自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

後記:

謝謝各位插花達人, 現在花可以重開, 還可以每天都會變色~ (其他圖片分享在 31# 及 36# )

求插花達人~ 這是什麼花?

昨天才買, 要怎樣處理, 花才可以重開得好像昨天下午一樣呢?

阿女昨天行街時, 突然大喊大叫要這一朶紅色又醜的花,我嘗試說服阿女選其它花,最後都是敵不過阿女的堅持,把它買下來。但急忙之下, 忘了問店員怎樣處理, 就回家去

昨天買回來, 下午插在水中, 慢慢變成這樣子

今早上班出門口前的樣子 (在昨天店內, 未買時, 差不多的模樣)

要怎樣處理, 花才可以重開得好像昨天下午(第一幅圖)一樣呢? 先謝謝各位~

男爵府

畀面勳章

終於加到圖片~

求賜教, 謝謝~

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

牡丹?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

花開咗就係咁, 無得時光倒流喎!!

男爵府

畀面勳章

回覆 cy101 的帖子

不是呀, 未死o架~

昨天買的, 很新鮮!

翡翠宮

回覆:求插花達人~ 這是什麼花

唔識咩花,但會唔會好似某些花咁要見到太陽先會開花,見唔到陽光就收花

琥珀宮

minna_minna 發表於 16-2-29 11:44

不是呀, 未死o架~
屋企有無人? 問下佢而家咩情況, 可能日頭見光打開番!

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

回覆:求插花達人~ 這是什麼花

係咪要有太陽先開

翡翠宮

引用:唔識咩花,但會唔會好似某些花咁要見到太陽

原帖由 Dwmn 於 16-02-29 發表
唔識咩花,但會唔會好似某些花咁要見到太陽先會開花,見唔到陽光就收花

...
可能都係tulip. 上網見到有種同你差不多樣

wcpcelia    發表於 16-2-29 14:02

男爵府

畀面勳章

Dwmn 發表於 16-2-29 11:44

...
我們早上買回來, 就像下圖; 就是下午忽然開到很大, 跟住我們關了燈出街~
晚上回家, 又變回下圖的樣子~

男爵府

畀面勳章

阿女大哭時, 店員好像說過是牡丹~

但我查過網上, 又不似一般小牡丹的樣子~ 又不知什麼品種及出產地~

琥珀宮

minna_minna 發表於 16-2-29 11:53

阿女大哭時, 店員好像說過是牡丹~
可能外國/日本品種!!

複式洋房

回覆:minna_minna 的帖子

應該係有陽光就會開。我家自己種的 鬱金香都係咁,到夜晚就會收埋好似未開花咁。

男爵府

畀面勳章

cy101 發表於 16-2-29 11:46
屋企有無人? 問下佢而家咩情況, 可能日頭見光打開番!
剛問了屋企人, 現在仍然是開了少少, 比早上好些, 但不是大開呀....

琥珀宮

minna_minna 發表於 16-2-29 11:59
剛問了屋企人, 現在仍然是開了少少, 比早上好些, 但不是大開呀....
糖, 阿士匹靈, 透明汽水等(是旦一樣)都可幫助開花!

男爵府

畀面勳章

iellenhsu 發表於 16-2-29 11:59
應該係有陽光就會開。我家自己種的 鬱金香都係咁,到夜晚就會收埋好似未開花咁。

...
那麼我是否要放在窗邊?

要強光嗎?

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

肯定唔係鬱金香,
不過葉都無,
只可估計佢係牡丹/虞美人/觀賞罌粟之類,
佢日間打開,天暗會收起,
放窗邊可以,唔好直曬佢
花花真美好!

子爵府

你個女幾歲?大哭大吵仲乜鬼。要教吓佢。

男爵府

畀面勳章

月牙兒♡ 發表於 16-2-29 12:58
你個女幾歲?大哭大吵仲乜鬼。要教吓佢。

我女就黎 4 歲~
反正當天我都是去花墟買花, 只是個 budget 俾左我阿女~

佢平時好少大喊叫買野, 佢昨天忽然失控大喊, 說一定要這株花, 所以只好買下來~

回程時,我問阿女為何選這株看似膠花的花,阿女竟然說:"我喜歡這個花,我有感覺喔。"。心想人仔細細為何給我這般藝術家的官腔呢.......
隨後阿女熟睡著,我才有時間把它插在花樽內,慢慢領悟阿女的感覺 -- 好大,好有氣勢喔。

不過, 到了今早, 這氣勢沒有了..... 所以上黎這裡要找辦法要它重開~

珍珠宮

minna_minna 發表於 16-2-29 11:23
求插花達人~ 這是什麼花?

昨天才買, 要怎樣處理, 花才可以重開得好像昨天下午一樣呢?

你試下調轉將朵花插入水度15分鐘,然後拎出剪短一吋左右的莖,再插入水度

首頁

尾頁

跳至