夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

尤其是生得一個囡,四方八面總有d三姑六婆叫你生多個,最慘係老公都想生多個,就算明明婚前傾好話最多生一個都冇用

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

經濟ok,其實生兩個幾好,但最慘到時又生多一個女,你c6及三姑六婆會否讓你再生多一個

Jolin_Yuen    發表於 15-12-24 12:59

男爵府

咪彩佢啦,啲99浄係識講,又唔會幫手揍。
如果c6唔幫手,生多個會好困身,唸清楚。
我果時完全冇生囝壓力,生左一個女就收工。
老公不知幾愛我同阿女。

男爵府

畀面勳章

睇係咩心態想生多個啦, 如果係因想生個仔,就真係要諗清楚,如果只係想大B有個伴,都可以諗吓,但大前提係C6有幫手湊,如果唔肯湊就一個都厭多。

大宅

回覆:只生一個嘅媽媽的壓力

最麻煩係個99,都講左好多次唔生都重要間唔中挑機!
老公就想生多個(無論仔囡)陪個囡,但係我一向相信,兄弟姐妹,好嘅叫伴,唔好嘅叫負擔

Vividada4472    發表於 15-12-28 16:14
monlee313    發表於 15-12-24 23:47
Jolin_Yuen    發表於 15-12-24 13:00

瑪瑙宮

您 c6 想, 都要您都想. 其他人唔使理.

侯爵府

引用:尤其是生得一個囡,四方八面總有d三姑六婆

原帖由 RYBB 於 15-12-24 發表
尤其是生得一個囡,四方八面總有d三姑六婆叫你生多個,最慘係老公都想生多個,就算明明婚前傾好話最多生一 ...
生仔呢樣野一定要諗清楚,吾系到時想生真系未必有得生咖。到你無得生時,佢搵第個生,你唔會後悔今日既決定就得喇。

複式洋房

如果經濟允許,生多個都好既,最好就2個啦,有個伴,2個有商有量,獨生好獨單的

大宅

引用:Quote:原帖由+RYBB+於+15-12-24+發表尤其是

原帖由 岚月亮 於 15-12-24 發表
生仔呢樣野一定要諗清楚,吾系到時想生真系未必有得生咖。到你無得生時,佢搵第個生,你唔會後悔今日既決定 ...
如果因為得一個小朋友而分開,呢d男人根本不能終老,我係唔係太偏激?

侯爵府

引用:Quote:原帖由 岚月亮 於 15-12-24 發表生仔

原帖由 RYBB 於 15-12-24 發表
如果因為得一個小朋友而分開,呢d男人根本不能終老,我係唔係太偏激?

...
生仔大事系夫婦共同既事,但個子宮偏偏生系女人身上,女人話唔生,就算個男人幾恨都無得生。
到佢去到真系好想要多個細路既時候,而老婆已經生唔出(就算幾後悔都無用),佢自然會搵其他人生,個時已經吾系個女人唔想同個男人貨人世喇,系個男人搵過個女人過人世啊。
我見過幾個呢種case,個女人都系後悔既,所以真系要諗清楚。

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

經濟許可, C6會幫手湊B, 你自己心態又OK, 就生。如果不是, 不要理其他人, 最重要同C6有共識。

milky_peko12    發表於 15-12-24 17:19

男爵府

我的年代既口號係一个矯2个妙,所以ㄧ心生2个收工,好彩生左2个仔冇女都算因為要供樓,C6比家用又吾準時又鳮碎咁多,我一路都做兼織頂住樓家,世事難料到頭來未又係各行各路,所以你要想清楚三思姊妹?

大宅

引用:經濟許可,+C6會幫手湊B,+你自己心態又OK,+

原帖由 大細心 於 15-12-24 發表
經濟許可, C6會幫手湊B, 你自己心態又OK, 就生。如果不是, 不要理其他人, 最重要同C6有共識。 ...
經濟我唔覺得ok,c6成日話以前d人乜乜乜,但我覺得今時唔同往日
C6算會幫手,但係從來都覺得自己係part time,咩都指意我同99
我自己就不在話下,根本第一個都係為左c6生嘅,但係我明白無論原因係咩生左就一定要負責任!

大宅

如果我老公好似前面啲jm咁講 , 唔生第二個就出去搵第二個女人生的話 , 我會叫佢快啲去搵 , 因為呢個男人根本唔愛我 !更加唔會後悔 !

男爵府

對對對我會即時打開大門掃佢出去,當我係乜?

大宅

畀面勳章

我都唔明,點解啲人無嘢講揾嘢嚟講。生或唔生,點解要加把口?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你都叫佢地做3姑6婆啦, 佢地講既野需要理架咩?
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆 岚月亮 的帖子

呢D老公貼錢送埋出去我都唔恨
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

引用:你都叫佢地做3姑6婆啦,+佢地講既野需要理架

原帖由 newcook 於 15-12-24 發表
你都叫佢地做3姑6婆啦, 佢地講既野需要理架咩?
3姑6婆我已唔埋,虛應就算。但係有時36出完聲,c6會挑起話題,最終一定唔開心結尾

翡翠宮

呢個同C6商量下囖,大家有共識就得,使乜理人哋講咩

首頁

尾頁

跳至