論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

:
相關人士

本人為Sa'adaX之前僱主。Sa'adaX 2008526日至926Sa'adaX在本人家中任職女傭。 她的主要工作範圍包括食飯、訓覺、上厠所、放假、出糧及工作時間外出做私人事。 在這幾方面,Sa'adaX均表現得非常出色。 對於要求僱主毎星期放星期天,Sa'adaX表現了她那堅毅不屈的精神,堅決不作任何調動,値得欣賞。

毎當放假出外,Sa'adaX總是盡心盡力去放,並且必定於指定回家時間之一、两小時後オ回家。 一回到家後,她總会不發一言,搖搖晃晃地直衝入她自己的房間。 這的確為我一家増添了不少「迷幻色彩」。 本人唯一不滿的是,為何Sa'adaX嗇色給我分享她那迷幻的秘訣。 究竟她吃過什幺呢?

另外,Sa'adaX時刻的缺席和長時間逗留在厠所/自己房間内,已把我一家人鍛練到不需工人幫助也能獨立完成家務。 這一点使我一家人獲益良多,我們深表感激,甚至激動流涙。

由於Sa'adaX的傑出表現,她在我家工作短短四個月内,已榮獲本人頒發多個獎項,包括「小喇叭」奬以及「陰質服務」奨。

Sa'adaX已成功把本人訓練成為出色的女傭,本人發現家中有她和無她都没分別。 故此,本人決定有理解僱她。

最後,本人特此推薦Sa'adaX給極多私人時間去獨自料理家務和照顧孩子之家庭,以及有錢但又不知如何駛掉之人士。 本人樂意分享更多有關Sa'adaX之優点。 如有需要,請透過聨絡本人。

YYY女士(前僱主)

[ 本文章最後由 pollyw 於 08-9-28 09:19 編輯 ]

水晶宮

哈哈哈 寫得好!寫得好!
文彩好好~ 夠晒生動!

大宅

精彩!

侯爵府

醒目開學勳章

haha, 你真係抵死.

睇到呢封信既人一定非常多謝你. but你個工人都真係.................抵佢有今日了!!!

大宅

原文章由 mangolee 於 08-9-25 08:30 發表

精彩!

好正....

子爵府

大宅

好媽媽勳章

文彩好. 內容表達得細膩, 令人對此工人敬而遠之, 望而卻步, 真係多謝你的感人分享, 但箇中的滋味實在令人心酸, 真係難為了你一家人, 香港政府又點會明, 只係叫我地俾錢交稅啦, 子女冇交通津貼, 冇書簿津貼, 但係菲組呢打工,無論做得好唔好, 仲有唔做野打爛野, 就一定要住宿, 食物, 交通 , 機票津貼缺一不可, 否則你香港僱主就要去坐牢, 香港政府官員, 曾特手, 真係多謝你, 對我地太好,太仁慈, 太公平....

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 JJ2601 於 08-9-25 09:41 發表
文彩好. 內容表達得細膩, 令人對此工人敬而遠之, 望而卻步, 真係多謝你的感人分享, 但箇中的滋味實在令人心酸, 真係難為了你一家人, 香港政府又點會明, 只係叫我地俾錢交稅啦, 子女冇交通津貼, 冇書簿津貼, 但係菲組

[ 本文章最後由 pollyw 於 08-9-25 14:56 編輯 ]

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 JJ2601 於 08-9-25 09:41 發表
文彩好. 內容表達得細膩, 令人對此工人敬而遠之, 望而卻步, 真係多謝你的感人分享, 但箇中的滋味實在令人心酸, 真係難為了你一家人, 香港政府又點會明, 只係叫我地俾錢交稅啦, 子女冇交通津貼, 冇書簿津貼, 但係菲組 ...

I still need to worry if she will play her tricks after termination. I have made apppointment in the Labour Deptt tomorrow to do the final settlement with this Yan. But the staff I've been in contact is very inch and seem to be on her side when I talked with him over the phone. Hopefully this is going to be smooth lor!!

珍珠宮

原文章由 pollyw 於 08-9-25 10:31 發表

唔好唔開心啦, 你新工人的visa已批咗, 好快會重見天日. 笑吓啦.

翡翠宮

男爵府

原文章由 pollyw 於 08-9-25 01:56 發表

致:
相關人士

本人為Sa'adaX之前僱主。Sa'adaX 2008年5月26日至9月26日Sa'adaX在本人家中任職女傭。 她的主要工作範圍包括食飯、訓覺、上厠所、放假、出糧及工作時間外出做私人事。 在這 ...

勁!!!!!!!!!!!!!!!

大宅

笑死我....但d agent一定唔會俾呢封野出街.
全新hp officejet printer~只售$1250 有意者請pm我!

男爵府

2011精緻種植勳章

I'm sharing with my husband!

複式洋房

I'm sharing with my husband too!
我地笑到肚痛.....
一個字-----

大宅

真係笑中有淚...

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 hehamom 於 08-9-29 08:47 發表
真係笑中有淚...

Indded...I've told it in my letter, "......這一点使我一家人獲益良多,我們深表感激,甚至激動流涙。"

But now, my new Philo maid has arrived and she seems to love my kids much, and very sensible.. My bigger son has become friend with him just within 2 days. I think I have a new beginning from now on.

珍珠宮

原文章由 pollyw 於 08-9-29 08:51 發表

Indded...I've told it in my letter, "......這一点使我一家人獲益良多,我們深表感激,甚至激動流涙。"

But now, my new Philo maid has arrived and she seems to love my kids much, and very sens ...

你新工人都好快到喎, 希望大家都唔駛再煩工人D野啦.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Hopefully, you have a good day starting with your new Philppino maid.

BTW, my new maid will come on Wednesday, so let's pray together.

原文章由 pollyw 於 08-9-29 08:51 發表

But now, my new Philo maid has arrived and she seems to love my kids much, and very sens ...

首頁

尾頁

跳至