight settop---------------------------------- $1,400
TV-22LG30R (master room)----------------- $2,850
Installation for TV-22LG30R ---------------- $480

Philips 2.1DVD (Mini home threatre)----- $1,750
window frame (5 pcs)---------------------- $700
Mult-Lock(3 colors)-------------------------- $600
Move house charge for 5X boxes---------- $1,000
miscellaneous--------------------------------- $2,000
Toilet 換面板 +擋水(後加的估計價錢)----- $6,500
Sub-total-------------------------------------- $57,788

Grand-total ---------------------------- $153,458

[ 本文章最後由 mmcht 於 08-8-2 12:42 編輯 ]

男爵府

恭喜入伙!
聽落都幾吸引, 有無相睇??

別墅

公爵府

請問你找了哪兩間報價?
另你的designer是否有office的?
傢俬是他幫你設計的嗎?是否事先要在現場看才可報價?

別墅

原文章由 heilok 於 08-8-1 23:36 發表
請問你找了哪兩間報價?
傢俬是他幫你設計的嗎?是否事先要在現場看才可報價?

Hi heilok,

你好呀!

請問你找了哪兩間報價?
答: 不便在此post任何公司名, 我PM你la

門市在元朗, 有間好細office在大角咀

傢俬是他幫你設計的嗎?
所有傢俬都係佢設計的, 裝修部份-佢都會跟d CF的進度

是否事先要在現場看才可報價?
1.我約佢現場傾談成間屋想點做, 佢就即場係每間房的牆身用繪圖鉛筆畫了個那間房間的設計圖(立體/top view)給我睇, 一路傾一路轉圖, 書房都畫了三/四個圖.

2.跟著隔多幾日佢就email個設計平面圖及報價給我考慮, 報價單分開裝修及訂造傢俬兩部份, 如:傢俬會列明每間房的每件訂造傢俬的呎吋及單價.

mmcht

別墅

為何由<家事百科>被搬來<樓市動向>?

我之前將這篇文章post係<家事百科>, 唔知點解被BK搬左呢<樓市動向>?

呢個版好似話唔可以post搬屋或裝修介紹嗎? 雖然呢個post純粹係我個人真實個案分享, 但我都唔想令人誤會我係裝修公司的staff.

子爵府

醒目開學勳章

Do you have anything done with the kitchen and toilet?
please pm me the information of your designer, thanks!

別墅

原文章由 fanny4 於 08-8-2 12:30 發表
Do you have anything done with the kitchen and toilet?
please pm me the information of your designer, thanks!

Hi fanny4,

我間屋係『一手樓』, 所以廚廁冇乜野做. Please check PM

mmcht

大宅

Hi mmcht

請問你找了哪兩間報價? 可以pm我嗎

原文章由 mmcht 於 08-8-2 11:55 發表

Hi heilok,

你好呀!

請問你找了哪兩間報價?
答: 不便在此post任何公司名, 我PM你la

門市在元朗, 有間好細office在大角咀

傢俬是他幫你設計的嗎?
所有傢俬都係佢設計的, 裝修部 ...

別墅

原文章由 water111 於 08-8-2 14:53 發表
Hi mmcht
請問你找了哪兩間報價? 可以pm我嗎

Hi water111,

你好, 唔好意思甘遲回覆.

雖然我只係在此作個人分享, 但版主唔想我地係呢到介紹C FU, 以免引來其他公司到本版賣廣告, 這點我好明白, 我也希望呢樹的討論可以中肯d, 所以不便PM資料, 有需要我地email或tel聯絡la.

家陣攪裝修的確好頭痛, 我地呢d小市民, 用哂所有的積蓄來買樓, 到攪裝修時, 又怕黑店/爛尾/被d CFu拖期.

我想澄清我只係用過來人的經驗在此作分享, 才會毫不吝惜地將個人裝修費用和家居照片公開分享.

祝你早日搬新屋

mmcht

民房

回覆 #8 mmcht 的文章

你好!恭喜你呀, 你間屋裝修得好靚, 可否給我幫你的designer 公司名同電話給我, designer和裝修CF 是否同一公司?
Email : [email protected]

男爵府

Thanks for sharing!
好似係 TKO wor?! 我張sofa同你果個 same pattern 不張係橙色! 你間屋好舒服呀! 個綠色 好fresh! 仲有你咁詳細 share 個 list price, 可以俾到其他人做reference , 我就無你咁detail
當初, 我開始裝修, 都好多擔心,擔心做得唔靚,又驚out budget, 仲有擔心爛尾(我上網搵 c fu), 所以都時時上黎 BK睇下大家o既分亨, 邊度買o野平,多款! 家下入左伙, 效果滿意, 好開心又有成功感, 又覺得自己好好彩!

剛剛又聽到有個舊同事佢新居裝修爛尾, 係熟朋友介紹, 俾左 full payment....

記住咩人介紹都好, 俾$$都係分開俾.... 聽到都'鄧'佢慘, 我覺得家下裝修又滿意都幾講彩數....

原文章由 mmcht 於 08-8-4 15:18 發表

Hi water111,

你好, 唔好意思甘遲回覆.

雖然我只係在此作個人分享, 但版主唔想我地係呢到介紹C FU, 以免引來其他公司到本版賣廣告, 這點我好明白, 我也希望呢樹的討論可以中肯d, 所以不便PM資料, 有需要我地email ...

別墅

原文章由 Steplau 於 08-8-5 14:36 發表
Thanks for sharing!
好似係 TKO wor?! 我張sofa同你果個 same pattern 不張係橙色! 你間屋好舒服呀! 個綠色 好fresh! 仲有你咁詳細 share 個 list price, 可以俾到其他人做reference , 我就無你 ...

Hi Steplau,

你都幾精靈wor, 莫非你係同鄉, 家陣新樓d實用面積好低, 所以一切以簡單+實用為主, 而呢個tone係我喜歡的, 不過最初都擔心青綠色會好娘(因家陣唔輕呢d色系), 不過最後出來的效果又真係幾fresh.

mmcht

男爵府

呵呵呵, 因為之前都睇過你果個屋苑, 最尾諗落唔多近娘家驚餓死我, 都係搬返西九
其實都無話興唔興, 最緊要自己鍾意同個望落舒服,
如果只為左'興', 過幾年都唔知點算! 我d朋友話到時可能又買新屋....搬一次屋都幾傷(精神, 時間, $$),所以我都係以簡單+舒服+ d colour點綴, 我就最鍾意

原文章由 mmcht 於 08-8-5 15:19 發表

Hi Steplau,

你都幾精靈wor, 莫非你係同鄉, 家陣新樓d實用面積好低, 所以一切以簡單+實用為主, 而呢個tone係我喜歡的, 不過最初都擔心青綠色會好娘(因家陣唔輕呢d色系), 不過最後出來的效果又真係幾fresh.

mmcht ...

別墅

原文章由 waitingmom 於 08-8-5 13:49 發表
你好!恭喜你呀, 你間屋裝修得好靚, 可否給我幫你的designer 公司名同電話給我, designer和裝修CF 是否同一公司?
Email : [email protected]

Hi waitingmom,

多謝你的欣賞, 我地電聯la.

mmcht

大宅

回覆 #1 mmcht 的文章

你間屋真的裝修得好靚, 可否給我幫你的designer 公司名同電話給我

my email : [email protected]

Thanks!

洋房

你好,

你間屋好靚ar,我現在也是為裝修而煩腦,可否給我幫你的designer 公司名同電話。

謝謝

email: [email protected]

複式洋房

Please PM me contractor details, Thanks!

大宅

hi, can you pm cf detail to me

大宅

介紹你間裝修公司俾我

我買了TKO樓,想裝修間屋,介紹你間裝修公司俾我:[email protected]恭喜你新屋入伙!

首頁

尾頁

跳至