夫婦情感

跳至

首頁
12345...16

尾頁

複式洋房

大家好丫~~近排追緊幾個其他jm寫的故事,真係好吸引,搞到我都想寫埋一份,分享下一D人既經歷,我第一次寫故事,希望各位jm會支持。。想寫一D段篇故事,想大家睇完會有所領悟、反思、得著....(寫得唔好請見諒)

1)今次呢個女主角叫C,係佢16歲那年認識左前夫J,他們年紀差距10年,就好似哥哥照顧妹妹咁,所有事都安排好晒,C仲好似個小妹妹生活上完全依賴晒J。。。
雖然表面上好似拍緊拖,但其實只是相處久了的一種習慣。。 他們並未察覺問題既存在,只覺得一齊生活就是平平淡淡過一生,毋需經歷太多激情,拍到咁上下就結婚生仔,這是很合理既情節。
就係咁轉眼間拍了6年拖,係C 22歲果年就同J結婚了,一年後還有了BB,生左個女。。
原本佢地有層樓一齊住,但BB出世後,兩個因工作關係冇時間湊女,唯有婆婆幫手照顧,所以個女就係婆婆屋企住,而他們就假期同放假日子返去見個女,可能媽媽始終想睇住BB每日既成長,唔想錯過任何一個階段,C決定搬返娘家住,這可日日見住BB。。因屋企人太多,C搬回去也是勉強有個床位,所以J只有每逢星期日見個女一面,這樣的生活轉眼間過了幾年......
他倆敍少離多,這樣的夫妻關係長遠的話,一定會有問題。。
可憐既J只跟兩隻養了多年既狗一起生活,真是\"男人老狗\",聽到都心酸。。

轉眼間女兒都4歲啦,J好努力咁賺錢,睇準時機樓換樓,他揀了同外母同一個屋苑,為的只是想接個女返屋企住,一家團聚,原本真的好美滿,等左咁耐終於能一齊生活,但世事既野邊有咁美好,係新屋入伙前一星期C提出離婚......

禁止訪問

回覆:還在等待....

大宅

lm

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

珍珠宮

開心吸收勳章

mrmrspig 發表於 16-2-22 06:30
大家好丫~~近排追緊幾個其他jm寫的故事,真係好吸引,搞到我都想寫埋一份,分享下一D人既經歷,我第一次寫 ...

莫非C上網識咗個男人,又識得氹佢開心,又唔介意佢結咗婚有個女????
百花叢裡過,片葉不沾身。

伯爵府

大宅

追~

珍珠宮

大宅

水晶宮

琥珀宮

C12歲就開始拍拖?

別墅

Mo

大宅

複式洋房

其實一個人變左心,留在身邊沒有用,只有辛苦

wcpcelia    發表於 16-2-24 16:22

男爵府

複式洋房

2) 決定離婚前幾個月,C透過Wechat 識左個大佢足足20年既中年漢,起初大家只係訊息來往,係網絡世界大多是虛情假意,可信性極低,呢位中年大叔T吹水吹到離地。。
T同C講自己做老闆月入14萬、有車隊、有樓..... 相信大家聽到咁浮誇既自我介紹,都會卻步,內心暗笑,別當我傻仔吧!! 但C沒有這樣想,完全信晒T既說話,還覺得今次釣到金龜。。
佢地發展得很快,幾日後相約出黎見面,係見面前C的好姊妹M覺得T好有問題,極力勸止C唔好赴約,M私下同T Wechat ,發現T周圍識(Wechat )女仔,M同T傾左陣,T好快好主動約M出黎食飯,M當然唔會去,佢既目的想要T既真相(真面目),若然唔靚仔的,M大可說服C都唔靚仔,無謂浪費時間作藉口。。T最後後send左自己一幅自以為\"chok\"既相俾M,M看後嚇了一跳。。大叔一名,心想:咁都夠膽周圍約女仔,仲吹水吹到咁大....
M即刻send左T既相俾C睇,還說一大堆理由叫C唔好赴約,T唔係好人、周圍識女仔、口花花、又老又滿口大話...... C 不但冇聽M勸阻,還提早赴約,M也沒辦法,只希望C一切平安....

複式洋房

回覆:tansyneko 的帖子

16歳開始拍拖

複式洋房

回覆:tansyneko 的帖子

16歲開始拍拖

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

複式洋房

3)赴約後,C對T印象非常好,有讚冇彈,又話T份人好好、好細心、對C呵護備至.......對C黎講從來沒有人對她這麼好,呢種感覺很難形容,就算老公J一齊咁多年都冇呢種感覺。。第一次見面佢地就一齊左。。
係相處既過程中,T對C處處隱瞞,前言不對後語,但C仍沒有半點懷疑,對T充滿信任,可能因為C結過婚有個女既關係,佢對T都未百分百坦白,所以都唔會追問到底。。起初C諗住釣到金龜,可以唔洗做,做少奶奶。。月入十四萬既T,平時同C一齊都係去深水埗食豬膶麵、譚仔、大排當小菜等..... 衣著打扮可說係冇打扮,T恤牛仔褲,嗯....可以話呢個人衣食方面唔著重,住行方面可能好好呢⋯⋯?又話做老闆既?得一層樓仲要同媽媽,家姐同住,旅行因工作困身,自己生意好難行開既理由,好少外遊~~~
好姊妹M經常同C分析,所有野都好大話,呢個大叔T都唔可信,叫C早點抽身離場。。
一齊左三個月C生日,T送左部電話俾C,C已經好開心,覺得係份好大既禮物,覺得自己被重視。
之後既相處C對T千依百順,小鳥依人般,好像被迷倒了,在C眼中只有T,愛到不能自拔,隨傳隨到,就算約了朋友也會爽約....
一個月後,到T生日,C悉心安排了一切,去酒店食buffet 再上山頂睇星星,禮物方面一隻名貴手錶,C從來都未送過咁貴重既禮物俾人。
C仍覺得今日少少既付出,將來會有大大既回報,她一直抱著呢個心態...
一齊都未夠半年,C借左10萬俾T⋯(據說週轉不靈)呢個只係開始....之後仲有好多超乎想像既事出現......

首頁
12345...16

尾頁

跳至