婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有1個剛2歲嘅囝,今年11月我哋全家連奶奶一齊返左海南,今個月佢又話要自己帶我個囝再返去,仲要喺冇通知我,冇同我商量過嘅情況下同個大肚親戚一齊買左機票返去,一去仲要去15日,佢依家只係通知我,先斬後奏,佢返去嘅理由仲好笑,話要去飲,對象係個大肚親戚個老公個老闆個囝結婚喎,嘩~跟本一啲關係都冇,一句唔該都冇就話要帶走我囝離開我15日,我上月先放完大假,跟本冇可能再請到假湊住個囝,加上我係1人公司,平時請1日假都請到要跪地乞求咁,何況依家係15日?仲長過我7日大假,依家搵唔到人幫我湊,無奈要比奶奶帶走..........我真係想知佢點解咁大件事都可以唔同我呢個阿媽商量???點解唔尊重下我???本來一人讓一步去9日就返,點知受個大肚親戚唆罷之後過幾日佢又反口,嬲到我喺公司喊,c6淨係叫我由得佢,15日好快返,又話咩平時湊我哋個囝佢都冇晒自由,唔比佢去講唔通,但佢冇同我商量過就自把自為決定晒所有野先嚟通知我,又講得通嗎??

禁止訪問

引用:我有1個剛2歲嘅囝,今年11月我哋全家連奶奶

伯爵府

回覆:我奶奶的行為~

你要靠佢湊,又無後備人手,佢無通知你係情理不合,但現實係你無後備方法,只能硬食。

不過有第一次就有第2次,第n次。
不如你搵定後路,搵姨姨,排育嬰院等。

stevekit    發表於 15-12-14 19:08
KiuShaBB    發表於 15-12-14 16:57
小肥楊    發表於 15-12-14 16:17
monlee313    發表於 15-12-13 03:51

公爵府

樓上JM說的對.....把回鄉証永遠消失.而身份証and出世紙要保留系娘家(以防有人私自替孩子補領回鄉証)

小可愛11    發表於 15-12-13 08:48
咸蛋三寶飯    發表於 15-12-13 02:10

伯爵府

引用:你要靠佢湊,又無後備人手,佢無通知你係情

原帖由 hanbb 於 15-12-12 發表
你要靠佢湊,又無後備人手,佢無通知你係情理不合,但現實係你無後備方法,只能硬食。

不過有第一次就有第 ...
Sorry,兩歲應可排全日幼兒班,找可延長時間的。

伯爵府

呢D九唔搭八嘅飲宴,去嚟把鬼咩!

一去就十幾日,萬一有咩意外,你內疚成世,咪理你99

一於收起晒所有証件,冇得去,D証件唔好比你C6掂,費事佢靜靜雞比你99

大宅

其實我都想收埋張回鄉卡,但因為我係同奶奶住嘅,我咁做過後實有排我受

伯爵府

B6!樓主你放心99一個人帶個2yB返大陸?冇睇過親愛的咁嘅電影?!

伯爵府

我接受唔到!老人家帶住個兩歲既小朋友上大陸!諗起都驚!樓主外家幫唔幫到手?或者問下老闆果15日可否通容下帶埋個仔返工?

大宅

引用:你要靠佢湊,又無後備人手,佢無通知你係情

原帖由 hanbb 於 15-12-12 發表

不過有第一次就有第 ...
你講得啱,有第1次就有第n次,我要做好預防措施,呢次佢返嚟後我要令個囝張回鄉證永遠消失

大宅

引用:B6!樓主你放心99一個人帶個2yB返大陸?冇

原帖由 JFL 於 15-12-13 發表
B6!樓主你放心99一個人帶個2yB返大陸?冇睇過親愛的咁嘅電影?!

...
冇呀~我應該要睇??

大宅

引用:我接受唔到!老人家帶住個兩歲既小朋友上大

原帖由 jzzz1102 於 15-12-13 發表
我接受唔到!老人家帶住個兩歲既小朋友上大陸!諗起都驚!樓主外家幫唔幫到手?或者問下老闆果15日可否通容 ...
其實我老闆都好好,雖然佢比唔到15日假我,但佢都如你話可以比我帶埋佢返工,可惜我思量過公司地理環境並唔容許我咁做

大宅

引用:我接受唔到!老人家帶住個兩歲既小朋友上大

原帖由 jzzz1102 於 15-12-13 發表
我接受唔到!老人家帶住個兩歲既小朋友上大陸!諗起都驚!樓主外家幫唔幫到手?或者問下老闆果15日可否通容 ...
我外家離我太遠,跟本冇辦法接送我囝,加上兩老年事已高,實在幫我唔到

伯爵府

引用:Quote:原帖由+jzzz1102+於+15-12-13+發表我

原帖由 happymama28 於 15-12-13 發表
其實我老闆都好好,雖然佢比唔到15日假我,但佢都如你話可以比我帶埋佢返工,可惜我思量過公司地理環境並唔 ...
但你放心得落你99帶阿仔上大陸嗎?公司環境點差都起碼係自己睇住,至怕係你99上到去玩得開心過頭,連個孫都忘記

咸蛋三寶飯    發表於 15-12-13 02:07

伯爵府

引用:Quote:原帖由+JFL+於+15-12-13+發表B6!樓

原帖由 happymama28 於 15-12-13 發表
冇呀~我應該要睇??
套戲講啲B在大陸比人拐咗,D父母點辛苦去揾,同你99一齊睇啦!

男爵府

唔好俾佢帶,出左事你後悔一世

大宅

happymama28 發表於 15-12-13 00:13
其實我老闆都好好,雖然佢比唔到15日假我,但佢都如你話可以比我帶埋佢返工,可惜我思量過公司地理環境並唔 ...
冇地方比你囝逗留嗎?我死都不會俾人帶走我小朋友,之前我媽都話自己帶我女返深圳,連我媽媽我都即Say no,何況是奶奶

子爵府

我冇小朋友。但都明白作為父母嘅心情。我會寧願唔要份工,都要阻止佢咁做。

男爵府

拎個孫返去威,剪爛張卡啦,完全唔識尊重人

大宅

Xmas吸收勳章

回覆:happymama28 的帖子

屋企附近有無育嬰院,有d有暫託的,你試下找找有無啦!

首頁

尾頁

跳至