自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

我同99住,老公放工後要幫手湊兩個小朋友(3歲及1歲)。99時時鬧我湊2個都湊唔掂,見親老公放工返黎湊小朋友就鬧鬧鬧,話d野係應該阿媽做。老公無出聲,原來受99薰陶都覺得自己放工後唔應該幫手。鬧交時鬧我佢放工後仲要幫手湊,放假又要幫手,又係鬧我ftm湊兩個都唔掂...。我自問無湊小朋友天份,人地湊幾個都掂,我真係唔得。呢三年,我都係7/24,未試過放一日假,我都好想放假!你返工有放工有放假,我幾時可以放工放假?你都係小朋友阿爸,幫手湊自己女有問題嗎?
你地老公放工後有沒有幫手湊小朋友?

公爵府

回覆:老公放工後要不要幫ftm照顧小孩

睇下你老公既工種啦,如果好操勞,需要體力大既就要返黎比佢抖下。如果輕鬆啲就係要幫下手啦!

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

如果樓主老公覺得無問題就得啦, 放左工佢可能都想同小朋友有親子時間架

老人家有佢講野的自由, 但如果我覺得唔合理, 或者唔合乎我教小朋友的原則, 我唔會理佢囉, 唯有學識"腦閉塞", 佢一講野我就發呆, 費事自己勞氣

用戶要求終止服務

無幫。你這些經歷我都試過。男人無話一定要幫定唔幫,但做女人,硬淨啲係好事

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

老公會好自覺幫手揍,不過佢e家要讀書,我減少了要他幫手,多數星期六日會幫手,其實有時自己揍,小朋友仲聽話過爸爸都在激死
不過我老公有時會開聲叫我放低其中兩個俾佢揍,我去抖下,因為佢都知係辛苦的,我揍三個,最細果個又餵人奶,大o既返小學,中間幼稚園,每日淨係揹住水細果個走o黎走去接送,都已經夠攰,所以我老公好明白的。

catiou627    發表於 15-12-12 23:50
SW_Ball    發表於 15-12-12 22:17
wcpcelia    發表於 15-12-12 20:43

大宅

BK Milk勳章

老實講如覺得湊唔掂,自己做返份工交小朋友俾人湊對你較好,又唔洗勞嘈

珍珠宮

你自認冇天份不如搵人湊啦

大宅

老公幫手好正常喎,我老公話佢好想幫手,因為佢會對家庭更加有投入感,參與其中,知道屋企發生乜野事,明白仔仔既性格生活各樣,如果只係返工賺錢,太悶了吧,好似當左佢係賺錢工具咪仲唔好。不過其實返工都辛苦,同埋壓力,老公都需要休息下,咁佢幫少少野,我都好開心,其實得我地自己一個係搞得惦啲小朋友,不過一個家庭既成長唔單止係小朋友,父母都係需要一齊成長,不過我知道男人耐性冇女人咁好,佢地係好需要有自己時間,同佢朋友既時間,同時不如妳都同佢傾下可唔可以揾辦法妳都有休息時間,妳媽可以幫手一兩個鐘嗎?只要妳倆想法一致,有商有量,99方面再慢慢同佢解釋,後一步先諗啦。

伯爵府

轉個字眼同老公講,小孩是需要爸爸愛錫,陪玩,照顧是讓孩子感到爸爸愛他。 如果你老公想孩子痴佢,大個都痴佢,聽爸爸話。咁爸爸都要付出努力。

laiyuen    發表於 15-12-12 14:37

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

咁你咪出來做嘢,講嘢可以大聲d

公爵府

引用:我同99住,老公放工後要幫手湊兩個小朋友(

原帖由 Lalaboy 於 15-12-12 發表
我同99住,老公放工後要幫手湊兩個小朋友(3歲及1歲)。99時時鬧我湊2個都湊唔掂,見親老公放工返黎湊小朋 ...
如唔幫手,煩麻比返市值湊仔錢!!一係自己出去做野,搵人返來湊同佢講做ftm在你家太無尊嚴啦依家要賺錢!!仔女大家有份,仲要跟男人姓,麻煩男家付出多d

珍珠宮

如果你自問覺得無天份, 不如出去做野, 小朋友俾人湊。 我所識嘅ftm 朋友真係一腳踢, 仲要煮埋飯, 老公最多幫手洗下碗, 講真, 返工真係好攰好傷神, 男人返黎肯同小朋友玩一陣已經好好了。

當然, 都有d 好老公好爸爸放工會主動幫忙啦

伯爵府

還有,如果可以,放低孩子給99或其他人,兩公婆就去拍拖,不要讓孩子或99搞亂夫妻關係

水晶宮

其實唔係幫唔幫手的問題,大家要1齊湊小朋友無論爸爸放工後幾攰,
講比你99知,第時小朋友大過唔痴老豆就唔駛佢幫手!
照顧小朋友是親子互動的方式,點解好多比人湊的小朋友唔痴爸媽,因為見得少,相處得少。

全職湊忙過返工,同你99講你都係過來人,佢比你更清楚

公爵府

以後同老公講,唔係要你幫忙,只是比時間你親子!

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

所謂嘅爸爸幫手湊,多d爸爸同仔女相處嘅時間,可以增加佢地互相了解,感情都好d,唔通爸爸完全唔理會好咩? 同屋住嘅陌生人咁樣好呀?
不過,做媽媽都要有獨自照顧小朋友嘅能力,爸爸唔係一定幫倒手,呢個時候做媽媽就要頂硬上。

浸雞翼先    發表於 15-12-12 21:25
cffw    發表於 15-12-12 12:32

子爵府

畀面勳章

當年初生b時老公都曾經試過撓埋雙手,一下都唔抱,我咬緊牙關捱半年,yeah,阿b認人啦,偏偏唔認佢,一見佢就爆喊,我每次都恥笑佢,唔付出就想有仔抱同玩?好天真!我話連6299都明呢個道理,堅持每星期抽空來抱一抱b,餵下b,同b傾下計喎!
自始,佢就自動波放左工幾攰都好,爭住揾個仔玩下

大宅

有,放工佢揍飯後洗碗,我無長老幫手,老公都唔幫就好慘

大宅

我覺得老公都要幫手湊架~點解佢份工可以朝9晚6,而ftm就要朝7晚12?佢出好高人工(無睇錯,係人工,唔係家用)俾你湊仔?

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至