懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

母嬰健康院姑娘同我簡略講過 政府會包檢查唐氏症 度頸皮,大約11至13週左右去醫院照超聲波, 之後又同我講20週左右要做結構性超聲波檢查,但要自己搵私家醫院做,我去私家問過,要成2000幾蚊做,諗諗下,20週都成5個月啦~其實有冇必要去檢查呢?留返d錢買奶粉好過啦~

大宅

waiyan001203 發表於 16-1-21 13:35
母嬰健康院姑娘同我簡略講過 政府會包檢查唐氏症 度頸皮,大約11至13週左右去醫院照超聲波, 之後又同我講2 ...
一定要做,醫生會逐個器官睇下有無問題,好緊要架。

大宅

引用:母嬰健康院姑娘同我簡略講過+政府會包檢查

原帖由 waiyan001203 於 16-01-21 發表
母嬰健康院姑娘同我簡略講過 政府會包檢查唐氏症 度頸皮,大約11至13週左右去醫院照超聲波, 之後又同我講2 ...
一定要做,
結構性超聲波與一般產前檢查的超聲波有分別
一般產前超聲波會檢查胎兒心跳、大小、胎位、羊水量及胎盤位置。結構性超聲波除作以上各項檢查外,更會仔細檢查胎兒結構及內臟器官;一般會檢查的器官括頭骨、腦、眼腔、唇、脊骨、肺、橫隔膜、 胃、 膀胱、肚子、臍帶、 四肢及性器官。 如果胎兒結構性超聲波測試是正常,98%的嬰兒是健全及健康
結構錢唔慳得,唐氏、結構、血糖、同樣重要!

別墅

照結構好緊要架....
E生會照埋BB既心...心室,
腎..手指, 腳指, 咀正唔正常....
雖然係貴, 但係照完會安心好多架.....

男爵府

BK Milk勳章

回覆:其實有冇必要做20週結構性超聲波

如果為左慳返2000蚊有機會因為你冇照結構睇唔到bb可能有嚴重問題,生左出來害左佢又害左自己你覺得值唔值得?好多嚴重問題平時照超聲波睇唔到架,結構包括頭骨、腦、眼腔、唇、脊骨、肺、橫隔膜、 胃、 膀胱、肚子、臍帶、 四肢及性器官,如果有嚴重問題24week前可以終止懷孕,曾經係Bk 睇過有媽媽結構時發現bb心有問題,生果時要有兒科醫生在場等bb一出世要即刻搶救,生左出來就一世你覺得博唔博得過,博到冇事就慳返2000蚊,有乜大問題就跟一世

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

緊係有,睇到有咩嚴重野都可以即時跟進或做決定,結構好重要架

男爵府

緊係要做啦,我第一胎都係照左oscar有問題再照結構,之後有事要引產!健康院信唔過,佢只係hea答,有起事你唔好後悔!

男爵府

回覆 waiyan001203 的帖子

唔係嘛,要慳都唔好慳呢少少錢啦。結構檢查可以話係咁多個檢查之中最重要的一個。要慳慳自己,唔好慳呢舊錢。

洋房

感謝各位意見

別墅

照結構係最最最重要嘅一次超聲波檢查,情願唔照普通超聲波都唔可唔照結構。
最好搵個權威醫生去照,唔照清楚第時出生先發現問題的話,你就會好後悔慳呢2、3千蚊。
I love handmade~

男爵府

照結構好重要,我2月中照,宜家一路擔心,過咗呢關會安心好多。

複式洋房

真係要照呀,呢2-3千蚊唔慳得

別墅

我本來都同你諗法一樣有冇更既需要呢 留返個錢俾bb好過。不過上網聽jm講呢d錢唔慳得。 我最後都係照左。依家唔洗成日擔心

洋房

其實我從來都冇擔心過,因為我媽媽都話晒錢,佢話佢生我果陣夠咩檢查都冇做過,同埋我係懷孕前都做過身體檢查,婚前檢查,全部都正常,懷孕期間又冇咩特別,冇嘔冇食唔落,加上我同先生都冇食煙飲酒習慣,諗諗下都覺得有d晒錢,呀媽話唔好特別去注意佢,就冇咁多野喔~

水晶宮

waiyan001203 發表於 16-1-21 17:05
其實我從來都冇擔心過,因為我媽媽都話晒錢,佢話佢生我果陣夠咩檢查都冇做過,同埋我係懷孕前都做過身體檢 ...
胎兒器官異常其實同你身體,生活習慣以至懷孕反應都未必有關係,基因問題好多時根本原因不明,所以你覺得你冇問題唔代替胎兒一定ok。我諗我大肚時比起呢度其他人算係一個好hea好孤寒嘅孕婦,不過照結構都一定會做。當時醫院有提供俾我,但就算冇我都會自費。

洋房

回覆 EstrellaDamm 的帖子

但係如果係胎兒本身有問題,頭2個月都會有流產現象,因為流產其中原因係胎兒有先天問題,染色體異常結構異常先會發生,呢個係自然排除。私家醫生緊係想你咩都查啦~2008年 先收700蚊,依加升到2600蚊,檢查1次,仲要預約,約左仲要等成2粒鐘先有得睇,講真,有幾多個人真係查到有事,會唔會太緊張了?

水晶宮

回覆 waiyan001203 的帖子

就算有問題,都唔一定頭兩個月會流產有啲結構上既問題,真係要大大下慢慢形成先出現
好多結構上既問題,同基因或遺傳無關,你去驗血都唔會知
更加同你生活健唔健康,食唔食煙,有無嘔有無婚前檢查無關

結構既問題可大可小
小既例如多隻手指,無耳殼
大既例如一邊心臟發育不全 (hypoplastic heart), 橫隔膜穿洞 (diaphragmatic hernia), 肚皮穿洞 (gastrochisis), 一出世要急救,甚至做手術或死亡
(比埋英文名你你自己google 下喇)

你媽生你個時都未必有甘好既超聲波,你出世無問題係好彩
當年幾多唔正常又死唔去既bb 你唔知啫

當然,正常既 bb 係多過唔正常
宜家醫學進步,大家都覺得照係值得,你唔想照咪唔好照囉
反正真係唔係must 既

別墅

照結構最重要係及早知道問題
24週前照到有不可逆轉嘅問題可以選擇引產;
其他例兔唇,心臟病,可以預留資源安排一出世做手術

我依家18週,照早期唐氏時已經知醫院無位做照結構,拿拿聲book咗私家
之後15週見醫生佢有問我自己book咗結構未;
早幾日肚痛留院,臨出院病房醫生又問book咗結構未;

唔知你係咪公立醫院生,如果係,希望佢哋俾到結構期你,咁就真係可以慳幾千。
I love handmade~

大宅

waiyan001203 發表於 16-1-21 17:25
回覆 EstrellaDamm 的帖子

但係如果係胎兒本身有問題,頭2個月都會有流產現象,因為流產其中原因係胎兒有 ...

我同我老公都係廿幾歲,唔煙唔酒,身體健康,我懷孕期間食得訓得,但係不幸既事情就發生係我地身上,21週時發現bb有問題要引產,而呢個問題係之前照超聲波一直都發現唔到。我都明白結構唔pass的只係個別例子,而大部分胎兒都係健康的。當然你可以選擇唔照結構,但如果可以早啲知道bb 既健康狀況,對大家都好。

別墅

BB防敏心得分享勳章

一定要照,唔好為左慳少少錢而令將來後悔!

首頁

尾頁

跳至