親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

plan 2016暑假 第一次自駕遊, 打算第一晚住溫泉旅館, 由千歲機場去定山溪或登別.

想知約下午3點到達千歲機場, 入境, 攞車, 開車, 晚餐在旅館, 時間會太趕嗎?

google車程時間去登別和定山溪都好似差唔多, 但有冇話邊條路易行啲? 我見去登別係直路一條, 去定山溪就好似複雜啲. 驚蕩失路呀.

有冇這兩區的溫泉旅館和玩樂推介?

子爵府

引用:plan 2016暑假 第一次自駕遊, 打算第一晚住

原帖由 ioi 於 15-12-02 發表
plan 2016暑假 第一次自駕遊, 打算第一晚住溫泉旅館, 由千歲機場去定山溪或登別.

想知約下午3點到達千歲機 ...
定山溪

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 熱血金章 親子探索遊 醒目開學勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

回覆:北海道: 定山溪 或 登別

其實兩邊路程差不多,不過登別多些商店,又有熊牧場。

侯爵府

引用:plan 2016暑假 第一次自駕遊, 打算第一晚住

想知約下午3點到達千歲機 ...
我會揀登別。定山溪嗰边我上次去好靜。登別旺好多

大宅

如果飛機無delay 時間上係趕得切,但我覺得第一天趕住溫泉酒店無咁抵,因為我鐘意早少少check in, 浸下溫泉,再吃晚飯,再浸溫泉。
2個地方都浸過,登別比較上熱鬧D,定山溪四周好靜。同埋2個地方D泉水唔太同,登別D泉水重流黃味。
如果你到登別住一晚,記得第二天留番D時間觀光。

大宅

放心,車上有gps 不會迷路。去登別一條直路因為上左highway,上highway 要比錢,如果全個旅程上highway 多,記住買Pass

伯爵府

mwye 發表於 15-12-2 13:10
定山溪
Thx! 有冇溫泉旅館推介?

伯爵府

威大嬸 發表於 15-12-2 13:22
其實兩邊路程差不多,不過登別多些商店,又有熊牧場。
聽人講熊牧場唔太特別, 請問好玩嗎? 花幾耐時間?

我本身唔太鍾意睇動物, 不過"熊出沒注意"確係北海道的特色, 所以仍考慮中.

請問登別除咗熊牧場, 仲有咩好睇/玩?

伯爵府

horh_2001 發表於 15-12-2 14:50
如果飛機無delay 時間上係趕得切,但我覺得第一天趕住溫泉酒店無咁抵,因為我鐘意早少少check in, 浸下溫泉 ...
我都有諗過"無咁抵"這問題. 但主要係就路線.

我打算去札幌, 小樽, 富良野, 美瑛, +溫泉.

第一日落機去富良野似乎太趕, 聽人講天黑後街燈又少的情況下較難搵路, 第一次去有啲擔心. 札幌會shopping, 所以想留到最後. 由於想減少住宿轉换次數, 所以諗住 機場 > 登別/定山溪住1晚 > 富良野住3晚 > 札幌住3晚.

如果第1日夠時間去富良野, 富良野和溫泉可對調次序.

有沒有其他可行的方案建議給我?

伯爵府

iamiris 發表於 15-12-2 13:51
我會揀登別。定山溪嗰边我上次去好靜。登別旺好多
我大概只知定山溪係睇吓啲河童石像, 登別就睇熊. 請問有冇其他玩樂/景點/行街購物?

大宅

引用:Quote:horh_2001+發表於+15-12-2+14:50+如

我都有諗過"無咁抵"這問題. 但主要係就路線.

我打算去札幌, 小樽, 富良野, 美瑛, +溫泉.
你plan 既行程地點同我上次去北海道好似。我係洞爺湖->登別->定山溪->富良野,美瑛->小樽->札幌。我建議去富良野先,機場去富良野2個鐘多D就到,公路上有街燈,車上gps 好準,不用擔心搵唔到路。富良野不用住3晚,2晚已經好足夠。

上次去熊枚場暫時不開放,只去了水族館看企鵝(講真,水族館無咩野睇,只係企鵝果part ok),同埋去地獄谷,地獄谷值得去ge.

大宅

引用:Quote:iamiris+發表於+15-12-2+13:51+我會

我大概只知定山溪係睇吓啲河童石像, 登別就睇熊. 請問有冇其他玩樂/景點/行街購物?
...
定山溪真係得d 河童石頭,附近仲有豐平峽水霸,定山溪係無咩野睇。我去定山溪會揀好少少溫泉旅館,只係為左享受浸溫泉,慢慢吃dinner,休息一下。

侯爵府

引用:Quote:iamiris 發表於 15-12-2 13:51 我會

...
我七月去定山溪有大多啤梨,車厘子摘。登別係溫泉酒店已hea足一日~

伯爵府

horh_2001 發表於 15-12-2 15:28
你plan 既行程地點同我上次去北海道好似。我係洞爺湖->登別->定山溪->富良野,美瑛->小樽->札幌。我建議去 ...
Thx for sharing!

登別地獄谷我都想去, 但我細女傷殘人士, 坐"BB車", 我諗去唔到. 唔知有冇啲位置係車可到達, 或有平路可行?

住富良野3晚主要都係因為揀嗰度有廚房的住宿, 要煮飯仔俾細女, 佢較難食到街上的食物. 打算那4日3夜, 頭一日去到應該已經係dinner time, 中間兩日遊富良野和美瑛 (帶住細女, 時間要用多啲), 第4日一早煮埋飯仔就走.
暫時未搵到札幌可煮食的住宿. 冇的話就要靠象印保溫壼煮粥了.

大宅

引用:Quote:horh_2001+發表於+15-12-2+15:28+你p

地獄谷前有停車場,要parking 400yen左右,推住車仔都無問題。但入D山路就唔方便了。

子爵府

引用:Quote:horh_2001 發表於 15-12-2 15:28 你p

札幌冇民宿嗎?

伯爵府

回覆:ioi 的帖子

登別多景點,第一龍本館又正,定山溪有間水上樂園溫泉酒店,不過當年覺得食品很差。

伯爵府

mwye 發表於 15-12-2 17:40
札幌冇民宿嗎?
我暫時只係搵到這間:http://weeklysapporo.com/index.html

但唔sure只係得微波爐還是有煮食爐,同埋唔知有冇升降機,睇落幢大廈好似好細咁。

伯爵府

horh_2001 發表於 15-12-2 16:03
地獄谷前有停車場,要parking 400yen左右,推住車仔都無問題。但入D山路就唔方便了。

...
謝謝資料,我都希望去到。

伯爵府

iamiris 發表於 15-12-2 15:43
我七月去定山溪有大多啤梨,車厘子摘。登別係溫泉酒店已hea足一日~
謝謝資料。但揀水果的話,係咪留待去富良野那邊揀更好?

首頁

尾頁

跳至