網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

內地電熱氈恐怖 75%不合格國家質檢總局早前抽檢內地市面所售的四十五個批次的電熱氈,結果有高達四分三的電熱氈測試不合格。有多個樣本濕水後漏電,更有樣本摺疊通電後,溫度一直飆升至攝氏一百七十八度冒煙起火,消費者一不小心,隨時葬身火海。
http://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20160322/00178_027.html

一百七十八度,訓醒變左乳豬

伯爵府

唔敢淘呀,電器暫時都係淘下電燈風扇仔咋

不過我本身連暖水袋都唔敢用,電熱壇更加唔敢
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

翡翠宮

回覆:仲敢唔敢淘電熱氈

買嗰25%合格嘅就得啦

子爵府

我兩三年前買過,今年都仲用緊,
不過,一定要記住,跟足指示,
小心使用,安全第一!!

正常用[size=1.1em]電熱氈,點會摺住黎開電丫,指示都有寫唔好咁用
當然,小朋友唔識字,亂用唔出奇

333s    發表於 17-2-15 08:20

1號閑人: 外汇牌价再加1.5%手續費,簡化了的公式: 101.5/"港币现汇买入价"

侯爵府

我都用左两三年……

象牙宮

cc4321 發表於 16-3-22 10:09
內地電熱氈恐怖 75%不合格國家質檢總局早前抽檢內地市面所售的四十五個批次的電熱氈,結果有高達四分三的 ...

用者不當... 任何都有机會...燒
呢十年, 我全家都用。由電熱墊。 電热敷肩。電熱被。
sofa 也用。

電熱墊 比開暖炉, 暖氣較不那么干操。
體虛, 多痛最好用。

每晚開8小時。... 暫時無燒傷。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

願望石 發表於 16-3-22 10:48
不過我本身連暖水袋都唔敢用,電熱壇更加唔敢 ...

冬天淘了電暖手腳... 唔错。

電暖水袋未淘過。

================================================
2016里, 淘了充電的電暖水袋。有水, 冇水都有。我老媽, 不知 幾 like. 咀中嫌 燒死人。 老人家嘛, 除了彈3 彈4, 还能怎樣。

願望石    發表於 16-3-23 15:31
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

有淘過.

https://detail.tmall.com/item.htm?spm=a230r.1.14.4.IY8AiE&id=17286543240&ns=1&abbucket=2&skuId=3122513458481

子爵府

回覆 cc4321 的帖子

有淘, 仲用緊, 好用, 唔錯。
最梗要使用正確, 同埋買大牌子。

333s    發表於 17-2-15 08:23

侯爵府

香港都有電熱毯唔合格,內地一定唔敢買

象牙宮

放心淘... 平/貴, 我都淘過。平是深圳超市都有。
平的, 1-2年就坏。

烘暖床... 睡的安寧。

理性討論交流者。

珍珠宮

熱血金章

回覆 cc4321 的帖子

暖水袋用過兩個, 都OVER 5年, 好用快熱.熱氈就算係香港買, 好大機會係國產的.
HEAT暖左先訓, 上床就關電源, 就放心啦.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

珍珠宮

無錯呀,我淘D小型電器都係用乾電 OR USB既咋~~

禁止訪問

象牙宮

又可剎死蟎虫。

cc4321 發表於 16-3-22 10:09
內地電熱氈恐怖 75%不合格國家質檢總局早前抽檢內地市面所售的四十五個批次的電熱氈,結果有高達四分三的 ...

訓醒變左乳豬 :
按正常: 人被火燙少少, 就會縮, 即彈起來。

現有 自動斷電, 恆溫, 防水"電暖毯" , 可水洗。 消費者須(懂的選擇)

中醫/物理理療 也有用。
美容床都鋪 "電暖毯" 冬天冇人做 facial?

[

蟎蟲。 代替蟎塵机。

理性討論交流者。

象牙宮

lyh80115 發表於 16-3-22 10:59
買嗰25%合格嘅就得啦

C 兄
我 8掛下, 你家有用不?

家中, 我第一个用。 (鬼叫我怕冷)
全家用, 鋪的, 蓋的.... 肩背都用。。

理性討論交流者。

翡翠宮

333s 發表於 17-2-15 08:19
C 兄
我 8掛下, 你家有用不?

我無呀,仲頂得住。又可以試下加厚羽絲絨被(不是羽絨)。

象牙宮

lyh80115 發表於 17-2-15 09:10
我無呀,仲頂得住。又可以試下加厚羽絲絨被(不是羽絨)。 ...

身體好壯喔。

我新發現 .... 床褥上鋪一片棉絨被, 睡的更暖。
夏季時, 不用再收納, 置在床褥下就是。 省空間。
衣柜內 空間大了。 懶人做法。

理性討論交流者。

子爵府

333s 發表於 17-2-15 14:07
身體好壯喔。

我都係一樣,買多張毛毯當床單,加上穿多件厚睡袍和穿蔑套,安全過用电毯和用暖爐。

又省电。

333s    發表於 17-2-15 18:42

子爵府

回覆樓主:

這樣做。

首頁

尾頁

跳至