自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2018復活節勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

係咪齋食瓜子?有冇人剩養一隻?

子爵府

回覆:養倉鼠

唔好食咁多葵瓜子,都幾熱氣…我以前養倉鼠食得多葵瓜子會有眼屎

男爵府

畀面勳章

引用:係咪齋食瓜子?有冇人剩養一隻?

原帖由 nsxbobo 於 16-04-02 發表
要買亁糧,可以買啲小零食

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

nsxbobo 發表於 16-4-2 14:24
想鼠鼠好就唔好畀咁多瓜子, 瓜子一星期畀幾粒好喇.

唔想煩要係糧入面揀返 d 瓜子出黎, 可以去買合成糧, 唔好買雜錦穀物糧.

鼠鼠係獨居既動物, 要一籠一鼠, 合籠養好彩就唔打交, 唔好彩輕則咬傷, 重則食左另一隻落肚.

幸福花    發表於 16-4-2 16:31

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

千其唔好畀咁多瓜子d鼠鼠食, 食會好惡同易生倉瘡病死, 我主要比穀物類倒如麥片佢地食或倉鼠糧

男爵府

我買雜糧俾我家寶寶,另外佢哋係獨居架,我都只係養一隻,佢仲好痴人(我隻係熊仔)

子爵府

倉鼠係獨居類,唔需要有伴,一鼠一籠。
籠內要有跑輪,高低不一的小木塊比佢跑下跳下做運動。
食物方面,最好買倉鼠專用雜糧,一包有排食。 水要用煲過嘅室溫水,每日更換。

大宅

唔好全乾糧 好熱氣 易生瘤
我鼠4歲先去彩虹橋
嗰時日日都俾返菜葉佢嘆,我屋企食乜菜 佢食乜菜
不過千其唔好俾生菜 鼠鼠會肚瀉

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

長擺現成雜糧就可以。如果想佢開心,可以俾烚旦白、麥皮蟲、水果(指甲咁大)、疏菜,均衡飲食啦

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:長擺現成雜糧就可以。如果想佢開心,可以俾

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-04-02+

原帖由 talkative 於 16-04-02 發表
好似好吸引
我要行開雀仔街至買到麥皮蟲,我隻鼠同我隻刺蝟都當係寶架。訓緊覺都即刻仆出黎

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+talkative+於+16-04-02+發表

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:nsxbobo 的帖子

倉鼠係獨居動物,一鼠一籠最好...一籠養兩隻唔知佢地幾時會打交,同埋唔好食咁多瓜子花生果類野,好易會生腫瘤

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

唔好比佢食葵花子呀…好易有瘤架,要一籠一隻,

王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-04-02+

原帖由 talkative 於 16-04-02 發表
好殘忍,為咗食覺都唔瞓

但我唔敢養了,前年平安夜,我第二隻都死了,我抱住佢時,個身體仲暖的:pi ...
生死有命,養得小動物就預左。錫左佢一世已經係對佢好。

公爵府

2018復活節勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

感謝各位jm既意見!

男爵府

引用:Quote:原帖由 nsxbobo 於 16-04-02 發表係

原帖由 Caleung 於 16-04-02 發表
我買雜糧俾我家寶寶,另外佢哋係獨居架,我都只係養一隻,佢仲好痴人(我隻係熊仔)

...
請問熊仔鼠易養嗎?會唔會搞到屋企好大味架。1日換1次籠?thx

男爵府

引用:Quote:原帖由 Caleung 於 16-04-02 發表我

原帖由 joeyau0621 於 16-04-02 發表
請問熊仔鼠易養嗎?會唔會搞到屋企好大味架。1日換1次籠?thx
我隻易養呀,可能由佢剛滿月時就開始養,所以佢好痴我哋
籠,我習慣每日或隔日就清poo poo vv嘅地方,盡量留返少少氣味俾佢,一星期大執一次
雖然好多人話熊仔唔洗點理佢,但基本上我哋每日都會放佢出嚟同我哋玩一至兩個鐘,佢已經訓練到識跟實我哋腳邊行,好可愛架

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆:nsxbobo 的帖子

唔好俾咁多瓜子佢食,對身體唔好,嗰陣俾烚蛋白,烚紅蘿蔔,烚菜,士多啤梨,蘋果,飯都俾過少少,佢好鍾意食

人生本是苦

男爵府

引用:唔好俾咁多瓜子佢食,對身體唔好,嗰陣俾烚

原帖由 KarenC 於 16-04-02 發表
唔好俾咁多瓜子佢食,對身體唔好,嗰陣俾烚蛋白,烚紅蘿蔔,烚菜,士多啤梨,蘋果,飯都俾過少少,佢好鍾意 ...
菜我想問烚菜你係全條俾定淨俾葉?

首頁

尾頁

跳至