自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

我大女四歲半,由細到大都好乖,一教就聽,出街成日被陌生人讚乖,但性格慢熱,唔主動,熟咗其實好好多,我由佢歲零返playgroup觀察到而家,佢真係存在感好低,啲老師一定唔會最先注意到佢,十次有八次都係輪哂大部份人先到佢,佢就一直望住老師喺度等等等,上星期去親子旅行,佢班主任都係咁…… 我其實有啲心up,阿女又乖又好教,記性又好學嘢都快,跟住我同老公喺度分析,可能老師多數注意好smart,生得可愛,或者會曵嘅小朋友,事實上我女個樣係唔夠靚唔夠可愛嘅

xoxo0811    發表於 16-2-29 09:08

伯爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我以為你講緊我女
性格係天生的,大大下就會好D

子爵府

引用:我大女四歲半,由細到大都好乖,一教就聽,

原帖由 feifei_baby 於 16-02-29 發表
我大女四歲半,由細到大都好乖,一教就聽,出街成日被陌生人讚乖,但性格慢熱,唔主動,熟咗其實好好多,我 ...
你女咁乖去考學校係咪好多都收?
我女係學校會吾聽老師話,駁咀,老師叫第個佢又舉手話要,叫佢跳佢又話吾想跳,派兩塊餅佢又講數話要三塊,我想佢乖D呀

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆:阿女太乖、慢熱,成日被忽略……

媽媽:放鬆啲

tsung    發表於 16-2-29 17:53
la_source    發表於 16-2-29 17:17

複式洋房

我細個都係被忽略。。。 老師派禮物永遠無我份。。。 依家有時諗返都會唔開心

男爵府

育兒性格勳章

其實老師可能好鍾意你囡,乖又好教,唔洗勞氣,所以未必刻意忽略她,只是一班只要有一個麻煩同學,老師已分身乏術,所以像忽略了乖同學,可能老師心內很感激乖同學父母教得好唔洗老師操心。

不過你好好,識欣賞女兒,我性格也似你女,但我媽由細到大只會鬧我細膽怕事。

水晶宮

我自己,我小朋友都係咁,不過,暫時仲未有好大 hard feeling. 遲下上小學就唔知了。

珍珠宮

好媽媽勳章

同我大女一樣,其實我鍾意咁嘅小朋友,但事實係,嗰d多嘢講,大大聲(但實情又煩又巴渣,好似我細女咁),先得人鍾意。

不過細個啫,我諗大d會好d, 同埋d人反為未必再鍾意多嘴嘅「大朋友」

wcpcelia    發表於 16-2-29 08:47

水晶宮

你最後的那句評語,令我為你女兒感到好難受!
什麼叫做唔靚唔可愛?連自己父母都唔珍視佢,佢何來自信去站在人群前端?
自小人人都因為她的文靜而讚她乖,她當然會盡力保持這個「優點」,誰知長大少少,優點突然被唾棄,一個幾歲大的小孩,如何調適?
想阿囡主動點的話,有好多方法,例如多點邀請她幫手做點小事,多點稱讚她,然後一步一步告訴她,如果下次你可以主動幫媽媽這樣、那樣,就更好了。逐步養成她主動幫人的習慣,就可以處處受歡迎的了。

DoDoSo    發表於 16-2-29 22:32
grace0222    發表於 16-2-29 17:33
tzeyeemama    發表於 16-2-29 17:27
小巴小巴    發表於 16-2-29 13:09
InkCartridge    發表於 16-2-29 11:20
小小蕃茄    發表於 16-2-29 11:16
Kingkitao    發表於 16-2-29 09:20
lovelykitty    發表於 16-2-29 08:49

子爵府

樓主唔好搵野黎念啦 嫌黎嫌去有咩謂

珍珠宮

仲想點呀
好過又曳又成日被投訴啦
都不知教得幾辛苦

你應該好慶幸啦

Baobaoface    發表於 16-2-29 09:09

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

feifei_baby 發表於 16-2-29 08:11
我大女四歲半,由細到大都好乖,一教就聽,出街成日被陌生人讚乖,但性格慢熱,唔主動,熟咗其實好好多,我 ...
可能係際遇。我觀察我兩個,大的被動內向,細的主動肯講。但大的班主任反而好喜歡佢,細果個反而被老師忽略。
細的老師比較專注教班上曵的小朋友,很多家長讚老師好了解自己仔女,反而我問老師一些關於我小孩子好簡單的事,老師卻答不中,可能是人夾大緣吧。

珍珠宮

引用:我大女四歲半,由細到大都好乖,一教就聽,

我女細個時又係咁,好守秩序,不喜歡同人爭嘢,所以多數人哋揀完揀淨才到佢,幸好上到小學成績優異,好得老師歡心,多數比好多嘢佢做,例如收齊東西取去教員室等,因為她有責任心,所以做父母應該要多鼓勵她多主動,加油啊!

公爵府

引用:你最後的那句評語,令我為你女兒感到好難受

原帖由 方方媽媽 於 16-02-29 發表
你最後的那句評語,令我為你女兒感到好難受!
什麼叫做唔靚唔可愛?連自己父母都唔珍視佢,佢何來自信去站 ...
我當然唔係同佢講佢個樣唔靚,我平時都冇諗佢靚與唔靚,只係用客觀標準嚟講,佢真係唔係眾人眼中好睇果type,但喺阿媽心目中,佢係最可愛嘅!我只係分析,咁乖巧嘅小朋友,有好嘢自己唔捨得食,都要分享俾老師,老師講咩都聽,但老師都係忽略佢,除咗個樣唔夠標緻,仲有咩原因呢?

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

我自己都係咁 好似做左隱形同學咁 。返舊學 可以無個老師認得出我
但大左 打工後 性格唔同晒, 最多野講 最識搞氣氛都係我

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

namnamnamlolo 發表於 16-2-29 08:34
仲想點呀
好過又曳又成日被投訴啦
都不知教得幾辛苦

係囉,我仔成日都比老師投訴,唔專心

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

feifei_baby 發表於 16-2-29 08:11
其實小女孩唔需要好靚,你將佢打扮到整整齊齊、整個靚靚豇飾已經好可愛。我個仔反而好難突圍,或者整個「都敏俊頭」吧!

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

引用:Quote:原帖由 方方媽媽 於 16-02-29 發表你

我當然唔係同佢講佢個樣唔靚,我平時都冇諗佢靚與唔靚,只係用客觀標準嚟講,佢真係唔係眾人眼中好睇果type ...
眼緣

已刪除用户

引用:Quote:原帖由+方方媽媽+於+16-02-29+發表你

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

引用:Quote:原帖由 方方媽媽 於 16-02-29 發表你

我當然唔係同佢講佢個樣唔靚,我平時都冇諗佢靚與唔靚,只係用客觀標準嚟講,佢真係唔係眾人眼中好睇果type ...
唔駛深究呢個問題,一個人幾叻,幾靚,都唔一定全世界的人喜歡佢吧!

你個女,有你喜歡疼愛已夠了

首頁
12345...8

尾頁

跳至