論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐黎咗1年, 主力湊B(70%)+家務(30%), so far 都 ok. 婆婆中午過黎買埋餸, 姐姐幫手洗切, 但婆婆成日話姐姐懶, 又投訴呢樣做得唔好, 清潔得唔亁浄...今日仲第三次鬧喊姐姐

大宅

回覆:姐姐 vs 婆婆

之前2次姐姐自己喊完就算 (我之後有安慰佢), 但今日11㸃幾喊住成俾我, 好委屈咁....如果話阿婆佢又會覺得我地幫住姐姐, 怕佢之後對姐姐更差...可以㸃做先安撫到2邊?!

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:之前2次姐姐自己喊完就算 (我之後有安慰佢)

原帖由 baby.wong 於 16-01-28 發表
之前2次姐姐自己喊完就算 (我之後有安慰佢), 但今日11㸃幾喊住成俾我, 好委屈咁....如果話阿婆佢又會覺得我 ...
老人家同姐姐係難些相處。咁鬧法有機會姐姐頂唔住會走。如果姐姐是ok, 或者你唔駛叫你媽幫手, 叫姐姐獨立湊囉! 可能會好d。

la_source    發表於 16-1-29 12:31

子爵府

老人家比較計較好多時要求高,佢地想法係請個工人就要用到盡,我媽媽都係咁,心中係滿意姐姐但對住姐姐又間唔中批評這樣那樣,我同媽媽有個協議就係有乜事要話姐姐先同我講,我作為中間人去解決她們之間的問題,亦同媽媽講請工人有幾難有幾貴,你鬧走姐姐我就唔見成萬,佢分分鐘一兩個月無人用,如果你逃避唔處理她們的問題,姐姐頂唔順佢搵到工真係會走架。

子爵府

通常老人家都睇唔順眼工人
尤其係自覺自己持家有道嘅阿媽
一來佢覺得自己全世界做家務做得最出色
二來工人做咗佢平時嘅角色,佢覺得地位受威脅

如果再咁落去你工人好快走
最好辦法就係叫你阿媽唔好過嚟
如果住得近,寧願你哋去佢屋企食

如果好難叫阿媽唔好嚟
你就開心見誠同阿媽講
佢只係工人,知識水平低,蠢
如果叻丶勤力丶聰明就唔使離鄉別井做工人啦
而家D後生唔襟鬧
好多朋友都鬧走咗工人
佢走唔緊要,我唔 care 佢
但而家要三個月左右先可以請到新工人
到時就要麻煩你幫我湊住先
(仲唔嚇死佢咩)

言語間唔怕踩低D工人
枱高阿媽嘅能力地位
咁佢條氣咪順D囉

大宅

回覆:鳥嘴123 的帖子

印傭都好啲,菲菲同婆婆直頭係世仇

大宅

回覆:鳥嘴123 的帖子

我有1大1小, 大既阿公接送放學, 小既1嵗, 所以阿婆睇頭睇尾, 姐姐好難做哂所有嘢

大宅

我宜家個工人就係比奶奶鬧走啦! 工人做左5個月就話唔做,工人係蠢d, 但奶奶唔想教,見到工人做錯嘢就係咁鬧
同奶奶分析左好多次,叫佢唔好鬧工人,都係唔聽,宜家工人做埋2星期左右就走,都仲鬧緊。

大宅

引用:我宜家個工人就係比奶奶鬧走啦!+工人做左5

原帖由 Sze119 於 16-01-28 發表
我宜家個工人就係比奶奶鬧走啦! 工人做左5個月就話唔做,工人係蠢d, 但奶奶唔想教,見到工人做錯嘢就係咁 ...
一齊住?同奶奶一齊住?

大宅

回覆:irene_lai616 的帖子

我都怕我媽會鬧走工人,但如果長此下去,姐姐0K既,情願叫媽媽唔好黎。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

baby.wong 發表於 16-1-28 19:37
姐姐黎咗1年, 主力湊B(70%)+家務(30%), so far 都 ok. 婆婆中午過黎買埋餸, 姐姐幫手洗切, 但婆婆成日話姐 ...
老人家係咁,成日都要人地做足24小時先叫勤力...

大宅

仲未和好...煩爆中

珊瑚宮

姐姐比出面人請左........你就煩
玩具萬歲!

男爵府

可以話你知 呢個係解決唔到嘅問題
類似事情發生喺我前工人同奶奶之間
奶奶一開波已經唔鍾意工人
因為阿女痴工人 煮飯又好味
佢覺得好似俾人搶左地位咁
之後就樣樣都睇工人唔順眼
我日日放工返黎就聽奶奶投訴呢樣果樣
自問我前工人已經算唔錯
我俾80分 但同奶奶講極都唔明
老人家成日覺得俾得4千蚊人工
就要做死人先叫抵
我亦知道工人知奶奶唔鍾意佢
有時都有心作對
佢地只會惡性循環
最後工人唔續約
我咪同奶奶講 工人做得唔開心唔做
而家我要浪費成萬蚊請過個新工人
佢先知道其實工人唔係話好恨同佢打工
人地係識跳糟
而家新工人黎到 奶奶先滿意咋

男爵府

我阿媽調轉,當姐姐上賓咁招待,又俾衫,又請食下午茶。
你同婆婆講,工人唔做你要搵過一個唔係即時上工,閒閒地等3個月,到時呢3個月要麻煩佢頂住先。

大宅

鬧佢地聽得明架?

大宅

引用:可以話你知 呢個係解決唔到嘅問題類似事情

原帖由 placesday 於 16-01-31 發表
可以話你知 呢個係解決唔到嘅問題
類似事情發生喺我前工人同奶奶之間
奶奶一開波已經唔鍾意工人
同你奶奶一樣, 4千幾想做到 24hrs stand by, 屋企一塵不染

別墅

回覆 Sze119 的帖子

我奶奶都係咁,工人仲有一個月走。工人有時係蠢D,但老實,唔會偷野,唔會打小朋友。

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:老人家比較計較好多時要求高,佢地想法係請

原帖由 tuenmunoasia 於 16-01-28 發表
老人家比較計較好多時要求高,佢地想法係請個工人就要用到盡,我媽媽都係咁,心中係滿意姐姐但對住姐姐又間 ...
呢個做法最好

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

我姐姐都講話做到9月唔做了。

我屋企2個B,大B返N半日,細B8個月大。
姐姐主力照顧BB,家務每日洗兩機衫,煮BB的野食、洗好菜我返來煮。

婆婆一直覺得我地對工人太好,請左工人之後成日吵架,又周圍同親戚講佢比工人恰。

e.g. 工人照顧BB果陣,就話做咩唔叫佢(婆婆自已)睇住BB,叫工人做家務。隔幾日後又投訴工人成日唔睇住BB,做家務又慢手慢腳。
詩篇32:7
你是我藏身之處,你必保佑我脫離苦難,以得救的樂歌四面環繞我。

26/10/2014 5W4D 0.6cm 胎襄
16/09/2014 Bingo

08/06/2013 出世拉
28/11/2012 11W4D 4.99cm Oscar 1.98mm
23/11/2012 10W6D 3.95cm BB跳杻腰舞
10/

首頁

尾頁

跳至