在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我由於同兩個上司唔夾....努力左2年都係咁...

自己越做越灰越無自信心....所以想轉工...重新出發

一月開始搵工...啱條件既工唔多....

因為我有好多顧累...來自我媽...老公...同BB

尤其實係母乳媽媽...

我想搵一份5日工...唔輪SHIFT...唔駛成日OT同出TRIP既工

幸運地.....其實我見成左兩份...

但兩份都有啲問題

第一份要成日返大陸...甚至STAY係上面...

一定唔得....所以拒絕左

第二份...工作內容同個PACKAGE都OK...啱我要求...

但最衰就係AGENT CONTRACT.....續年RENEW

呢份工令我好煩惱...私心係我想TAKE左呢個OFFER...可以離開而家間公司

但我媽媽同老公都反對

1.我媽嫌遠...因為我而家同區返工...車程5MINS....轉左就要45MINS..佢想我一放工就可以快D返到屋企....(我媽係我返工時幫我湊BB)

2.我媽同老公覺得..返工唔開心個個都會...但我而家份工勝左夠穩定...(穩定到..升職一定無我份, 而且佢地唔明白..我返工返到有時會走入廁所喊...同佢地講..佢地只係覺得我無鬼用

老實講...我自己其實都唔鍾意CONTRCAT工....都係驚無保障...尤其係..我有諗住生多個....我好清楚當我有左..我有好大機會不被續約...所以呢度我明白我媽同老公既想法...)

3.我老公唔想我有隨時無左份工既風險...佢唔想我無收人...(因為我一直無問佢攞過家用...佢只要負責供樓、上網同電話費,其他開支..同BB既支出都係我俾)

4. 老公覺得人工只係加左$2700又無左BONUS..唔值得TAKE RISK (但其實我BONUS都係大約三分二個月度...唔多)

5. 老公好憎AGENT...唔想我俾錢AGENT賺(佢心目中..AGENT係靠食我地夾棍維生)

老公安慰我話再搵下先...話唔定下次份仲好....但我知我呢行既情況....要啱我條件真係好少....而且唔知點解...越來越多CONTRACT工...我怕錯過呢份...再搵唔到晒心水既工....

大宅

回覆:媽媽搵工顧累多

如果係我,我會頂硬上,尤其係想生多個,contract 工真係無保障,車程遠令個人更加累。 再加上要考慮萬一無左收入,老公收入撐唔撐得著開支。 如果佢份糧全部開支都撐到有餘就話啫,生多件開支又更加大。我份工有時都令我辛苦到喊,但我唔做真係唔得,點都要撐著 轉左新工都未必真係會開心

侯爵府

回覆:媽媽搵工顧累多

你老公有樣野講得岩。。查實呢份都唔係叫理想既工。。咪揾多陣囉。。。唔需要一下子就係呢度限死自己。。

PrilPril    發表於 16-3-4 12:00

公爵府

我覺得係唔係contract唔係重點,重點係contract的話人工要夠高,cover到失去咗既褔利和要面對隨時不續約既風險。
反而我覺得最大問題係車程時間由5min大幅增加至45min,太長了!

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

大宅

回覆 幸福小珊子 的帖子

做左媽媽搵工真係好多顧累, 我跟你情況差不多, 想轉又怕新工唔穩定要加班出差, 但近來越來越頂唔順, 再做我怕有精神病, 自己承擔到幾多真係自己先知, 真係好想轉就轉

大宅

ume 發表於 16-2-24 09:31
我覺得係唔係contract唔係重點,重點係contract的話人工要夠高,cover到失去咗既褔利和要面對隨時不續約既 ...
車程點解我會接受...係因為我計埋工時去睇...

而家份工7:30AM-6PM...

CONTRACT係9AM-5:30PM

大宅

JKCHUNG 發表於 16-2-24 09:17
如果係我,我會頂硬上,尤其係想生多個,contract 工真係無保障,車程遠令個人更加累。 再加上要考慮萬一無 ...

我呢份工做左3年...我知我無條件話唔做就唔做....

所以我用左兩年同上司改善關係..

我唔係唔想頂...而係我自己FEEL到我呢條橡筋就快斷

我身體不斷俾SIGNAL我...喊只係其中一樣...我成日會頭痛...心口痛....同肚屙...

我至少有兩次頭痛到嘔........醫生話呢D係我壓力太大引致

我好想有一個透氣既機會...

我唔想每次我搵上司都接到佢地不耐煩既表情....

唔想再俾人邊緣化....佢地只會將D最沉悶最浪費時間....最無謂既工作交俾我....

我有時甚至覺得佢地都等緊我自己提出離職....

我既想法係..新工未必開心...但至少我可以有一個透氣機會....

我簽左CONTRACT唔代表我唔會再搵工....當我搵到PERM我一定會轉返做PERM

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

CONTRACT係9AM-5:30PM
我會選這份工~時間太長頂唔順

wcpcelia    發表於 16-2-24 16:13

大宅

引用:回覆 幸福小珊子 的帖子做左媽媽搵工真係好

原帖由 csc1150 於 16-02-24 發表

做左媽媽搵工真係好多顧累, 我跟你情況差不多, 想轉又怕新工唔穩定要加班出差, 但 ...
我也是

象牙宮

幸福小珊子 發表於 16-2-24 08:55
我由於同兩個上司唔夾....努力左2年都係咁...
自己越做越灰越無自信心....所以想轉工...重新出發

你需要. 了解市場 demand, supply。
但我知我呢行既情況....要啱我條件真係好少.. => 沒有人比自己更了解自己。對不?
家人, 給你安慰己經夠好了。她們無法真正了解你实在。

我做過 contract , 公司目的省錢, 炒人比1个月。打工要什么保障? 労工法例。
打工... 又要高薪, 又要保障, 又要近, 又..... 有人請你先得。對不?? 別困死自己。
同兩個上司唔夾....努力左2年都係咁...越做越灰越無自信心.... 最終你也要走。

你个人經濟/儲蓄, 可支援你1-1.5年?
如是你放馬。 要不就待下个机會。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

引用:Quote:JKCHUNG+發表於+16-2-24+09:17+如果

原帖由 幸福小珊子 於 16-02-24 發表
我呢份工做左3年...我知我無條件話唔做就唔做....

所以我用左兩年同上司改善關係..
唉,真係左右為難

公爵府

幸福小珊子 發表於 16-2-24 09:37
車程點解我會接受...係因為我計埋工時去睇...

而家份工7:30AM-6PM...
如果係咁又唔同講法!contract連車程同而家份工所需要既時間差不多。不過需要OT嗎?
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

公爵府

其實contract工有時係心理上覺得唔穏陣!但事實係長工都一樣有機會隨時比人炒!咁同contract有咩分別?所以我覺得只要自己比心機做好份工,每論係contract或長工都唔需要担心,相反,無心機做好,就無論是否contract都唔穏陣!

禁止訪問

引用:我由於同兩個上司唔夾....努力左2年都係咁.

民房

回覆:333s 的帖子

有時我都覺,揾個經濟能力好的丈夫真係好重要。。。

大宅

csc1150 發表於 16-2-24 09:36

做左媽媽搵工真係好多顧累, 我跟你情況差不多, 想轉又怕新工唔穩定要加班出差, 但 ...
無錯....

大宅

ume 發表於 16-2-24 10:35
如果係咁又唔同講法!contract連車程同而家份工所需要既時間差不多。不過需要OT嗎?
...
OT未做真係唔知..

但我而家份工DEPT既風氣....你無野做都最好留一陣...唔係AM會有說話俾我地聽

大宅

回覆 sassyqueen 的帖子

我日日都睇JOBSDB果啲求職網架喇

可惜係我果行行頭好窄...

好多公司都要返6日....,或輪SHIFT

而且唔知點解近幾年越來越都係搵AGENT請人....

今日又睇到兩份....一份理我太遠....車程至少個半鐘.....

另一份又係AGENT...

公爵府

經Agent好似係大趨勢,因為易啲炒人!

禁止訪問

引用:回覆+sassyqueen+的帖子我日日都睇JOBSDB果

首頁

尾頁

跳至