親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

2017年農曆新年一家四口想去北海道學滑:-

* 想問有經驗嘅JM推介下邊個滑雪場學好?
* 同埋學費幾錢?

謝謝

男爵府

回覆:北海道學滑雪

小朋友幾大?如果細,大人又唔識滑,可以去clubmed,包食包學又有kids club,小朋友唔滑都有人睇住,唔駛煩。如果大人識滑,去啲kids friendly啲resort/酒店,如rusutsu,食嘢泳池等設施一應俱全,小朋友上堂大人可自己去滑

大宅

回覆:tredd 的帖子

唔該晒!等我再部處下先

男爵府

回覆 tredd 的帖子

clubmed 是否除租滑雪用具外, 完全不用其他費用? 租滑雪衣貴嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆:okee 的帖子

Clubmed 本身已經貴,你去 Clubmed 管網睇睇

公爵府

你可以上tomamu網站睇下今年嘅價錢。呢個ski resort咩都有d, 識合一家人第一次去。

公爵府

一般滑雪洗費,包括起碼一至兩晚酒店(就算private coach, 除非一對一,否則一日都未可以滑到), ski lesson fee (要諗下private定group. 通常private先可以揀英語教練), 雪具租用(basic要鞋,ski, pole, 小朋友我建議加埋頭盔,手套,雪鏡可能要買或租), lift ticket.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

啱啱住sahoro resort,隔離就係club med,共用同一雪場。見到大人同小朋友ski groups from club med,鬼佬教練。全新手似乎唔錯,咩都有人理唔洗煩。

子爵府

引用:啱啱住sahoro resort,隔離就係club med,

原帖由 ahmama 於 16-02-24 發表
啱啱住sahoro resort,隔離就係club med,共用同一雪場。見到大人同小朋友ski groups from club med,鬼佬 ...
sahoro for 中級程度滑雪 ok 嗎?幾 $?每晚?係吾係自駕?係未 powder snow?

多年前夏天住过,酒店有冇番新过?

水晶宮

引用:Quote:原帖由 ahmama 於 16-02-24 發表啱啱

原帖由 bbqueen 於 16-02-24 發表
sahoro for 中級程度滑雪 ok 嗎?幾 $?每晚?係吾係自駕?係未 powder snow?

多年前夏天住过,酒店有冇番 ...
自駕,4人36000yen一泊2食包ski pass,抵玩。房ok啦,唔算舊。4人係加床所以迫迫地。ski slope設計麻麻地,中間gondola station,要花心思先可滑到去,否則要行一小段路,我2次想由最右雪道繞過gondola station去左邊雪道都唔成功。山頂中級落去有段雪道比較平坦,snow board滑滑下要行。雪量今年sahoro小過niseko,sahoro 120cm, niseko有300cm,比起之前滑過的kiroro,留壽都,sahoro無咁厚雪,但唔知是否今年狀況特別。

子爵府

引用:Quote:原帖由 bbqueen 於 16-02-24 發表sah

原帖由 ahmama 於 16-02-24 發表
自駕,4人36000yen一泊2食包ski pass,抵玩。房ok啦,唔算舊。4人係加床所以迫迫地。ski slope設計麻麻地, ...
咁真係好抵,有冇用 premium tickets? 外國人多吾多?雪場設計同留壽都,二世古真係差好遠?我哋啱啱 CNY 係富良野滑,晚晚落雪,3人房,hkd 17xx 左右!如住 二世古 hotel, 3千 - 4 千住宿真係一年比一年貴!

水晶宮

引用:Quote:原帖由+ahmama+於+16-02-24+發表自駕

原帖由 bbqueen 於 16-02-24 發表
咁真係好抵,有冇用 premium tickets? 外國人多吾多?雪場設計同留壽都,二世古真係差好遠?我哋啱啱 CNY ...
hpt只限打golf或熊牧場,冬季兩樣都無。但我既hpt買晒野,去到sahoro所餘無幾。外國人都有,唔多,反而club med多外國人。基本上個場都唔多人,好多時玩,前後都無人。雪道闊,係有d設計麻麻,同埋山頂無設施,連洗手間都無,去洗手間一定要地面入餐廳。最正都係無咩人,同埋可以著拖鞋落樓下換ski boot。100分滿分,俾70啦!

富良野好唔好滑?

子爵府

引用:Quote:原帖由 bbqueen 於 16-02-24 發表咁

原帖由 ahmama 於 16-02-25 發表
hpt只限打golf或熊牧場,冬季兩樣都無。但我既hpt買晒野,去到sahoro所餘無幾。外國人都有,唔多,反而club ...
咁富良是野好过 soharo 好多,山頂都有間餐廳,有强國人,egl 滑雪團,但吾算多,但雪道應該係留壽都同二世古多 D, 酒店外有 D 木屋仔可以影下相,幾靚! 自駕可以去 super 買野,吾算荒蕪,有間日本餐廳,幾好食!

子爵府

引用:Quote:原帖由 bbqueen 於 16-02-24 發表咁

hpt只限打golf或熊牧場,冬季兩樣都無。但我既hpt買晒野,去到sahoro所餘無幾。外國人都有,唔多,反而club ...
咁富良是野好过 soharo 好多,山頂都有間餐廳,有强國人,egl 滑雪團,但吾算多,但雪道應該係留壽都同二世古多 D, 酒店外有 D 木屋仔可以影下相,幾靚! 自駕可以去 super 買野,吾算荒蕪,有間日本餐廳,幾好食!

子爵府

子爵府

子爵府

回覆:bbqueen 的帖子

send 个陣程序話出咗問題!所以重覆咗!

男爵府

引用:回覆+tredd+的帖子clubmed+是否除租滑雪用

原帖由 okee 於 16-02-24 發表
回覆 tredd 的帖子

clubmed 是否除租滑雪用具外, 完全不用其他費用? 租滑雪衣貴嗎?
我冇租雪衣所以唔清楚呀,可以打去佢地HK office問下啲價錢,佢地已經sell緊16/17雪季喇。個人覺得如果上足咁多日堂滑足咁多日,初學者黎講其實幾抵

水晶宮

引用:Quote:原帖由 ahmama 於 16-02-25 發表hpt

原帖由 bbqueen 於 16-02-25 發表
咁富良是野好过 soharo 好多,山頂都有間餐廳,有强國人,egl 滑雪團,但吾算多,但雪道應該係留壽都同二世 ...
兩朝去食早餐都見到有團check out,但唔似滑雪團,似一般觀光團。sahoro荒蕪,10分鐘車先去到新得駅。但我地入左雪場就無出去,問題唔大。

大宅

引用:Quote:原帖由+ahmama+於+16-02-25+發表hpt

原帖由 bbqueen 於 16-02-25 發表
咁富良是野好过 soharo 好多,山頂都有間餐廳,有强國人,egl 滑雪團,但吾算多,但雪道應該係留壽都同二世 ...
肯問富良野個滑雪場叫咩名?

首頁

尾頁

跳至