懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Ahhhh救命
我預產期3月14現加先開始買野
我已經知道遲
諗住好簡單好似汁藥咁好快搞掂
點知淨喺床 bb車 奶泵 都搞到我一頭煙
有無過來人爸媽可以分享經驗同賜教🙇🏻🙇🏻
無言感激🙇🏻🙇🏻🙇🏻🙇🏻

Bb車
一心諗住買combi,但上網又睇到個位太窄坐唔到去三歲,有啲b 6.7個月已好大份要換車😢
其實我都幾鐘意佢夠輕 外型又幾好 但就差在個位好細 怕啊b坐得唔舒服

諗住minimoto 大家有無其他suggests?

奶泵
諗住全人奶 有無人奶媽媽用開邊隻泵?諗住用双頭電動😂有無話邊款用得舒服啲?

奶袋
有無話邊個brand l好?定是但一款已可以?

棉花 濕紙巾 棉花棒
二月份有bb展 諗住到時買 or拎sample
上網睇到其他媽媽經驗話 拎多幾份定啊b多個選擇

沖涼盆
我就喺facebook買咗個二手
可以折個款 我睇一田買400幾
呢幾日有開倉 睇到300幾
我喺Facebook second hand 150

衫仔 紗巾
深水步 有買啲 around 10-50不等
吉之島又買咗幾件 30-80不等

奶樽消毒機
Facebook 二手 150

奶樽
都買咗10個到 雖然諗住埋身人奶
但諗住有時泵完用樽餵
飲水都要用
10會唔會太多?買完pe字頭奶樽
上網睇下又話啊b會簡奶樽 買多過唔同brand好啲 最後我又買多咗個nuk

走佬袋已買

防尿床墊
企鵝brand 吉之島買99/69
琴日去睇開倉 same size 79/49 something

尿片
有朋友話會俾NB我
但我自己都買咗包NB 韓國有隻長頸鹿
開倉買 HKD70/54片
另外再買咗 monny 日本 s碼
開倉買 HKD110/84片

揹帶
諗住I Angel rainbow 3 由NB 用到大

Car seat
未買

各位我仲有無野未買?
求分享同賜教
感激感激🙏🏻🙏🏻

男爵府

畀面勳章

回覆:新手媽媽購物分享 請賜教 好多問題😂

其實好多野可以一次過去䕶協執,BB展係二月中,到時你個肚已咁大,咪再去BB展啦!D人拖曬喼唔讓人架!而棉花棒、球個D其實藥房都唔會太貴,你可以格下價。

泵我用Medela swing, 係amazon訂平好多,建議你都訂,反正有時間!其他牌子我未試過,但平既都好多選擇!奶袋如果你用返medela, 可以直接泵入去,唔洗倒來倒去,但偏貴!我用nuk, so far so good! boots就出名平,但質地一般,易漏,D奶咁珍貴,漏曬就陰功,乳墊日版pigeon幾好,可留意下!

大宅

別墅

high chair囉~日抖bb係廳休息我都會放佢係high chair~我係 facebk jpmama度訂左aprica~

大野我都係同你差唔多買左呢d~床仔都係買左minimoto,本身想買0/3baby,因為朋友話幾實淨,之前我有睇過catalog話佢隻床褥係攞獎既,而且重係彈弓床褥,承托力應該唔錯,木就係用紐西蘭白樺木,不過因為買左太多野了,0/3 baby對我黎講有點out budget,所以買左minimoto

其他都係d 林沈野啫~~包被有買嗎?

我預產期4月8日

大宅

我陪月比左個買野list我,如你需要pm email我啦,我send比你。
PS. 我都係新手一名,bb 4月1出世

複式洋房

回覆:averymom 的帖子

護協可以入?

複式洋房

回覆:yoannalui 的帖子

包被喺用之前媽媽會送嗰牛牛
一塊夠嗎?
Bb車 床未買ga 仲喺到再諗又諗

複式洋房

回覆:smallwei 的帖子

好啊 已pm

別墅

我買左兩塊包被,驚佢嘔奶瀨屎春天乾唔切~

bb車都係買左aprica~貪佢可以一隻手收車~~我朋友話一手收車上落巴士輕鐵方便d~所以睇下你搭交通工具多定自己揸車多,如果自己揸車,我見好多人都意大利peg字頭果隻,因為架車個籃超特大容量~~但呢個牌子要兩隻手收車~

男爵府

引用:我陪月比左個買野list我,如你需要pm+email

原帖由 smallwei 於 16-01-26 發表
我陪月比左個買野list我,如你需要pm email我啦,我send比你。

...
如果你唔介意,請問可否send埋俾我?謝謝!

大宅

引用:Ahhhh救命我預產期3月14現加先開始買野我已

原帖由 Ccltiff91128 於 16-01-26 發表
Ahhhh救命
我預產期3月14現加先開始買野
我已經知道遲
我都係新手媽媽,BB 出世剛剛一個月,等我share 一下:

棉花
最平應該係吉吉島BB 展(2月),思x樂/SoftTxxxx有折加上新會員折上折最抵。買夠一個金額包送貨,拎都唔駛拎。護協$99/一大包,不過棉花size 比以上二個牌子細DD。抺pat pat 冇所謂。

紗巾
澳軍澳南豐有間叫愛嬰坊,日本G字頭$69/10條。仲有奶粉會果D填資料就比紗巾果D我都攞好多。其他賣BB用品都有,貴少少,你起碼預二打先夠用。

BB衫
旺角有間BB 開倉,D衫仔都平,有需要可以PM我。

包被
薄:我有6-8張,因為BB 出完街又洗,平時瞓又用包被包,尿尿過底又洗.
厚:要二張替換先夠,三月出世唔會太凍

尿片
睇你BB 係乜碼,你問下你私家醫生。
我B 出世7磅,中碼B. 用咗4包Huggies 0碼,入院用咗包半(3日)。之後4包Huggies NB. 再用Pampers MERRIES NB.
如果大碼B,出世直接用 Pampers NB啦。
一個月後我B 有10磅。

奶樽
你打算人奶的話,要注意個樽係咪母乳實感。第一次唔好買咁多樽,因為樽要夾BB 咀型,BB 唔食果個牌子就唔食。阿B 肯用你大手買入都唔遲。

奶泵
我用緊優合綠色,自己改做雙泵加Spectra parts。點改BK 自己扒文啦。
另外有用Medela freestyle, 2個差不多,冇budget 就優合,有$就Medela.

不過你可以平平地整個優合玩下,睇下自己適合做奶媽與否。

車仔
B 細就可以揀D輕身車,但B大咗你就會想換架重身車,因為輕身車你會發覺唔好推,B重車輕。睇你自己想換車定一車走天涯。

人哋比我,所以冇意見。

BB 展D野其實唔係特別平,不過勝在贈品多。平買推介吉吉島,可以送貨(我連甜醋都買),你個肚開始大,行得多好辛苦。最尾個月我直情街都唔想出。

男爵府

回覆:Usagicat 的帖子

謝謝分享!

別墅

BB防敏心得分享勳章

最好等各大百貨公司做特價去買,真係平好多
同埋自己要整個list要買咩,因為都好多濕碎嘢要買
BB床03/baby,電泵medela swing 雙泵,乳墊日版pigeon,BB護膚Aveeno…

伯爵府

引用:Quote:原帖由 Ccltiff91128 於 16-01-26 發

原帖由 Usagicat 於 16-01-26 發表
我都係新手媽媽,BB 出世剛剛一個月,等我share 一下:

棉花
吉之島係咪2月會有bb 展?
Edd 4月頭,咩都未買,想一次過搞掂

大宅

引用:Quote:原帖由+Usagicat+於+16-01-26+發表我

原帖由 tra5212 於 16-01-26 發表
吉之島係咪2月會有bb 展?
Edd 4月頭,咩都未買,想一次過搞掂
通常二月有BB 展

大宅

我16/3生(開刀), 呢個係我個shopping list,未包濕碎野如綿花等...

BB床 – 0/3 Anna Cot $3,204 including spring mattress (buy from online shop -人地送)
睡籃 (有座地架放廳,因為初生成日瞓highchair 唔好) – Delta $1,099 (Buy from HKTV mall, 人地送)
BB車 – Combi (人地送), Highchair – Combi (人地送), Carseat (人地送)
奶樽 – Chu chu colorful/cool 系列 240ml x 4 + 150ml x 2, Total $438 (Buy from HKTV mall, buy 4 get 1 free promotion)
奶樽消毒機 – Avent 3 in 1 $585 (buy from online shop, 人地送)
揹帶 – Babasling $180 (2nd hand brand new)
BB床單 - $145/2 (mothercare), $81/2 (Next)
床bumper – Natures Purest ($3x0 each from UK online shop) /Next ($97 each)
BB Blanket – Natures Purest $3x0 (Yahoo online)/Next $194
睡袋 – Halo sleepsack x 2 (Amazon US$40 for 2 + shipping around hkd$76, used referral code)
耳探 – 百靈Thermoscan 7 IRT6520 (Amazon UK £35 + shipping tbc)
換片墊 –硬墊放bb床上 x 1, 軟墊平時用 x 1, $2xx each (Mothercare)
浴盆 – Karibu folding bath (人地送)
BB浴巾 - $2x0/3 (Mothercare)
BB沖涼液 & Lotion – Aveeno Wash 532ml + Lotion 532ml (iHerb total hkd$184, used referral code)
BB洗衣液柔順劑 – Chu Chu $82 + $96 (Online shop)
洗奶樽液 – Chu Chu $62 (Online shop)
洗奶樽刷 – Dr Brown $4x (online shop)
家居清潔劑 – Babyganic all purpose cleaner $67 (Online shop)
BB和尚袍 – Mides
BB衫 – Carter’s, Polo, Nautica , Old Navy (From US - 人地送)
玩具 – Natures Purest Bear, rattle, music mobile, total $900 (buy from UK online shop)
尿片- Merries
奶粉 – Nutrilon Platinum
孕婦產品/服務:
防肚紋 – Mama & Kids lotion & breast cream (Buy from Japan), Clarins lotion & oil (Buy from Strawberrynet)
托腹帶 – 3M $419 (Buy from HKTV mall)
孕婦枕 – Dreamgenii $559 (Buy from online shop)
孕婦按摩 – 上門 $4xx/hr, $660/1.5hr

複式洋房

回覆:Usagicat 的帖子

謝 分享
B車你用咩brand?

大宅

回覆:smallwei 的帖子

我都想要個list 😁
可以send俾我嗎

大宅

averymom 發表於 16-1-26 09:29
其實好多野可以一次過去䕶協執,BB展係二月中,到時你個肚已咁大,咪再去BB展啦!D人拖曬喼唔讓人架!而棉 ...

我都是新手請問護協地址係邊?同埋係咪任何人都可入去買架?

大宅

smallwei 發表於 16-1-26 09:42

...

我是新手媽媽,可以send比我參考嗎

首頁

尾頁

跳至