跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

bb就黎可以食糊仔喇,
各位媽媽有無d心水呢??

我就仲諗緊.....
因為身邊無人介紹我食邊隻好....

大宅

開頭食亨士, 而家食雪印果隻麵包糊, 呀女鍾意食 雪印多d

大宅

我買左HEALTHY TIMES, 不過仲未試呀.

大宅

好媽媽勳章

回覆 #2 yauyau08 的文章

我都有諗過買雪印,
但係唔知邊到有得買??

複式洋房

我前日買左日本雪印(四種味)$26,今日比左仔仔食蔬菜味..(不過係佢好肚餓時比佢食),可能佢剛剛學吞野,佢又心急食野!!
起初佢都食架...到左中段佢可能太
肚餓,佢噴番出來兼扭食奶....所以我唸暫時只可以比佢當小食,唔可以比佢當正餐食!!
唔知仲有咩野牌子既糊仔好味?!
http://hk.myblog.yahoo.com/sing-club

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我囡囡食雀巢,不過佢唔鍾意食,因為冇味...

別墅

我都買咗雪印.. 諗住同奶粉一樣牌子..
唔會有腸胃問題咋.. 依家都未食..

大宅

我買左隻有機的米糊比佢,諗住對佢健康D

大宅

我bb都未開始食呀,我諗住6個月先食,不過奶奶話唔食米糊,煮粥仔,係咪都係一樣。同埋我想問bb應該點樣開始食米糊,每次食幾多,同埋奶既份量係唔係要減,減幾多。

男爵府

請問雪印米糊邊到有得買?

男爵府

我o係惠氏d書仔話開始食糊仔, 頭一星期o係餐與餐之間比一至兩茶匙, 第2個星期3-4茶匙....

複式洋房

我係依度買..
http://www.birth.hk/catalog/index.php

原文章由 tomato100hk 於 08-8-4 10:41 發表
請問雪印米糊邊到有得買?
http://hk.myblog.yahoo.com/sing-club

大宅

我買o左和光堂(Apita)和Organix (Park & Shop)純米糊,不過未試。應該會等仔仔5.5個月先開始試。

伯爵府

I will wait until 5 months at least, I have free sample from NEstle, but thinking of giving Healthy Times for my son. Baby Outlet says Healthy times will raise the price soon....

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

原文章由 ayyy 於 08-8-4 11:50 發表
我買o左和光堂(Apita)和Organix (Park & Shop)純米糊,不過未試。應該會等仔仔5.5個月先開始試。

APITA有米糊KA咩,邊度買到
我有去TASTE/GREAT睇過隻HEALTHY TIME
BB頭樣果款,但我仲諗緊食咩好

[ 本文章最後由 貓MIMI 於 08-8-4 13:21 編輯 ]

大宅

APITA好似剩係有和光堂 Baby Food,Healthy Time 我都有睇過,不過無純白米,只有Brown Rice,我個仔有濕疹,所以試白米先會安全o的,怕佢敏感。

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我個仔就試過Heinz的Chicken & Sweetcorn、Pear及Carrot etc veggie,除左梨那隻唔喜歡食,其他分2次食就可以食哂成樽。

另外Nestle俾左d米糊及奶米試用裝,兩隻都試過,傲宏仔都ok。

我聽過話一日只可以代一餐奶,但我奶奶話唔駛怕,話我老公2個月大已經食魚...... 佢昨日急不及待餵我個仔食腸粉(仲要係落左soy sauce的,雖然佢用水洗過先俾佢食,但始終有d油),結果我叫過第二碟咩都無落的腸粉俾我奶奶餵佢。返到屋企我奶奶又要餵我個仔食米糊...... 我想同佢講唔好,但講唔聽...... 唉!仲話我要俾多d固體食物俾傲宏仔食......

好在我個仔今日有便便,而且便便正常......

複式洋房

醫生話最好係六個月先比其他食物佢食, 皆因奶粉已經有最好的營養啦

大宅

原文章由 tomato100hk 於 08-8-4 10:44 發表
我o係惠氏d書仔話開始食糊仔, 頭一星期o係餐與餐之間比一至兩茶匙, 第2個星期3-4茶匙....

甘要唔要減少奶既份量?

別墅

BK Milk勳章

豆豆食緊雀巢(不過我遲D可能會買雪印俾佢食),我都係俾佢食左兩餐!

1/8 第1餐,我係餐與餐之間俾佢試食,俾左幾啖佢食,十啖左右啦... (佢覺得好新奇咁)

3/8 第2餐,哩餐我就係佢就食奶奶前30分鐘俾佢食,用左 30 ml 奶開米糊佢食 (食到最尾,佢好似唔多夠喉咁,係度鬼殺咁嘈,最尾要奶奶頂當)

我媽咪話初頭俾半餐佢食先,之後補奶奶,之後慢慢加至一餐。
到7-8個月先再加半餐至一餐喎... 到時可以一餐粥,一餐糊。

唔洗刻意減少奶奶份量既,好似我豆豆咁,原先食200-220ml 奶奶,食左糊仔之後,佢就飲左150ml 奶奶,不過我都知佢實食唔哂架喇,所以我開左 160ml 奶俾佢,費時浪費啦... 慳得一餐得一餐麻。
最喜歡研究自家製有機護膚品,深深相信簡單生活(頭腦)就是美(幸福)!

首頁

尾頁

跳至