婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

我的育兒心得勳章

Delete

大宅

回覆:唉,婆熄關係真係會令人崩潰

咁我覺得就呢件事黎講係個老公更大問題
一直話知個老婆忍,佢又話知自己阿媽有問題
依家俾親戚話就攞老婆黎出氣黎發洩話老婆唔肯就自己阿媽

咸蛋三寶飯    發表於 16-5-11 07:23
stefonie    發表於 16-3-22 11:58
wcpcelia    發表於 16-3-11 16:45
美菲絲    發表於 16-3-11 14:58
LIPSS    發表於 16-3-11 14:36
elisewaiman    發表於 16-3-11 13:11
Jolin_Yuen    發表於 16-3-11 12:45
方方媽媽    發表於 16-3-11 10:43

侯爵府

我的育兒心得勳章

引用:咁我覺得就呢件事黎講係個老公更大問題一直

原帖由 kitcw1010 於 16-03-11 發表
咁我覺得就呢件事黎講係個老公更大問題
一直話知個老婆忍,佢又話知自己阿媽有問題
依家俾親戚話就攞老婆黎 ...
我表達唔好,佢老公係因為知呀媽玩自殺而嬲朋友,之後親戚再鬧佢地,不過都係一樣!平日佢老公係順得人,都好就個老婆,所以朋友先忍佢呀媽,但今次真係好過份!而家佢老公過左去陪99,陪左三晚,話怕再出事,但仍同朋友冷戰中!

大宅

引用:Quote:原帖由+kitcw1010+於+16-03-11+發表

原帖由 cream090909 於 16-03-11 發表
我表達唔好,佢老公係因為知呀媽玩自殺而嬲朋友,之後親戚再鬧佢地,不過都係一樣!平日佢老公係順得人,都 ...
我明你意思,所以咪更加覺得你朋友個老公唔啱
佢明知係自己阿媽既問題,依家攪到咁既局面就怪你朋友

elisewaiman    發表於 16-3-11 13:12
Jolin_Yuen    發表於 16-3-11 12:45

男爵府

搶走個孫...依句好好笑.究竟個B係邊個生.

公爵府

外母也玩自殺 ? 個賤男人搶左人地個女呀 ? 一於搬返外家住.怕外母自殺...

象牙宮

cream090909 發表於 16-3-11 09:42
我講緊我朋友,佢平日都唔多講99,有時仲會post下同99食飯相上fb,我地仲話好羨慕佢同99可以和平相處,讚佢e ...

好少 99...想媳同住。
同住前提是省開支, 那要大家一起協商... 分配好, 各有各益處, 才成事。
同住摩擦一定有。 除非各有各房, 地方夠大。村屋, 各一層。各有各活動, 空間。 才會好D 。

一起住, 媳就做半職。搵銀。99 代湊半日。有私事又可能出去》
比D 錢99。 二方有各有利益掛帥。win win

如果有錢, 就請工人做家務。
99+媳 各參加活動。 沖突 也會少。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

cream090909 發表於 16-3-11 09:58
我表達唔好,佢老公係因為知呀媽玩自殺而嬲朋友,之後親戚再鬧佢地,不過都係一樣!平日佢老公係順得人,都 ...
"佢老公係因為知呀媽玩自殺而嬲朋友"
明知個阿媽玩野,要嬲都應該嬲玩野果位啦.
佢老公都忽忽地!
係男人,對外就應該一力承擔!
你朋友唔好搶人個仔啦,比番人地阿媽啦!
但同樣,自己個仔都唔可以比人搶走囉!

jjj13795    發表於 16-3-11 16:24
arwu    發表於 16-3-11 13:48

水晶宮

333s 發表於 16-3-11 10:45
同住前提是省開支, 那要大家一起協商... 分配好, 各有各益處, 才成事。
同住摩 ...
佢99點會係想同個新抱住?!
只係想同自己個仔、孫一齊住姐!
係99角度,無需要協商,只需要下命令,個仔就會聽聽話話.
之前一星期同住兩晚都唔夠,依定要搬埋一齊,如果之前關係已經唔好,搬埋一齊只會逼瘋人架!
樓主都無話佢朋友或99想省開支!

美菲絲    發表於 16-3-11 15:00

公爵府

333s 發表於 16-3-11 10:45
你以為99真系想與媳婦同住呀 ??...她只是想把兒子.孫子呃返來先...然後再想辦法設局趕走媳婦呀...

美菲絲    發表於 16-3-11 15:00

侯爵府

我的育兒心得勳章

方方媽媽 發表於 16-3-11 10:49
佢99點會係想同個新抱住?!
只係想同自己個仔、孫一齊住姐!
係99角度,無需要協商,只需要下命令,個仔就會聽聽 ...
絕對唔係為減開資!99住私樓,朋友ftm租樓住,結婚四年一直無野,直到個孫出世!佢一直話想湊孫,但佢又怕污糟換片果d,平日朋友老公都有請鐘點去呀媽度幫手,都有幫老婆,99就比說話朋友聽(都係佢尋晚打一大篇野先知),話朋友唔做野湊一個咁得閒都要搵鐘點!又話租緊果度成萬蚊租做死佢個仔!話個孫就快唔認得個呀嫲!呀邊個個心抱日日抱孫去探呀嫲同呀嫲食飯!仲有好多好多野,我地好似睇緊小說咁,朋友就係唔想再惡化關係先唔一齊住,點知搞成咁,佢話好辛苦,聽到我地好心酸!

水晶宮

cream090909 發表於 16-3-11 10:56
絕對唔係為減開資!99住私樓,朋友ftm租樓住,結婚四年一直無野,直到個孫出世!佢一直話想湊孫,但佢又怕 ...
我一睇就明個99既心理啦,要仔要孫唔要"也母".
男人就怕煩,比人圍插就縮,返到屋企就將d怨氣發落老婆度,話老婆唔肯遷就.
你朋友就忍左咁多年,以為老公係體諒佢,明白佢,依家突然發現,有起事上來逼到埋身,老公竟然唔幫佢.
叫你朋友"溫柔地"企硬啦!立場一定要夠堅定!
搬左返去,你朋友最終都會比99逼到痴線,一樣係離婚收場架乍.

mamacy    發表於 16-3-11 17:42
wcpcelia    發表於 16-3-11 16:45
kitcw1010    發表於 16-3-11 11:04

伯爵府

叫你朋友返外家, 呢D男人成事不足, 敗事有餘...
你朋友都係人地掌上明珠, 點解要咁委屈?
仲有, 結左婚應有一頭自己既家, 唔係邊個慘就邊個啱...
你朋友老公都好廢呀....
個99又係痴線既, 話人地搶佢個仔同孫..
佢自己都係女人, 佢搶孫咪等於搶緊你朋友個仔...
攞黎煩...

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

同奶奶講,大家各自要返自己個囝囉。

Jolin_Yuen    發表於 16-3-11 12:47
work hard PLAY hard

公爵府

引用:Quote:方方媽媽 發表於 16-3-11 10:49 佢99

原帖由 cream090909 於 16-03-11 發表
絕對唔係為減開資!99住私樓,朋友ftm租樓住,結婚四年一直無野,直到個孫出世!佢一直話想湊孫,但佢又怕 ...
你朋友一定要堅持!反正宜家全世界都當佢係衰人,反正衰開,就由佢衰啦!
況且佢99擺明玩嘢,你朋友就算今次屈服搬返去,以後肯定俾佢99玩死,佢老公又唔幫佢,有事只識怪佢,佢肯定唔會有好日子過,搬左反去都唔知佢可以捱得幾耐!
橫又死掂又死,所以不如堅決拒絕搬返去,睇吓佢老公選擇點做先再決定下一步。

lamdou    發表於 16-3-14 15:42
美菲絲    發表於 16-3-11 15:02

別墅

咁樣玩野法..帶個B返娘家住返一頭半個月,實行真係唔俾你掂個孫

美菲絲    發表於 16-3-11 15:02

侯爵府

我的育兒心得勳章

貓山公主 發表於 16-3-11 11:14
仲有, 結左婚應有 ...

佢老公仲要係教育既人士,真係無諗到佢咁樣!

公爵府

我同老公婚前協議, 我唔介意同99住, 但我老公唔想, 但因99身體好差, 有機會有呢個問題.

我地協議左, 在99面前, 99啱.....入房, 我啱晒!

老公在99面前會裝成99啱....得我地兩個人時, 就99唔啱.

老公好好演技

stefonie    發表於 16-3-22 14:38
EudyptulaMinor    發表於 16-3-15 10:41
carolizaton    發表於 16-3-11 16:46

侯爵府

我的育兒心得勳章

貓山公主 發表於 16-3-11 11:14
仲有, 結左婚應有 ...

外家無位喇,佢呀哥同呀嫂同佢呀爸呀媽一齊住!仲要有個小朋友!

子爵府

畀面勳章

回覆 cream090909 的帖子

你朋友個老公都有病嘅!兩母子一齊去睇醫生罷啦!依家係佢阿媽發癲,點解係嬲你朋友??
佢咁鍾意癡阿媽,就阿媽,就叫佢自己去攬住阿媽過世,
阿媽有病就帶佢睇醫生,醫好佢!!唔係走去怪自己個老婆唔就老人家!

首頁
12345...7

尾頁

跳至