在職全職

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

唔知點解有工人仲係好忙,你地會唔會咁架?

洋房

冇咗"姐姐"我仲忙呀~
不過佢主要負責女女既起居飲食+家居清潔...所以都幫好多忙,反而我覺得自己有時都過於"優閒"

原文章由 newmama0724 於 08-9-23 21:53 發表
唔知點解有工人仲係好忙,你地會唔會咁架?

大宅

係啊!
我個工人負責所有既家務同有時湊下BB(係我上網時,傾電話時),其他時間如果BB未訓,就會好忙,我會同佢講故事,睇書,睇DVD學英文,玩FLASH CARD,傾計等,時間過得好快架!
同埋佢訓覺又要我抱到訓著至放係床度(佢得個5個幾月),所以D時間就係咁唔見曬囉!

原文章由 kasunsun 於 08-9-23 22:12 發表
冇咗"姐姐"我仲忙呀~
不過佢主要負責女女既起居飲食+家居清潔...所以都幫好多忙,反而我覺得自己有時都過於"優閒"

洋房

絕對明白!!
女女頭個3個月都係我自己湊,個時母愛氾濫同埋唔放心俾人湊,雖然好攰兼冇晒時間,但我好enjoy,因為真係好得意~你要好好珍惜呀~
到佢3個月後我就慢慢俾"姐姐"+奶奶湊,因個時仲返緊工,放工就同佢做你而家月同你bb個d野啦...
而家個女啱啱讀幼稚園,佢返下晝班,12:00就返學,5:30先返到屋企,而我又唔洗返工,所以都好呼家~不過佢放學後我就會同佢傾好多計,了解下佢返學情況,而且要開始教佢價值觀啦~
到時你bb慢慢大,你就可以有多d時間做自己野家啦

原文章由 newmama0724 於 08-9-23 22:26 發表
係啊!
我個工人負責所有既家務同有時湊下BB(係我上網時,傾電話時),其他時間如果BB未訓,就會好忙,我會同佢講故事,睇書,睇DVD學英文,玩FLASH CARD,傾計等,時間過得好快架!
同埋佢訓覺又要我抱到訓著至放係床度(佢得個5個幾月),所以 ...

大宅

我囡囡現在3歲,出世開始工人湊,2歲起我自己湊,繼續用工人,唔覺得悶, 同囡囡玩下去下街,好充實,反而覺得敎啲工人好麻煩,好晒時間,佢只係負責做清潔煮飯,但其實我自己做仲快,我請工人最大原因係當我行開行埋有人幫我睇住阿女同阿女有機會講下英文。

大宅

原來妳個女已經返緊學,唔掛知得你話優閒拉!我等緊呢一日啊!不過,我念到佢返半日或全日時,我可能會返Part time工,未必有優閒既日子囉!
而家我真係一D都唔優閒,我ㄧ個星期返一晚學,要做功課時都唔知點算,佢就一個星期返3日學,差唔多日日都要出街,姐姐D清潔時間同買菜時間都要就得好好,同埋我個B咁細,返學又要就佢既訓覺時間,唔係既話,佢上堂會發猛整!

原文章由 kasunsun 於 08-9-23 23:02 發表
絕對明白!!
女女頭個3個月都係我自己湊,個時母愛氾濫同埋唔放心俾人湊,雖然好攰兼冇晒時間,但我好enjoy,因為真係好得意~你要好好珍惜呀~
到佢3個月後我就慢慢俾"姐姐"+奶奶湊,因個時仲返緊工,放工就同佢做你而家月同 ...

大宅

我都係咁話
我都係全職媽媽呀..
不過我家老賓唔係好掂, 已經決定明天炒佢,
新工人起碼要12月中先到..
又要自己頂..
諗住叫 家務助理 上黎 清潔地方啦..

原文章由 tanganastasia 於 08-9-24 01:05 發表

我囡囡現在3歲,出世開始工人湊,2歲起我自己湊,繼續用工人,唔覺得悶, 同囡囡玩下去下街,好充實,反而覺得敎啲工人好麻煩,好晒時間,佢只係負責做清潔煮飯,但其實我自己做仲快,我請工人最大原因係當我行開行埋有人幫我睇住阿女同阿女有機會講下英文。

大宅

我有工人果陣, 我都係淨係指意佢幫 家務, 煮飯, 洗衫, 熨衫..

要有工人, 係因為, 我一星期都會想出下街 (一兩個鐘都好, 去下游水, 去下打波, 之類), 想有人幫下眼睇住個女..

大宅

我個女家陣就黎13個月,我都仲係好鐘意抱佢咖..
不過, 剛剛同佢戒左抱瞓..

原文章由 newmama0724 於 08-9-23 22:26 發表
係啊!
同埋佢訓覺又要我抱到訓著至放係床度(佢得個5個幾月),所以 ...

伯爵府

我係2個女的mami, 佢2個都好大啦, 仲係要keep住有工人至攪得掂, 其實我由大女出世已經用工人, 因為一直都有做野, 到大女上左小一, 細女K1, 我就開始唔做野做全職, 開頭都好嘆架, 可能慣左返工, 成日自已去shopping, 搵fd飲茶 果時個工人仲一一年至完約, 諗住佢點唔好都用到佢完約, 可能唔請工人都得, 到後來半年後個工人突然話唔做 咁我咪諗住自已湊番都ok啦....點知真係無自由, 失自由, 日日俾佢兩個管住我d活動時間 去得最多係街市, 最嘆就係一個鐘早餐時間, 晚晚攪掂佢兩個訓之後仲要洗碗抹地, 成點鐘至有得訓 半年後請番工人我就重生啦 不過都仲係好忙mouth: 除左唔做家務之外, 都仲有好多野好忙, 上午最自由, 有好多時會返學校做義工, 同可以做下自已野, 到12點阿妹放學就倍佢一齊食飯, 做功課, 講故事, 之後叫佢午睡就到家姐放學, 跟住又係同大女tea一tea 倍佢做功課, 食完飯後就溫書, 如果早完成就可以睇一陣電視至訓 所以都會由12點開工忙到夜晚10點架

大宅

我抱佢抱到左手手婉勁痛,當然抱佢好開心,但真係驚突然無力,會跌低佢。我老公就好鐘意抱佢,因為佢只係早上可以抱佢,夜晚放工返到屋企BB已訓左!
請教一下,點戒抱阿?

原文章由 CarmenK 於 08-9-24 17:36 發表
我個女家陣就黎13個月,我都仲係好鐘意抱佢咖..
不過, 剛剛同佢戒左抱瞓..

[ 本文章最後由 newmama0724 於 08-9-24 21:04 編輯 ]

大宅

唔好話請教.. 你可以去呢度睇下啦..
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1046284&extra=&page=1
(新的post在前, #8-#10啦)

原文章由 newmama0724 於 08-9-24 21:00 發表
我抱佢抱到左手手婉勁痛,當然抱佢好開心,但真係驚突然無力,會跌低佢。我老公就好鐘意抱佢,因為佢只係早上可以抱佢,夜晚放工返到屋企BB已訓左!
請教一下,點戒抱阿?

...

大宅

而我朋友就話佢用奶咀幫bb戒抱瞓. (#3msg)
原文章由 CarmenK 於 08-9-24 21:34 發表
唔好話請教.. 你可以去呢度睇下啦..
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1046284&extra=&page=1
(新的post在前, #8-#10啦)

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

有工人都覺得忙ga. 工人主要係煮飯, 打掃, 而我主要係忙囝囝, 佢成日都捉住我玩, 得佢一個無法啦.. . 佢而家開始番pre-nursery, 所以好開心有幾個鐘鬆下law.

其實請工人嘅好處都係可以行開下, 我個工人都ok , 佢煮嘢都幾好味, 仲識焗cake , 都搞得掂囝囝 , 不過佢清潔就一般.

大宅

你都算厲害有段時間得自己一個湊兩個都搞得惦!

其實我真係好難想像湊一個B唔請工人有幾辛苦,因為我而家都已經覺得辛苦啦!(我係做慣野既人黎架,唔係D乜都唔做既大小姐)
我以前份工超級辛苦,起得早,收得遲,訓得少,無假期,應該話D假期都係屋企做野,唔似一個人,每天都像在地獄生活一樣。如果比呢種感受仲辛苦既話,就真係好辛苦囉!

工人放假,得我同老公係屋企,我老公只係負責抱下佢,同佢玩,有時餵下佢食野咁,我老公都話好忙架!雖然我無返工,但老公唔係認為我係屋企嘆既媽媽,都算係一個好老公。佢有個朋友既老公跟本唔知做全職媽媽係好辛苦既,一D都唔SUPPORT 個老婆,雖然有工人,好多野都係自己啃,個爸爸假期唔願帶D女出街,唔會同佢地玩,仲話個老婆係屋 企應該無咩野做,全部有工人做啦,結果D女唔跟佢,唔係叫佢DADDY,而係跟工人叫
SIR!

原文章由 菇芝bebi 於 08-9-24 18:14 發表
我係2個女的mami, 佢2個都好大啦, 仲係要keep住有工人至攪得掂, 其實我由大女出世已經用工人, 因為一直都有做野, 到大女上左小一, 細女K1, 我就開始唔做野做全職, 開頭都好嘆架, 可能慣左返工, 成日自已去shopping, ...

大宅

有工人真係好好多,起碼自己D時間可以俾曬個B,可以成日同佢玩 ,講故事,學習唔同既野。如果無工人,乜都要自己做,邊有時間同個B玩阿,就算有都玩得唔多啦!

BB既早期教育好重要,所以我同老公至決定由我來湊個B,請工人做家務,BB既寶貴童年過左就無架嘛!

係呢,除左返NURSERY,你仲有無幫佢報D其他野?

原文章由 debby1328 於 08-9-24 21:58 發表
有工人都覺得忙ga. 工人主要係煮飯, 打掃, 而我主要係忙囝囝, 佢成日都捉住我玩, 得佢一個無法啦.. . 佢而家開始番pre-nursery, 所以好開心有幾個鐘鬆下law.

其實請工人嘅好處都係可以行開下, 我個工人 ...

大宅

從有工人的第一天開始我倆公婆已經知道以後無左佢會唔惦, 用左工人十年啦, 我全職返工, 十年來用左3個工人, 好好彩個個關係都好好, 佢地都好錫我D仔, 我倆公婆要求不高, 總之你搞惦家務同2個仔就得. 我個工人(印印)會同我兩個仔一齊睇老夫子, 我個細仔好錫佢, 每次買芝士蛋糕都預佢一份, 好似一家人! 我問過老公如果我唔做工就唔要工人, 佢話唔好啦, 你唔惦架!

大宅

咁好既工人好難找,你好幸福!
咁你咪可以專心返工囉!

原文章由 hillgrove 於 08-9-24 23:07 發表
從有工人的第一天開始我倆公婆已經知道以後無左佢會唔惦, 用左工人十年啦, 我全職返工, 十年來用左3個工人, 好好彩個個關係都好好, 佢地都好錫我D仔, 我倆公婆要求不高, 總之你搞惦家務同2個仔就得. 我個工人(印印) ...

禁止訪問

大宅

你個B幾大阿?
你唔使帶佢返下playground或睇書之類既野乜?

原文章由 dennis_yuki 於 08-9-25 00:04 發表
我都係1個有工人嘅全識mama,我個工人十分好,負責屋企所有大大小小事物,所以每日好得閒.

首頁
12345...8

尾頁

跳至