夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

同老公結婚3年生左兩個女,大女2歲4月,細既4個月,大女出世果時佢好開心,細女出世就失望(因為我地再特登照仔女,所以到生果刻覺知),老公脾氣一向都唔好,但係唔會不講理發脾氣,但近呢幾個月,佢轉左份新工,工作時間長左(朝早5點50要出門,晚上10點半回),脾氣大左好多,現在佢返屋企只係會聽到佢不停發脾氣,大女而家呢個階段比較頑皮,佢就成日打開門話唔要佢,佢一返黎就好煩,佢好大聲咁鬧我或女,大女就係咁喊,細女又會喊埋一份,我覺得好辛苦,少少事佢都好炆,好易發脾氣,好似今日咁,佢啱啱沖用涼清理梗廁所地下既水,大女話要去廁所,佢就好大聲咁講,你(女)同我返出去,我當時係房執野,聽到即刻講佢要痾V,比佢去先啦 ,一陣瀨左仲煩,佢發脾氣掉地拖走左去,到啊女訓佢都仲發脾氣,我果刻急唔住流眼淚,好想離婚,但佢係經濟之柱,而我係ftm,學識又唔高,同埋我始終仲愛佢,離婚只敢諗唔敢做,只係我真係覺得兩個女好無辜經常比佢鬧,佢鬧起上黎既氣勢真係冇聲出,加上成屋喊聲,跟本唔想同佢嘈

大宅

引用:同老公結婚3年生左兩個女,大女2歲4月,細

原帖由 leannachan1202 於 16-03-30 發表
同老公結婚3年生左兩個女,大女2歲4月,細既4個月,大女出世果時佢好開心,細女出世就失望(因為我地再特登 ...
很明白你, 平心靜氣,傾下,如果驚佢反應太大,又鬧,就send message,,,如果都驚佢負面地reply,,就寫信啦,,可唔可以返媽咪度住一,兩晚,舒緩下自己,, ,,

大宅

回覆:老公脾氣大,感覺好委屈(長篇)

妳C6工作時間都真係好長吓,佢放工返到屋企應該都會好攰,加上又轉咗新工,心情唔多唔少有影響。妳不如真係試吓一星期有一兩晚將女女交俾娘家照顧,等C6呢段時間可以靜吓休息吓,妳亦趁呢個時間好好照顧服侍吓佢,睇吓佢會唔會有啲改善?

水晶宮

BK Milk勳章

引用:妳C6工作時間都真係好長吓,佢放工返到屋企

原帖由 Philover 於 16-03-30 發表
妳C6工作時間都真係好長吓,佢放工返到屋企應該都會好攰,加上又轉咗新工,心情唔多唔少有影響。妳不如真係 ...

返工咁長
个人係燥d
返到屋企小朋友又嘈
其實真係好煩

男爵府

叫佢轉工,5夠訓仲一屋細路喊,頂5到的。

伯爵府

兩歲4個月咁夜瞓?

盡量搞掂兩女早瞓,等你老公唔會嚇親小朋友。

老公每星期有休息日嗎? 你都話老公轉左工先咁暴躁,唯有體諒下。不要太快想要離婚,佢咁長時間工作都為養家,你咁諗會好過點。

佢暴躁時你更要溫柔點。 做女人係辛苦點,加油。如果你也黑了,找人幫你湊一陣可以嗎? 大女最好報全日班,你可以抖抖。

伯爵府

另,買個痰盂仔啦,無謂爭廁所用。

男爵府

畀面勳章

睇見都鄧你辛苦⋯加油

大宅

回覆:leannachan1202 的帖子

你每日湊住2個咁細,一定好攰,你老公工作真係好長時間,基本上返來睡一陣又返工……感覺你倆都辛苦,揾日同老公平心靜氣傾傾,大家講出感受。2歲可報全日N班喎!加油!

大宅

可能返工辛苦
不自覺地燥o左發o左脾氣
試下溫柔d提醒下佢
表示體諒同感激佢辛苦養家
盡量唔好要佢操勞屋企事
佢放假俾佢充分休息
煮好o野俾佢食
知道你都累同辛苦
加油呀

大宅

其實你老公都好辛苦嘅
工作時間又長 你可以俾多啲體諒
雖然你都辛苦
但工作上做嘢有時真係唔同你喺屋企嗰隻辛苦架 精神壓力都會好攰
你係ftm 盡量整得個屋企整齊企理
叫個女早啲瞓啦 老公返到黎有個舒適嘅家
女又瞓晒安安靜靜 應該佢都會無咁燥
再搵日同佢傾下 但唔好一黎就責備佢咁傾

別墅

你老公應該係轉左新工辛苦壓力大所以先咁~

試下2個傾下啦~

你都辛苦喇, 加油

大宅

回覆:leannachan1202 的帖子

可能你老公轉左工,真係好辛苦,放工時間得8個鐘,要梳洗又要回來路程,咁一日實際有幾多時間訓?逆地而處,比著我訓咁小都會好炆好燥,
呀女果度我覺得你真係要佢暫時早啲訓好,你老公放工前訓著,兩個小見面,小磨擦會好啲,而咁你老公放工返黎都可以心身放鬆啲,可以早啲休息喇!
另外我覺得你都要兩面氹下,改善佢地關係,可以試下買些小禮物給女女,話係爸爸送比佢,話爸爸其實好錫佢,但因為返工太辛苦,好累,但因為頭家,所以爸爸唔怕辛苦.咁努力都係為養家,為我們有得食有得著,有屋住,有玩具玩,叫女佢唔好激爸爸比爸爸早啲休息,努力找錢買玩具,
又可以教呀女做一些小手工,心意卡果啲送比爸爸,亦比爸爸知其實女女都好錫爸爸,等爸爸知道佢咁辛苦返工,是值得,屋企有親情,有人掛住佢,而唔係回到家就家嘈屋閉㗎!

手機用戶,不要點評.謝謝

瑪瑙宮

朝早5點50要出門,晚上10點半回, 日做十幾個鈡, 瞓無幾個鈡又出去, 我驚佢捱壞咋, 邊會諗離婚架.

男爵府

返十幾個鐘真係好辛苦, 難怪心情唔好

子爵府

畀面勳章

天未光五點幾出門,晚上十點幾先返?唔燥果個唔係人!
做夫妻係緣份,每個人都冇完美,唔會每件事都100分,
唔該唔好下下諗離婚!
好嘅就接受,唔好嘅都要學識包容同體諒,
你要體諒佢為個家每日做足十幾個鐘,
佢脾氣大,但男人好易氹,如果佢燥嘅,你就安撫下佢,
煲啲野佢飲下按摩下。。等佢覺得捱都捱得有價值。。

複式洋房

回覆:jeremylui83 的帖子

已經同佢傾過工作問題,不過佢好堅持要做呢份工,所以冇再講,其實女女唔算好頑皮,只係佢好炆,啊女一出聲佢就鬧,跟住啊女就喊,因為晚飯我地係去奶奶家食,食完返到屋企都10搭,所以冇得早訓,另外家務湊女果啲已經全部唔洗佢做,佢返黎只係食飯沖涼訓覺,但佢都係咁鬧

男爵府

都好明白你 ..........但唔知可以講咩安慰你
為左兩個女 加油

別墅

唔好一開始就唸離婚,坐低好好傾下先。。要比佢知你既感受

子爵府

真系懷疑你有冇体諒你老公D壓力,攰到死返來想靜下,D細路又嘈炒,人都顛,唔憫果個都有D問題,咪唔好去奶奶度食,自已煑,時間自己可以控制返,好多嘢都系事在人為既

首頁

尾頁

跳至