時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位媽咪幫幫手支持繁體字

【教育局「學生要學簡體字」諮詢,2月15日截止】

教育局《更新中國語文教育學習領域課程(小一至中六)》諮詢文件,話要學生學簡體字喎!

2月15日諮詢就截止啦。快D將你嘅意願話畀教育局聽啦!可以寄信、傳真、電郵都得。

寄信:
 香港灣仔皇后大道東 213 號
 胡忠大廈 12 樓 1201 室
 教育局課程發展處
 總課程發展主任 (中國語文教育)
傳真:
 2834-7810 / 2573-5299
電郵:
 [email protected]

教育局諮詢文件:http://goo.gl/WR4uRx
老師填的問卷:http://goo.gl/cgmnZO

為你們子女着想,請表態

諮詢俏俏進行,慌比人知,在網站內不易找得出來,文件亦只輕輕幾句帶過。要廣傳消息,積極回應,令政府知難而退,需要大量的回應。唔該哂!

珍珠宮

回覆:各位媽咪幫幫手支持繁體字

學識字姐,方便睇大陸文集不是什麼壞事

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:各位媽咪幫幫手支持繁體字【教育局「學生要

原帖由 Misschim 於 16-02-13 發表

幫手推。支持。

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

大宅

唔該哂!

大宅

上星期己email 去教育局,今天己收到佢地回email比我

水晶宮

支持!但太多懶人同睇時勢嘅人!恐怕難傳盛下去!

男爵府

已send email!

大宅

引用:支持!但太多懶人同睇時勢嘅人!恐怕難傳盛

原帖由 幸福花 於 16-02-13 發表
支持!但太多懶人同睇時勢嘅人!恐怕難傳盛下去!
真係太多懶人,未睇過份咨詢文件就將D罐頭短訊傳來傳去!

Rice_bunny    發表於 16-2-13 01:12

珍珠宮

唔係媽咪但都支持

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:各位媽咪幫幫手支持繁體字【教育局「學生要

原帖由 Misschim 於 16-02-13 發表

我支持必須學識讀與寫繁體字,簡體不必學亦應讀得明。

不過,想請教,我在文件中只找到以下一句與教簡體有關,有無睇漏咗?

• 學生在掌握繁體字後,亦應具備認讀簡化字的能力,以擴大學生的閱讀面,及加強與內地、海外各地的溝通。

Rice_bunny    發表於 16-2-13 01:13

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Juniecat 發表於 16-2-13 01:10
真係太多懶人,未睇過份咨詢文件就將D罐頭短訊傳來傳去!
謝謝提醒,大家唔好懶,自己睇下份文件,再draft封信比教育局。諮詢就是要接收不同意見。大家靜靜做好,不解釋了。

侯爵府

traeh 發表於 16-2-13 01:11

不過,想請教,我在文件中只找到以下一句與教簡體有 ...
你無睇漏,55頁文件入面,真係得呢幾句。
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

上年阿仔考大學,中文科我同老婆都叫佢盡量用簡體字,因作答慳左時間寫字~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

引用:上年阿仔考大學,中文科我同老婆都叫佢盡量

水晶宮

回覆 Juniecat 的帖子

理得份文件講咩啫!净係睇到咁多人话容易方便呀!最好一筆寫哂成個字就知我唔係講份文件啦!懒----

琥珀宮

畀面勳章

又黎,睇清楚份諮詢文件先啦,唔好人地send 咩就信晒

琥珀宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Misschim+於+16-02-13+發表各

原帖由 traeh 於 16-02-13 發表

不過,想請教,我在文件中只找到以下一句與教簡體有 ...
好明顯樓主只轉截whatsapp 收到既資料,自無睇過原文又傳出去

禁止訪問

引用:又黎,睇清楚份諮詢文件先啦,唔好人地send

男爵府

課本係咪用繁體字? 電腦打字係咪用繁體字? 如果繁體字優先,跟著學埋簡體,其實都OK呀。我以前讀中史同中國文學都係咁,上堂抄筆記全部用繁體字抄唔切,所以都學識咗少少常用簡體字,同埋有時都要睇內地出版參考書。兩種文字都識,唔係會好d咩?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至