夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

近來對住c6越來越淡, 最近更抗拒唔想再同佢做愛, 發覺越來越抗拒佢, 每晚都唔想佢咁早返來......

1. 成日為教仔而鬧交, 同佢好聲好氣講細路係要俾耐性教, 佢唔聽, 只是用老一輩手法打仔同鬧仔, 令我好反感, 攪到我唔想再同佢講野, 而每次佢一鬧仔我個人就會好忟, 會諗點解只識一味鬧仔, 點解唔學吓點樣了解個仔多一點......

2. 好污糟, 成日都借d易唔沖涼瞓覺, 雖然我地巳有3年無一齊瞓(我是同仔仔同房的), 但就好頂唔順佢呢樣野, 條睡褲著 1 week攪到好重尿味都唔洗, 瞓覺衫酸縮到行過房門口都聞到都唔拎出嚟洗, 而家攪到大家要分開洗衫, 呀仔一機, 自己一機, c6一機......

3. 對我要求高, 煮餸有時慢左d, 佢返嚟未食得就要黑面, 煮法唔岩心水都要黑面, 煮開餐飯就是彈、彈、彈, 樣樣要求我同佢一樣要做到完美, 問心, 我是一個求求其其的人, 交到貨就算, 而他樣樣事都要求十全十美, 一起生活他給我的壓力越來越大......

4. 好多野我都想作出改變, 而他就永遠一成不變, 我鍾意好玩試新野, 佢就永遠say no(對個仔亦一樣), 一講錢仲加唔洗講, 實發爛渣, 總之最好就係俾左家用我就乜都唔好理佢點洗點錢, 自覺是隻籠中鳥, 無自己收入又要揍仔, 真係遲早癲

最後我想講既就係因為生活上太多不協調, 曾經同佢傾過好多次, 他都無太大反應要作出改善, 我心死了, 心淡了, 原來夫妻之間不一定要有第三者先想到會離婚的......

[ 本文章最後由 OneTwoThree 於 08-8-6 22:49 編輯 ]

大宅

你老公知唔知你的心意? 佢意唔意識到問題已經咁嚴重呢?

複式洋房

其實夫婦之間相處真係可以話好難…

通常你同佢講你對佢的不滿,男人通常會反說你有那裡不對的,有時大家你一句我一句,越講越多,結果大家都發脾氣。
呢D情況自已都經歷過,最後本人買左几本有關夫婦之間相處的書放左係處所。或他常會見到的地方,我知 道佢有睇到,因為佢的行動已經正實。希望可以幫到你

因為父母開心,子女成長先會得到幸福
:-P  :-o

男爵府

好媽媽勳章

2. 好污糟, 成日都借d易唔沖涼瞓覺, 雖然我地巳有3年無一齊瞓(我是同仔仔同房的), 但就好頂唔順佢呢樣野, 條睡褲著 1 week攪到好重尿味都唔洗, 瞓覺衫酸縮到行過房門口都聞到都唔拎出嚟洗, 而家攪到大家要分開洗衫, 呀仔一機, 自己一機, c6一機......

3. 對我要求高, 煮餸有時慢左d, 佢返嚟未食得就要黑面, 煮法唔岩心水都要黑面, 煮開餐飯就是彈、彈、彈, 樣樣要求我同佢一樣要做到完美, 問心, 我是一個求求其其的人, 交到貨就算, 而他樣樣事都要求十全十美, 一起生活他給我的壓力越來越大......

~~~

佢咁樣都叫要求十全十美........唔係卦

大宅

你唔想個老公咁早返屋企,又唔想同佢做愛...
其實我覺得你已經好似討厭你老公咁wor...
你地又成3年分房訓...咁咪好似同屋主關係咁?
如果一直係咁,我覺得你地段婚姻唔會長久囉...
快d同你老公講,傾下你對佢有d咩不滿...
等佢試下改,或者大家可以開開心心咁生活落去呢...
唔使好似依家咁...

別墅

回覆 #2 E@V 的文章

系啊,唔一定要有第三者才會離婚的,女人,始終都系自己賺錢,儲多點錢實際點,剛剛看了有個topic系講自己好幸福的,BUT有幾多個女人系真系會好似她甘幸福架??
我就主張等bb大點返學了,就出去返工,找點part time賺少少都好,當然都系以bb為先架啦,返下工,個人都精神點啦,屋企的野(家務)做得完口羊?自己賺點錢,買下衫,扮下靚,心情都好點啦,真系無謂為左他們,搞到自己變成“黃臉婆”啊!

別墅

原文章由 IRON 於 08-8-5 23:45 發表
2. 好污糟, 成日都借d易唔沖涼瞓覺, 雖然我地巳有3年無一齊瞓(我是同仔仔同房的), 但就好頂唔順佢呢樣野, 條睡褲著 1 week攪到好重尿味都唔洗, 瞓覺衫酸縮到行過房門口都聞到都唔拎出嚟洗, 而家攪到大家要分開洗衫, ...

我都想咁講....佢對自己要求都幾唔完美喎...:;pppp:

珊瑚宮

環保接龍勳章

原文章由 OneTwoThree 於 08-8-5 23:09 發表

近來對住c6越來越淡, 最近更抗拒唔想再同佢做愛, 發覺越來越抗拒佢, 每晚都唔想佢咁早返來......

1. 成日為教仔而鬧交, 同佢好聲好氣講細路係要俾耐性教, 佢唔聽, 只是用老一輩手法打仔同鬧仔, 令我好反感, 攪到我 ...

1. 成日為教仔而鬧交<<<我老公對細路好嚴; 成日喝停佢個niece; 我都好反感, 我話第時佢咁喝自己仔女我係會好嬲. 我仲同老公講, 佢自己父母都喝佢, 你又喝佢, 佢會好反叛. 仲有當佢第時不開心時, 有個人佢係信和一向支持佢, 唔會淨係一不滿就鬧佢, 佢有事佢會搵這個人囉..... 我老公都改左好多. 因為佢唔想自己好似佢阿媽咁教仔. 佢話自己成長得不快, 但佢唔知原來自己都係. 聽下你老公係咪都係咁~

2. 好污糟<<<我之前都唔識. 以為佢會自己放入洗衣蘿到等洗衣. 原來男人有d係唔識的. 我覺得個男人臭, 係老婆做得唔夠好. 我如果有仔, 我唔expect我男人會好似傭人識洗衣煮飯, 做老婆醒目d, 幫佢搞好d細節. 所以我相信成功的男人背好有一個好女人.

3. 對我要求高,<<<煮餸時叫佢彈開. 下次叫佢煮下俾你食, 睇下係咪真係咁好食. 我做女人有時見到老公做野都會有彈啦. 你咪又係彈緊佢. 睇下有冇咩方法大家有共識, 咁情況會好好多. 女人好少可能搵到個樣樣都覺得你no. 1的老公. 自己父母對自己都有批評啦... 唔好大問題就得. 最重要就搵相處之道.

4. 好多野我都想作出改變, 而他就永遠一成不變<<<我估你對講服佢其門不入. 我昨天才跟老公傾過. 我想睇下d 學跳舞的資料, 仲想係單對單/兩公婆一齊學. 我老公即刻話佢無時間, 又話用這麼多錢. 但我都未睇, 連search的機會都未有. 我無黑面, 我立即同我老公話, "老公, 你以前細個你媽咪成日同你講, 唔好睇模型啦.. 我地無錢. 唔好學空手道啦, 我地無錢你又無時間". 我話""這個講法好打擊人, 你自己都好明白."" 我會照search, 如果個實際情況在我check左后係不切實際, 或太貴. 我地根本係唔會咁做""" 重點係我可以繼續有自己興趣, search及去了解都可以好快樂. 我老公都明. 昨晚, 我地兩公婆仲search得好開心添.

最後我想講既就係因為生活上太多不協調, 曾經同佢傾過好多次, 他都無太大反應要作出改善, 我心死了, 心淡了, 原來夫妻之間不一定要有第三者先想到會離婚的......
<<<如果你覺得自己用盡晒方法, 最積極樂觀的方法都改唔到老公. 咁~~~仔仔就要接受單親家庭.

[ 本文章最後由 alphabetagamma 於 08-8-6 10:40 編輯 ]

水晶宮

真係幾難頂.....!

原文章由 OneTwoThree 於 08-8-5 23:09 發表

1. 成日為教仔而鬧交, 同佢好聲好氣講細路係要俾耐性教, 佢唔聽, 只是用老一輩手法打仔同鬧仔, 令我好反感, 攪到我 ...
自由太多會令世人失去平衡

複式洋房

其實有好多 男人都係咁,樓主你唔好唔開心.揾個適當時間同你老公傾吓!溝通多D問題就會容易解決嫁喇!

男爵府

原文章由 alphabetagamma 於 08-8-6 10:27 發表

2. 好污糟<<<我之前都唔識. 以為佢會自己放入洗衣蘿到等洗衣. 原來男人有d係唔識的. 我覺得個男人臭, 係老婆做得唔夠好. 我如果有仔, 我唔expect我男人會好似傭人識洗衣煮飯, 做老婆醒目d, 幫佢搞好d細節. 所以我相信成功的男人背好有一個好女人.

你知道嗎, 初時結婚我都有叫佢日日都要換衫擺係洗衣機, 仲反轉頭俾佢話我浪費d水洗衫, 佢唔擺我就幫佢擺, 仲俾佢話番我轉頭, 漸漸我都無再為洗衫呢樣野而執著, 佢放唔放落洗衣機洗都唔理佢, 但近呢年開始就發覺佢越來越污糟, 佢都有講話你可以主動幫我拎件衫去洗嫁嘛, 我就反駁佢, 我以前都有咁做吖~ 結果咪就係俾你話我成日都開機洗衫浪費食水囉...... 你地話吹唔吹脹, 乜都係佢自己講, 今朝掛8號波, 朝早又想入嚟xx, 又俾我拒絕左, 我話鬼咁眼瞓唔好攪我, 結果佢又好無癮咁出左去......

大宅

板主, 你对c6有很多不滿, 問題是双方的, 不要單向只看見对方的不是, 可嘗試從你c6方面看番你自己的態度.

為什麼己分房3年, 問題在那裹?

當老公在外工作一天, 回到家他得到什麼?

你3次拒絕, 究竞真正原因是什麼?

如果你想挽救這段婚姻, 首先不要分房了.

男爵府

原文章由 chuiiris 於 08-8-6 17:18 發表

板主, 你对c6有很多不滿, 問題是双方的, 不要單向只看見对方的不是, 可嘗試從你c6方面看番你自己的態度.

為什麼己分房3年, 問題在那裹?

當老公在外工作一天, 回到家他得到什麼?

你3次拒絕, 究竞真正原因是什麼 ...

分房瞓的原因是方便照顧仔仔, c6覺得無問題, 其次是他很臭, 所以唔想瞓他身邊, 回到家他得到什麼可要問他本人囉, 3次拒絕他是因為不想跟他做, 覺得他污糟, 同埋雙腳滿佈佢講所謂醫生話遺傳的一粒粒血倉(像給煙頭灼傷形成的傷口般)好恐怖......

[ 本文章最後由 OneTwoThree 於 08-8-6 17:42 編輯 ]

男爵府

坐低平心靜氣同你老公傾下啦, 或者佢改到呢!

1) 每個家庭有小朋友難免會為左小朋友嗌交架, 最緊要係事後大家取共識!

2) 污糟, 我老公都係咁, 佢成日咋咋第唔沖涼, 因為懶, 佢做三行既, 你地知幾污糟啦, 我都要哦佢架!

3) 會唔會佢其實返工都有壓力呢?? 所以先會做左八彈齋主?? 男人有時因為工作壓力, 唔出聲, 所以無啦啦發脾氣!

4) 我老公都係唔鐘意洗錢, 最好成日係屋企, 佢好鍚個囡, 但都係唔捨得買野俾佢, 我因為有做野, 自己搵錢, 所以我唔會理佢照買野俾個囡, 佢有時都會話我太寵個囡架!

我只係覺得婚姻可以挽救, 就盡量挽救, 唔想因為其他事, 而令原本相愛既人分開, 明白麻, 我相信你當初結婚時你老公應該有佢既優點, 試想下!

[ 本文章最後由 060905 於 08-8-6 18:22 編輯 ]

大宅

原文章由 OneTwoThree 於 08-8-6 17:40 發表

分房瞓的原因是方便照顧仔仔, c6覺得無問題, 其次是他很臭, 所以唔想瞓他身邊, 回到家他得到什麼可要問他本人囉, 3次拒絕他是因為不想跟他做, 覺得他污糟, 同埋雙腳滿佈佢講所謂醫生話遺傳的一粒粒血倉(像給煙頭灼 ...

2夫妻長期分房, 对感情有一定的影嚮. 有時侯日頭2公婆有乜争吵, 但夜晚睡埋一齊, 第2朝就無事了.

你有冇同c6講過, 他的衛生問題, 是很認真地傾.(他对你有所求, 衛生應該有得傾既.)

佢对腳的問題, 試下看醫生解決, 否則避得一時吾避得一世.

我c6都係將替換既衫週圍放, 就算連着過既襪, 就咁扔入鞋櫃, 下次再着過, 我都頂吾到, 總之每日我見到就同他將些衣服扔入洗衣机, 初時c6都有講過幾句, 話可以再穿之類.

但我吾理, 他都返左工, 理吾到我點做.
雖然屋企只有3個人, 但有時候每日都要開 2-3机衫架.

侯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

好典型的例子,
對伴侶要求高,對自己就唔高
我反而咁睇,性可以曾加感情,妳已經無啦,當然慢慢變淡啦,試下同他一齊沖涼呀,一齊沖都唔開心?之後咪可以咩羅 又有情趣下.
教仔方法,真係要溝通下啦,我喜歡教狗,如果我是嚴太太是軟,點教?
妳當然喜歡新野啦,因妳無工作,妳正常都想玩,而妳c6要工作,要大家平均啦.
他生活同工作壓力大嗎?或者妳表達錢的方式唔太好,c6會唔會覺得妳時常問羅錢呢?

禁止訪問

複式洋房

原文章由 OneTwoThree 於 08-8-6 17:40 發表

分房瞓的原因是方便照顧仔仔, c6覺得無問題, 其次是他很臭, 所以唔想瞓他身邊, 回到家他得到什麼可要問他本人囉, 3次拒絕他是因為不想跟他做, 覺得他污糟, 同埋雙腳滿佈佢講所謂醫生話遺傳的一粒粒血倉(像給煙頭灼 ...

嘩!好恐怖,嚇死人
真係頂唔順,点同佢好咩呀???

侯爵府

原文章由 rainstarwater 於 08-8-6 19:44 發表
其實兩公婆,真係唔可以咁樣分房訓~~
我認為呢樣野真係好大影響
我五年前生左大仔,個仔都係要訓大床,一訓bb床就會醒,我地會比bb訓最入,同埋將bb床一邊床欄拆開,貼住我地張床比佢訓
我地兩公婆都好堅持,一定要一齊訓, ...

rainstarwater,
你講得好好呀!好有道理!

OneTwoThree,

唔好只望佢要改好,而係首先去改善佐自己先。先放下自尊,放下成見,放低心病,唔好執着,你要用個豁達嘅心去關懷、包容佢先啦!

當佢感受到被尊重,被關懷,你仲係幾咁愛佢時,佢態度一定會軟化,到時慢慢再重新建立感情啦。

你睇番以下事件,再諗下你有冇將件事攪好,定係將件事惡化:
『佢都有講話你可以主動幫我拎件衫去洗嫁嘛, 我就反駁佢, 我以前都有咁做吖~ 結果咪就係俾你話我成日都開機洗衫浪費食水囉...... 你地話吹唔吹脹, 乜都係佢自己講,』

由以上看得出,你心中有怨氣,你成日記住佢以前話過你乜乜乜,你一有機會就同佢數番晒出嚟,咁你想關係好都幾難啦!咪成日頂嘴,家無寧日囉。

如果你當時無反駁佢,而係咁答佢:
『好呀老公,咁你以後要乖乖地日日換衫,老婆就幫你攞去洗啦!』
咁事情咪完滿解決囉,小事化無囉!係咪?!改善佐自己的態度先啦!

其次,我想問你,你愛唔愛你個仔呀?如果你個仔玩到成身臭汗,或賴咗屎,臭到死,但攰得滯要你抱,咁你會唔會嫌佢又污糟又臭唔要佢吖?又假設你個仔出水痘,你會唔會嫌核凸唔理佢吖?
果個係你個仔,你係愛佢嘅,無論佢點,你都會照顧佢,原因就是---有愛囉!

如果你愛一個人,你只會想辦法幫佢解決問題,而唔係嫌棄佢呀!

最後,我想你問下自已仲有幾愛你老公,如果你自己都唔愛佢,你又點令佢愛你呢?

如果你想做好D,買D夫婦感情書籍睇下,一定有幫助。

努力啦!唔好咁易放棄一段感情呀,諗番吓你哋以前恩愛的點點滴滴,佢好愛你架。

我祝福你們!

^^有緣能相聚,岩傾講兩句,岩笑揞住嘴,生活多樂趣^^

珊瑚宮

環保接龍勳章

我老公唔刷牙, 我唔俾佢錫錫的.
佢唔沖涼就唔俾佢~ 我有幫佢洗頭, 佢好開心添.
我覺得我老公係大細佬一名. 佢可以咁求其, 我覺得佢阿媽真係教得唔好. 定係男人唔受教, 為左要please老婆/女人才會清潔一點嗎?? 我老錢現在好clean, 不過間房仲係好亂. 這幾日己經催佢執. 我仲成日講"你又唔肯執, 地方又唔係好夠, 我要掉我d野清返d位出來."

叫你老公洗完白白才make love啦.

首頁

尾頁

跳至