親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

安排去大阪十二天,在大坂市留三天,之後去:奈良,神戶,有馬先揸車。
有沒有人有這些資料?
謝謝。

大宅

回覆:請問有沒有人去大阪,奈良,神戶,有馬,自駕遊。

行程表末定,想了解一下先。
2大2細出發。

公爵府

星星國媽媽 發表於 16-1-7 17:50
安排去大阪十二天,在大坂市留三天,之後去:奈良,神戶,有馬先揸車。
有沒有人有這些資料?
謝謝。
呢幾個地方全部都自駕去過,但唔係同一個 trip,你想要咩資料?睇下我幫唔幫到你?

大宅

回覆:mugtaitai 的帖子

🙏謝謝你先,我已經好多年沒有去大阪。😓

我諗住慳D錢,由奈良,神戶,有馬,才揸車,是否正確?
因為我search 好多在機場取,機場還。我在早途先去租車,是否有難度?

大宅

我安排如下,可否看看是否正確!
大阪-3天。
奈良,之後去神戶-3天。
有馬-2天
之後再回大坂。

請指教是否正確。

Or 有其它行程可行。

萬分感激!🙏

公爵府

星星國媽媽 發表於 16-1-7 19:17
🙏謝謝你先,我已經好多年沒有去大阪。😓

我諗住慳D錢,由奈良,神戶,有馬,才揸車,是否 ...
要真係計下數先知。日本嘅公共交通唔平,如果你一家幾個人,分分鐘租車仲抵,你可以大約將行程列出來,睇下如果坐地鐵/JR 要幾多錢,比較一下車租,再決定

中途取車換車一 d 難度都冇,好多租車公司喺城市內都有門市,你揀個最方便你嘅訂就得了,我地經常都係咁做。不過如果你取車同還車嘅地點唔同,有 d 租車公司會收費用,呢樣要留意

公爵府

星星國媽媽 發表於 16-1-7 19:22
我安排如下,可否看看是否正確!
大阪-3天。
奈良,之後去神戶-3天。
行程冇問題呀,大阪同神戶各三日打算去邊度?京都都係附近,鍾意睇寺院嘅可以考慮去一兩日

大宅

回覆:星星國媽媽 的帖子

有朋友建議去名古屋,和歌山。
因為我去12天。

唔好意思,我太多問題。😅😅😅😅

大宅

我二大二細。
可否分享租車資料?

謝謝你!

公爵府

星星國媽媽 發表於 16-1-7 19:32
有朋友建議去名古屋,和歌山。
因為我去12天。
和歌山係好建議呀,有小朋友同行,佢地可能中意嗰度多過大城市

大宅

係,我老細(老公)也是超愛大自然。

大宅

大坂:
環球片場-1天。
海遊館,legoland -1天。
黑目市場,心齋橋-1天。

神戶:
士多啤梨園
三國志館
Nagoya outlet .

公爵府

星星國媽媽 發表於 16-1-7 19:34
我二大二細。
可否分享租車資料?
我用過幾間租車公司,有時經 agent,有時自己搵 Toyota/Honda/Nissan 直接租,視乎當時情況
Agent我用過:
https://tc.tabirai.net
http://www2.tocoo.jp/en

直接租:
https://rent.toyota.co.jp/index.aspx
http://www.honda.co.jp/rentacar/
https://nissan-rentacar.com

所有都可靠,未出過問題,貨比三家,揀到自己最中意的車型同價錢就得了

大宅

萬分感激你!

大宅

伯爵府

我又想搭單問吓… 可介紹景點嗎?thx!

住大阪, 自駕, 想玩大阪周邊, 但要即日來回大阪, 7歲和11歲小朋友.
以下景點已去過, 唔想再去: usj、 杯麵館、 legoland、 大阪城、 清水寺、 嵐山.

公爵府

ioi 發表於 16-1-7 20:40
我又想搭單問吓… 可介紹景點嗎?thx!

住大阪, 自駕, 想玩大阪周邊, 但要即日來回大阪, 7歲和11歲小朋友.
可以考慮姬路城,或者鳴門大橋(夾啱時間,可以睇到橋下嘅巨型漩渦)
http://tw.japan-guide.com/travel/shikoku/naruto/whirlpools

ioi    發表於 16-1-8 00:00

大宅

Mugtaitai
你好勁,好多地方都識。
昨晚C6 問,去白川郷好嗎?
上search 過,揸車大概三小時,而且我六月去時比較熱,最大問題,往過度屋仔沒有冷氣和風扇。
請問你有沒有去過:白川郷?
是否我資料錯誤?
謝謝!🙏

公爵府

星星國媽媽 發表於 16-1-8 06:02
Mugtaitai
你好勁,好多地方都識。
昨晚C6 問,去白川郷好嗎?
唔好咁講,呢度日本達人多的是,只不過我有班旅行腳,佢地鍾情日本,又鐘意浸溫泉睇風景,所以年年我地都揀日本一個離開城市嘅地方一齊去,成班人浸下溫泉食下美食,嘻嘻哈哈,好開心

你嘅資料無誤,白川鄉離大阪真係唔近,當年我地去立山黑部,由名古屋出發,先去上高地,立山黑部,再去白川鄉,條路比較順 d。白川鄉嘅民宿我未住過,當年都有提出過,但同行嘅朋友即刻反對,理由同你嘅顧慮相似,當時我地去係五月初,有冇冷氣唔係太大問題,但民宿都冇私人洗手間,全部都要行出房同所有人 share,我班閹尖朋友唔肯,最後住左附近嘅溫泉旅館

大宅

回覆:星星國媽媽 的帖子

Hi, 黎緊暑假我都會去10日,打算半自駕,我小朋友同行,都黎攞下料先。

首頁
12345...6

尾頁

跳至