跳至

首頁

尾頁

複式洋房

hihi mami:

我想問下而家BB 8個月啦, 由佢可以食固體食物 (6個月) 到而家我都係比糊仔, 加d菜, 瓜, 魚之類落去, 到而家.....

我見好多mami 比粥仔BB, 其實係米粥仔好d , 仲有糊仔可以食到幾耐架??

thx
macy mami

珍珠宮

原文章由 tsuisuiping 於 08-9-24 12:08 發表
hihi mami:

我想問下而家BB 8個月啦, 由佢可以食固體食物 (6個月) 到而家我都係比糊仔, 加d菜, 瓜, 魚之類落去, 到而家.....

我見好多mami 比粥仔BB, 其實係米粥仔好d , 仲有糊仔可以食到幾耐架??

thx
macy mami ...

其實糊仔係有營養過粥仔, 因為後者只是米同水, 要配搭好多材料至令d粥有營養, 你加咁多料, 一定夠營養.
我個仔8 個幾月, 唔肯食粥, 我都只是俾糊仔佢食, 同埋加果蓉渣, 不過有時整mashed potato 加baby cheese 加egg york希望均衡營養,. 糊仔可吃到1 歲. 之後只可當輔食.

大宅

原文章由 mianyang_99 於 08-9-24 12:16 發表

其實糊仔係有營養過粥仔, 因為後者只是米同水, 要配搭好多材料至令d粥有營養, 你加咁多料, 一定夠營養.
我個仔8 個幾月, 唔肯食粥, 我都只是俾糊仔佢食, 同埋加果蓉渣, 不過有時整mashed potato 加baby cheese 加e ...

我個女又係唔肯食粥,我都係仲俾佢食米糊
baby cheese係邊度買,我都想買俾臭b食

複式洋房

我個女食陣蛋白會嘔~~~嚇死

珍珠宮

原文章由 tsuisuiping 於 08-9-24 13:10 發表
我個女食陣蛋白會嘔~~~嚇死

蛋白要一歲至食得家. 因為容易敏感.

珍珠宮

原文章由 cankenbb 於 08-9-24 12:33 發表

我個女又係唔肯食粥,我都係仲俾佢食米糊
baby cheese係邊度買,我都想買俾臭b食

我係tasate買, 係賣牛油芝士凍櫃有, 寫明for baby.

複式洋房

原文章由 mianyang_99 於 08-9-24 13:15 發表

蛋白要一歲至食得家. 因為容易敏感.

sorry~~~蛋黃先真.

大宅

原文章由 mianyang_99 於 08-9-24 13:17 發表

我係tasate買, 係賣牛油芝士凍櫃有, 寫明for baby.

唔該晒~
你會唔會溝埋落米糊俾阿B食

珍珠宮

原文章由 cankenbb 於 08-9-24 15:19 發表

唔該晒~
你會唔會溝埋落米糊俾阿B食

未試過, 因為之前食Nestle隻奶米糊, 本身有奶,所以無再加芝士, 只係加d果蓉, 好簡單, 但而家唔敢再食, 轉食healthy times cereal, 無味, 所以考慮加d都好wor.

大宅

原文章由 mianyang_99 於 08-9-24 15:32 發表

未試過, 因為之前食Nestle隻奶米糊, 本身有奶,所以無再加芝士, 只係加d果蓉, 好簡單, 但而家唔敢再食, 轉食healthy times cereal, 無味, 所以考慮加d都好wor.

我個女都食緊雀巢米糊,唔知呢隻有冇問題呢
如果冇味佢實唔食
最近婆婆整左魚俾佢食,溝粥就唔食,就咁魚佢又食喎mouth:

大宅

我本來出街先比阿b食糊仔.. 平時都會煲粥.. 但到左阿b 8個月.. 我用煲暖壺都要帶粥出街...

食糊仔其實只係一個過度期... 始終都要比bb食粥.. 由慢慢煲得綿綿地.. 一路杰.. 再煲到一粒粒米.. 等bb腸胃慢慢習慣消化固體..

糊仔亦不是包含全部營養... 極其量比白粥多d 維化命或者鉀,鈣之類... 始終都係要加其他蔬菜.. 肉.. 魚... 來吸取蛋白質, 纖維, 鐵質等等...

倒不如早d比bb習慣食粥... 粥仔正氣d... 同埋為bb準備食材都係一件好開心既事來的...

大宅

原文章由 yyy008 於 08-9-24 21:17 發表
我本來出街先比阿b食糊仔.. 平時都會煲粥.. 但到左阿b 8個月.. 我用煲暖壺都要帶粥出街...

食糊仔其實只係一個過度期... 始終都要比bb食粥.. 由慢慢煲得綿綿地.. 一路杰.. 再煲到一粒粒米.. 等bb腸胃慢慢習慣消化 ...

我都係出街帶暖壼,ok喎,其實煲粥都唔係煩,同埋水份多d,加魚加肉加菜,另外再食果茸所以好夠營養,而且仲係天然,當然如果bb唔肯食粥就無計,食住糊仔然後慢慢試啦……不過我都試過出街比 bb 食即食bb食品,因為係免費試吓無妨,尋日去 ikea (英國買一個大人餐送一樽 bb food) 行先食咗一樽,貪少便宜啊!

大宅

原文章由 little-angie 於 08-9-24 21:48 發表

我都係出街帶暖壼,ok喎,其實煲粥都唔係煩,同埋水份多d,加魚加肉加菜,另外再食果茸所以好夠營養,而且仲係天然,當然如果bb唔肯食粥就無計,食住糊仔然後慢慢試啦……不過我都試過出街比 bb 食即食bb食品,因為係免費試吓無妨,尋 ...

咁好.. 有得送~
阿b 4-6個月時我間唔中都會用樽裝baby food加落糊仔度... 但係越諗越覺得多防腐劑同埋唔夠天然... 所以都係少食d好... 我立即好勤力煲粥... 始終都係媽媽牌粥仔會天然d~

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

之前食Nestle米糊,有問題唔比食,現煲粥比苑荍食,食半碗左右。煲瘦肉粥。食Nestle米糊那時有比魚,南瓜,蛋黃。
我有2個寶貝女,大女任何牌子既奶粉都飲,細女飲雅培3號,有1仔1女八哥狗。

大宅

原文章由 little-angie 於 08-9-24 21:48 發表

我都係出街帶暖壼,ok喎,其實煲粥都唔係煩,同埋水份多d,加魚加肉加菜,另外再食果茸所以好夠營養,而且仲係天然,當然如果bb唔肯食粥就無計,食住糊仔然後慢慢試啦……不過我都試過出街比 bb 食即食bb食品,因為係免費試吓無妨,尋 ...

你言言而家食粥食得咁好,我佩YING而家仲係唔肯食粥呀
食左一啖己經含住唔開口啦,唉~~唔通要煮飯佢食?

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 cankenbb 於 08-9-25 16:27 發表

咁可能撞唔啱佢想食嘅口味,開頭我個女都唔食糊仔同粥,只係食幾啖就合埋個口,我唔放棄呀(因佢嘅體重開始冇升過),咪日日係試唔同嘅味,差唔多所以米糊嘅牌子都試,仲要每隻嘅所以味,日頭就試糊仔,夜晚就試粥,我試過嬲到發脾氣扔d碗,連c6都以為我痴痴地!

大宅

原文章由 cankenbb 於 08-9-25 16:27 發表

唔好喊唔好喊,試多 d 唔同方法啦!我知係好辛苦,尤其是你要返工……
我見曉晴 ma 試用筷子餵反而曉晴就肯食,用匙餵又唔得喎!仲有 d 粥o既口感可能又會影響佩 ying 胃口,你要繼續加油呀!不過呢家佩 ying 都肯食糊仔都 ok 啦,加多 d 其他料入去都會好有營養,真係要見招拆招囉!佩 ying 你都要加油呀!

大宅

原文章由 yyy008 於 08-9-25 11:29 發表

咁好.. 有得送~
阿b 4-6個月時我間唔中都會用樽裝baby food加落糊仔度... 但係越諗越覺得多防腐劑同埋唔夠天然... 所以都係少食d好... 我立即好勤力煲粥... 始終都係媽媽牌粥仔會天然d~ ...

我都覺得咁,所以只係間唔中貪下少便宜,到目前為止言言都係食過兩次便費餐啫!

珍珠宮

原文章由 chole_bb 於 08-9-25 17:54 發表

咁可能撞唔啱佢想食嘅口味,開頭我個女都唔食糊仔同粥,只係食幾啖就合埋個口,我唔放棄呀(因佢嘅體重開始冇升過),咪日日係試唔同嘅味,差唔多所以米糊嘅牌子都試,仲要每隻嘅所以味,日頭就試糊仔,夜晚就試粥,我試過嬲到 ...

唉, 阿b 唔肯食, 或食得幾啖就罷吃, 真係會令人(阿媽)發神經呀...大家努力餵餵餵啦...

大宅

原文章由 little-angie 於 08-9-25 18:41 發表

唔好喊唔好喊,試多 d 唔同方法啦!我知係好辛苦,尤其是你要返工……
我見曉晴 ma 試用筷子餵反而曉晴就肯食,用匙餵又唔得喎!仲有 d 粥o既口感可能又會影響佩 ying 胃口,你要繼續加油呀!不過呢家佩 ying 都肯食糊仔都 ok 啦 ...

言言媽多謝你既鼓勵,我地間唔中都再整俾佢試下呀
試過魚粥,用豬骨湯整粥都唔食,唯有又一直整,睇下大個少少又會唔會食
遲下去買D芝士溝落去試下

首頁

尾頁

跳至