婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

我已經有念珠菌好耐啦~
成兩個幾月啦~差唔多3個月~
睇左好多次醫生,次次一塞完一個星期既藥...又黎返~
真係好辛苦...
我對上兩個星期3去睇左醫生,驗左分泌...
淨係話我念珠菌~
塞完藥會冇事...
但依傢塞完兩日啦...又痕返...又有白色既分泌
唉~~
我岩岩上網睇過,有糖尿既人會易d有!
我依傢好驚自己有糖尿病呀...
因為,我媽有糖尿病...不過就淨係要食藥...
我依傢得21歲,好驚自己有~
我好驚下面d念珠菌唔好...
請問,驗糖尿係驗血定驗尿傢?
有冇人試過好似我咁...
幫幫我呀~~~~~~~

大宅

我以前都有呢個問題,介咗糖, cheese五個幾月又睇中医+練氣功....先好番,仲有唔好飲啤酒。

食yoguart or 活乳酸丸。
原文章由 振嵐媽媽 於 08-8-23 06:48 發表
我已經有念珠菌好耐啦~
真係好辛苦...
淨係話我念珠菌~
塞完藥會冇事...
但依傢塞完兩日啦... ...

大宅

Do you eat lots of raw food, e.g. raw fish in Japanese restaurant. If so, stop it.

男爵府

驗糖尿可驗血或驗尿,
兩者都可.
有念珠菌唔一定有糖尿,
醫生有冇話比你聽係邊隻念珠?
如果佢冇叫你驗糖尿就唔洗驚啦!
食乳酪同保持清潔啦!

珍珠宮

我睇過有d 資料,話多吃小紅莓乾or多飲小紅莓汁,可減少番發念珠菌之機會呀!!!!

原文章由 振嵐媽媽 於 08-8-23 06:48 發表
我已經有念珠菌好耐啦~
真係好辛苦...
淨係話我念珠菌~
塞完藥會冇事...
但依傢塞完兩日啦... ...
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

別墅

因為,我睇緊中醫...又睇西醫...
中醫話我唔好食生冷野...
攪到我一直都唔敢食~
我上網睇左食太多甜野..
都會好難好返...
我都唔太敢食同飲~= =
我諗我依傢要食返多d同飲多d好既野~
唔該晒~~~~~~

男爵府

回覆 #1 振嵐媽媽 的文章

有無TRY過去SUPER MARKET 地門/SUNXXXASIA 紅莓汁..每日一大杯.....人地教架...我試過..WORK架!!!

禁止訪問

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原文章由 amysome 於 08-8-23 09:15 發表
我以前都有呢個問題,介咗糖, cheese五個幾月又睇中医+練氣功....先好番,仲有唔好飲啤酒。

係呀~ 第一件事: 戒糖!!!!

複式洋房

原文章由 amysome 於 08-8-23 09:15 發表

hi amysome, 可唔可以話比我知你睇開邊個中醫呀 ? thank you.

禁止訪問

民房

放入陰道既念珠藥有兩種, 一隻係一日, 一隻係6日每晚, 經驗話我知, 6日既比較好, 我醫生會問我想要邊隻, 我一定揀6日的!

仲有, 如果你同伴侶係有非安全既性事, 佢係有機會中念珠(影響佢排尿同一D尿道小問題吧), 咁重點係, 當你念珠好返後再進行非安全性行為時, 佢就會將念珠菌傳返俾你, 當然男性都有得醫啦~ 哩個都可以留意一下, 或者會係復發既原因之一~

仲有, 內褲一定要揀100%COTTON囉~

伯爵府

我以前都有這個困擾, 三年啦, 塞過唔少藥, 不過自從食了蜂皇漿丸同蜂膠丸之後, 就一次都未再發過啦...真係掂...

之前有好多人問我咩牌子, 其實, 市面出名既, 係一至兩種唧, 佢地成份差唔多, 我覺得食邊隻都無所講....蜂皇漿尤對女姓保健一流, 抗菌及增強抵抗力, 太子食唔壞...

我以前, 你地講既方法都用晒, 咪一樣一個月一次煩死人, 來經前後包抄你, 無時安寧, 後來, 食了以上產品, 就不知不覺唔覺痕, 後來屈指一算, 食左3年, 3年都未再痕過...

用西藥治標不治本, 不如都考慮下增強身體免役力重實際同長遠....不過, 產品都唔係平, 不過, 買一次夠食4個月, 咩都抵番..

原文章由 foodfreak 於 08-8-30 13:48 發表
放入陰道既念珠藥有兩種, 一隻係一日, 一隻係6日每晚, 經驗話我知, 6日既比較好, 我醫生會問我想要邊隻, 我一定揀6日的!

仲有, 如果你同伴侶係有非安全既性事, 佢係有機會中念珠(影響佢排尿同一D尿道小問題吧), 咁 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我下面一唔舒服就去廁所清潔一下,食下乳酪,真係要著d棉既under,宜家d天氣咁熱好易有嫁

大宅

Already PM!
原文章由 jeffhei** 於 08-8-29 23:09 發表

hi amysome, 可唔可以話比我知你睇開邊個中醫呀 ? thank you.

禁止訪問

複式洋房

原文章由 amysome 於 08-8-30 21:47 發表
Already PM!

thank you amysome. 收到.

民房

原文章由 conniechan1975 於 08-8-31 00:16 發表
i am single. no bf now. no sex. dono why still suffer from this. need to insert the pill tonite. just 1 pill... sigH... maybe my heath is too weak now. having flu..

如果D菌未清, 返發係一定的, 如萬一你今次塞藥唔WORK, 我建議你試6日果隻, 啊仲有, 有冇試過果隻咩女仕衛生清潔液呢, 分兩隻, 外洗, 內洗~

禁止訪問

大宅

原文章由 conniechan1975 於 08-8-31 11:03 PM 發表
but i visit a male urologist b4. he ask me dont use lactyle those female cleanser. will make my urine area wound and itching. coz i always suffer from urine area itching and having urine bacteria b4. ...

係呀, 千祈唔好用果d洗陰水呀, 只會越洗越差!
用清水洗已經好足夠!

首頁

尾頁

跳至