自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

但香港人工就低好多,所以一直想返香港都唔敢。。。
雖然呢邊稅重,但讀書(除咗大學) 睇醫生全部免費(包括診所), 到老咗又可以有退休金(其實係以前後生交過稅先有)

不過呢邊啲樓價都升咗好多,一間house平均要七八十萬加幣。 反而租金冇咩點升,2500左右都可以租到間二三千尺獨立屋。

子爵府

回覆:唔止日本,香港衣食住行都貴過加拿大

嘩,加拿大的嘢貴咗好好好多!

男爵府

樓價升咗好多,依家都好難買樓。。。所以多咗好多condo
不過啱啱加息,樓價落咗小小。。。
其他都ok..衣食行都合理

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:但香港人工就低好多,所以一直想返香港都唔

原帖由 ieht 於 15-11-27 發表
雖然呢邊稅重,但讀書(除咗大學) 睇醫生全部免費(包括 ...
香港住就真係爆表,衣,我覺得ok既

男爵府

good_pig 發表於 15-11-27 00:30
香港公共資源及房屋起多多都唔夠,因為只會益晒大陸蝗蟲及南亞蝗蟲,香港本土人只有義務沒有福利!

根據香港保安局資料,1997年7月至2012年12月的15年多期間,共有76.2萬內地居民持單程證來港,即佔本港總人口逾10%,平均每年約有4.9萬內地人移居本港。

超過70萬揸單程證移民來了香港,當中約58%住公屋. 數據資料來源:立法會議員范國威在2013年5月19日在[香港自治運動研討會]上的演講資料。

根據香港統計處2011年的離婚申請數字顯示, 中港婚姻的離婚率高逾50%, 當中還未包括其中一方因怕被終止單程通行證申請而分居但暫不離婚的個案。

中港婚姻/離婚每年製造N個公屋綜援需求,香港離婚若雙方未能達成協議,房屋署通常會支持把公屋租住權撥歸認可住客或被判擁有子女管養權一方,未成年子女的管養權絕大多數判歸女方。
香港政府通常根據《保護兒童及少年條例》 ,優先保障擁有子女管養權的女方 ,如有自置物業或公屋租住權,亦多數由女方所獲得 。
爭輸了的另一方須遷離公屋單位。若另一方無法另覓居所,而又符合入住中轉房屋資格,可申請新界區中轉房屋的一人單位,以及透過單身人士輪候登記冊從新再申請公屋。

funfun759    發表於 15-11-30 09:33
iamnote    發表於 15-11-29 13:07
la_source    發表於 15-11-27 12:40
baby_ju    發表於 15-11-27 10:52

子爵府

香港,豐儉由人,tax free,主要搞掂住屋問題,其他生活洗费唔會比加拿大高
政府医院都係$100,當然有事另外收費

wcpcelia    發表於 15-11-27 08:29

男爵府

引用:Quote:原帖由 ieht 於 15-11-27 發表但香港

原帖由 good_pig 於 15-11-27 發表
我見香港買小朋友衫好似好貴
特別有小小牌子嗰啲。。
可能呢邊成日都4,50% off, 又好多outlet..
不過大人衫香港選擇一定多好多,呢邊啲mall間間都差唔多,冇咩好行,上網買好過

子爵府

全世界主要城市樓價都係高,最貴係London,香港地少人多,冇計

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 15-11-27 發表香

特別有小小牌子嗰啲。。
香港仲有d冇牌子野可以揀既

子爵府

小朋友衫,梗係US 入貨喇

男爵府

引用:香港,豐儉由人,tax free,主要搞掂住屋問

原帖由 maggielucas 於 15-11-27 發表
香港,豐儉由人,tax free,主要搞掂住屋問題,其他生活洗费唔會比加拿大高
政府医院都係$100,當然有事另外 ...
醫療方面香港係貴啲,公立醫院都要收錢,加拿大連去診所都唔駛錢
行的話,公共交通呢邊有月票,買token兩個幾一程轉車唔駛錢,遠近都一樣。 揸車又一定平過香港。
食我就唔太清楚香港依家點,呢邊平食計返三十幾蚊港紙一餐大大份有嘢飲有湯。
日本嘢任食都係百幾蚊左右,去食啲有情調有氣氛嘅餐廳就400蚊港紙以下(三個人食)都有好多選擇。
當然再貴啲都有,酒店甜品high tea嗰啲200幾蚊一個人

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:香港,豐儉由人,tax free,主要搞掂住屋問

政府医院都係$100,當然有事另外 ...
agree豐儉由人

去茶記食個大早歺$2X,加拿大一定唔得,買衫和出街食飯,家居maintenance香港抵好多。

仲有香港4千1就請到個24小時待候的工人姐姐,加拿大幾多人請得起工人

wcpcelia    發表於 15-11-27 08:30

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 15-11-27 發表香

特別有小小牌子嗰啲。。
小朋友衫亦係豐儉由人,葵涌廣場和harbour city的價錢差幾十倍。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 maggielucas 於 15-11-27 發

醫療方面香港係貴啲,公立醫院都要收錢,加拿大連去診所都唔駛錢
行的話,公共交通呢邊有月票,買token兩個 ...
三十幾一份set有湯,係咪food court?

男爵府

引用:小朋友衫,梗係US 入貨喇

小朋友衫,梗係US 入貨喇
我就係見啲代購mark up好多好貴都仲好多人買
我真係唔捨得,小朋友大得快,衫真係唔會買太貴。。
我買gap, carters嗰啲特價時好平,300幾蚊港紙買到四五件衫仔

男爵府

引用:Quote:原帖由 ieht 於 15-11-27 發表醫療方

原帖由 vet 於 15-11-27 發表
三十幾一份set有湯,係咪food court?
唔係,茶餐廳

男爵府

引用:但香港人工就低好多,所以一直想返香港都唔

雖然呢邊稅重,但讀書(除咗大學) 睇醫生全部免費(包括 ...
其實我唔覺香港人工低
我四年前回過流返黎做野,25k, 如果個時我冇決定返加拿大繼續做,到而家肯定加到有30k以上
計埋兩邊啲入息稅,搵錢呢邊好搵好多
不過我真係住唔慣走番去

點知而家c6又返左黎做野,都係因為呢邊好搵錢,個邊係岩小朋友同退休多啲,搵錢香港好好多

7,80萬買house?買到啲咩?而家7,80只能夠買townhouse, 呢個價要買house,一係殘舊,一係偏遠。。個樓價俾啲b6炒起晒。。啲condo又學晒香港個套越起越細,500幾呎都夠膽死
雖然同香港比都仲係好啲,但係比十幾廿年前啲人要上車已經吃力左好多

食就真係唔覺香港平,另外小朋友野奶粉尿片都係加拿大平

不過加拿大daycare貴到離譜呢,你唔係高薪厚職生兩個既話你可以辭職,因為成份糧已經俾晒落去。相反,香港幾千蚊請姐姐就搞掂。

男爵府

引用:Quote:原帖由 ieht 於 15-11-27 發表但香港

原帖由 aibaba 於 15-11-27 發表
其實我唔覺香港人工低
我四年前回過流返黎做野,25k, 如果個時我冇決定返加拿大繼續做,到而家肯定加到有30 ...
係呀,呢邊除非你有資助,唔係真係自己湊好過。。。請人湊又貴,不過好在幼稚園開始返學就唔駛錢。。人工就真係睇你做邊行啦。。如果係專業人仕一定係香港好,呢邊啲人太懶,好大個market但好多嘢冇人做,有心創業其實都好多方法搵錢。。。多倫多已經有80萬華人,但針對華人市場嘅行業好多先啱啱起步,競爭反而冇香港咁大

大宅

我0向香港人工高過加拿大~

洋房

agree

首頁
12345...7

尾頁

跳至