自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

唉,見到咁多學生輕生,都好心嗡。自問都唔算怪獸,阿仔,你己中三了,學業上仲要我推,我拉,我真是好攰,你的成績,好像雞肋,吃之無味,棄之可惜,但仲有三年,放棄可惜嗎?

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆:怎樣分辨讀唔讀到書?

問下佢想點

大宅

simon123qq 發表於 16-3-12 16:19
我e家大學 year 1只係 中三果陣我都吾知自己做緊乜 仲未發力 揀科亂揀算 因為成續太差 中五留埋班添 果陣 ...
咁你都幾犀利開到竅......
其實真係好多細路唔知自己做緊乜, 佢地有很多都沒有想過為什麼要考DSE
學習吧! 有方法令孩子開竅[廣告]

子爵府

電腦工程師哦,仲意打機,17號測驗了,剛先打完機今早十點三起身,吃下早餐,睇下手機,成十一點先開工溫Chem,十二點半吃Lunch,休到兩點,溫到半小時又話今日有機打,打到四點,而家剛開始溫BiO(星期五考),我話Chem 22號先考,下星期先溫啦,佢話你教我後考既先溫,唔啱麼?唉,仔啊仔,你上星期就好開始由最尾考既科溫起,而唔是今個星期囉,你何德何能在17號之前溫埋geor,LS和BiO,英作啊。我真是暈了,曰曰叫你讀書,溫書就吵架收埸

水晶宮

BK Milk勳章

引用:電腦工程師哦,仲意打機,17號測驗了,剛先

原帖由 dobbybabie 於 16-03-12 發表
電腦工程師哦,仲意打機,17號測驗了,剛先打完機今早十點三起身,吃下早餐,睇下手機,成十一點 ...
尤佢
咁大个靠自己了
吾識想你幫吾到佢
成長係要靠自己

子爵府

引用:我e家大學 year 1只係 中三果陣我都吾知自

原帖由 simon123qq 於 16-03-12 發表
我e家大學 year 1只係 中三果陣我都吾知自己做緊乜 仲未發力 揀科亂揀算 因為成續太差 中五留埋班添 果陣 ...
多謝你分享,就是擔心佢文又唔得,理又唔得,而且高中課程深好多,沒良好既學習心態是好難讀上去。我都想佢中四,五冧下班,等佢醒下

子爵府

引用:Quote:原帖由 dobbybabie 於 16-03-12 發表

原帖由 bongbongpatty 於 16-03-12 發表
尤佢
咁大个靠自己了
吾識想你幫吾到佢
係唔捨得,由細扯到而家中三,放手嘛,分分鐘唔知跌成點,而佢成績唔算差(地區1c英中,中上游)是懶同慢

子爵府

照咁睇,比佢跌一跌囉,中三啫,今次跌都仲追得返,等佢日後自己去緊張自己d成績

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

雖然我仔仲係小學…

我曾經問過老師,我覺得我踢幾踢佢先郁一郁真係好辛苦,老師就問我想踢到佢中學定大學?我無言…老師叫我襯早放手,等佢跌,我放手,近兩次考試差左,不過佢乖左,大家關係好左,情緒都好左...

慢慢我發現佢連成績功課都好左…

不過都係賭大小啦,睇你博唔博?

公爵府

有很多人是在工作之後發現自己知識不夠用而再去進修的.(最終一樣有成功的事業)咁此種情況又算不算能讀到書 ?

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:唉,見到咁多學生輕生,都好心嗡。自問都唔

原帖由 dobbybabie 於 16-03-12 發表
唉,見到咁多學生輕生,都好心嗡。自問都唔算怪獸,阿仔,你己中三了,學業上仲要我推,我拉,我真是好攰, ...
我老公中五嗰年repeat先開竅,佢話覺得自己再hea落去就冇咩前途,跟住全年閉關勤力温書,會考又比佢考到幾個A,最後大學畢業。

男仔係遲熟d,加油!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

子爵府

有d人到考公開試先開竅,當年有個同學中一至中四年年考三十幾,操行一般,點知會考7條A,後尾入左中大讀醫,依家做左醫生好多年,上年舊同學約食飯,老師同同學都話當年跌晒眼鏡,估佢唔到

子爵府

引用:我都有打機的習慣 可能佢都係想舒服解讀書

我都有打機的習慣 可能佢都係想舒服解讀書既壓力
同埋佢係咪考試前先溫書?? 中4發力追都未遲 ...
係,成曰考試早二星期溫,測驗就早一星期,但中三咁多科,邊溫得切,中史成曰唔合格囉,因背唔切咁多課

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 simon123qq 於 16-03-12 發表

伯爵府

bbmuimui 發表於 16-3-12 17:44
有d人到考公開試先開竅,當年有個同學中一至中四年年考三十幾,操行一般,點知會考7條A,後尾入左中大讀醫 ...
如band 1學校考全级3x,又唔算太差,你話考第尾做到醫就有d跌眼镜

子爵府

引用:Quote:原帖由 dobbybabie 於 16-03-12 發表

如果搵到自己鐘意既科 可能讀得開心d同更有動力去溫 佢有冇同你講鍾吾中鍾意 Phy chem Bio Or 商科定文科 : ...
佢分析比較題型就失分了,例如,兩篇文章有麼唔同,你讚唔讚成作者睇法?試提出你既意見,等等咁既題型,所以文科應唔會選,但PHY,chem,Bi0要做多的題型,佢又懶,因佢哥哥這三科好好成績,知要點先取得好成績,佢又唔肯做多的練習

首頁

尾頁

跳至