親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

Itx 站表

行程 南怡》小王子  》晨靜

地鐵到幾個車站換乘itx也可,換乘用t money card記得拍轉乘優惠l
注意ktx itx等火車不能用t money or m pass
今次地鐵到清涼里換乘。行過去火車站坐itx青春線非常近,指示好多。約係九龍塘地鐵轉東鐵甘上下遠。去到了已經是月台,如果未買票,又.就有車,不妨上去有票務員叫補票。夠時間就上月台買。車程35mins to 40
如果能提早上網買飛也好。但是必須上月台換成票。
有人也會係上鳳換。也是可以的
至於往十里同龍山也是oK,但是有D列車始發係清涼里。

去到加平,有循環線行走各點,如果有四、五個人不建議坐,每點。與點間坐的士,因為見到個D巴士好疏落,每次轉點等半小時至45mins人多仲可能上吾到。上半截豬左,等完決定的士餘下的路

睇完晨靜已經十時多,等的士落清平站,itx已經開了尾班,唯有坐地鐵,約為1.5hrs
坐到上鳳換車返弘大去布帳馬車夜宵

因為上年去了rail bike今年無甘早去。如果要去rail bike
可以買itx去南春川。之前換乘as above
去到南春川,再坐一個站subway過金裕貞。
玩完可以選擇回金裕貞坐subway去加平去南怡島>小王子>晨靜
五個人連的士加入場費也平過一個人join one day tour而且吾難。大家可以參考同有jm加料請補充,幫下窮遊jm如我吧\'

鼎為煉銀, 爐為煉金; 惟有耶和華熬煉人心  
箴言. 17:3

大宅

我都係窮遊, thx !
另想問, 由加平BY TAXI 到南怡島大約幾錢 ?

大宅

回覆:自己去京畿道(各位可以加料補充)

呢程坐了shuttle,之後無再坐shuttle

呢程好短我估不用100蚊
因為之後由南怡去小王子耐二倍,約200樓下

伯爵府

引用:Itx 站表行程 南怡》小王子  》晨靜地鐵到

原帖由 叉雞飯 於 16-04-05 發表
Itx 站表

我係窮遊團友一號。。哈哈

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Itx 站表行程 南怡》小王子  》晨靜地鐵到

Itx 站表

你搭的士都唔窮啦,我去過呢邊4次,無次跟團,一次itx去地鐵回,一次地鐵來回,兩次坐雪場免費巴士,窮中之窮。

其實都好易去,補充係坐地鐵都要留意下,可能去到某站所有人要落車,架車要回廠,同月台等下班車。

大宅

引用:Quote:原帖由 叉雞飯 於 16-04-05 發表Itx

原帖由 ahmama 於 16-04-05 發表
你搭的士都唔窮啦,我去過呢邊4次,無次跟團,一次itx去地鐵回,一次地鐵來回,兩次坐雪場免費巴士,窮中之 ...
鬼叫架巴士等貢耐,加上我呢個懵人,去完南怡己吾見了叠飛,等左半個鐘又無車。索性坐的去余下之地。之後結論……打的好過

大宅

回覆:c.sweet 的帖子

搭左港幣$30-40.
的士坐4個已抵過搭shuttle

大宅

引用:我都係窮遊, thx ! 另想問, 由加平BY TAXI

原帖由 c.sweet 於 16-04-05 發表
我都係窮遊, thx !
另想問, 由加平BY TAXI 到南怡島大約幾錢 ?
搭左港幣$30-40.

大宅

引用:Quote:原帖由 c.sweet 於 16-04-05 發表我

原帖由 queen180307 於 16-04-05 發表
搭左港幣$30-40.
無有錯,慳時間去濕平至緊要

大宅

我地3個人咋... 但我係路盲, 好驚搵唔到路, JOIN LOCAL TOUR 又貴覺得唔抵, 唯有頂硬上...

另外, 係另一個POST 見話如住明洞, 可以係龍山站轉ITX... 係咪易過係清涼里轉? 我去到先買票, 係咪簡單過係網上定票? 相差幾錢?

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+叉雞飯+於+16-04-05+發表Itx+

原帖由 ahmama 於 16-04-05 發表
你搭的士都唔窮啦,我去過呢邊4次,無次跟團,一次itx去地鐵回,一次地鐵來回,兩次坐雪場免費巴士,窮中之 ...

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

的士難唔難截?

回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

珍珠宮

叉雞飯 發表於 16-4-5 14:09
Itx 站表

行程 南怡》小王子 》晨靜
你去晨靜也是打的?乜晨靜開到咁夜架? 我1/4去個度開始舖緊鬱金香..
我之前有想過全程的士定係全程SHUTTLE 計過全我係南怡島/小法國/晨靜...全程的市用韓巢資料計要W80,000但實際我估未必得因為我係南怡島碼頭打的去春川己撘咗W40,000...
BTW, 我係小王子返南怡碼頭時無位坐但諗住都係20分鐘車程就企啦...嘩呢20分鐘覺得好長因為好多彎位好辛苦,我個仔又暈又焗...

伯爵府

引用:的士難唔難截

原帖由 babyislove 於 16-04-07 發表
的士難唔難截?
係晨木回程等左半個鐘以上

伯爵府

引用:Quote:叉雞飯 發表於 16-4-5 14:09 Itx 站

原帖由 jojoplanet 於 16-04-08 發表
你去晨靜也是打的?乜晨靜開到咁夜架? 我1/4去個度開始舖緊鬱金香..
我之前有想過全程的士定係全程SHUTTLE ...
我地打的,個時有light show, 所以玩到9點先走

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由 babyislove 於 16-04-07 發表

原帖由 pat614 於 16-04-08 發表
係晨木回程等左半個鐘以上
晨木去邊度?
大概幾多$?

回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Itx+站表行程+南怡》小王子 +》晨靜地鐵到

Itx 站表

大宅

自駕方便嗎?我地5人2小。打算租車去市郊玩兩日,去埋楊平郡行下。

大宅

回覆:叉雞飯 的帖子

我地玩埋railbike, 我地要去玩左先去南怡島? 定係去完南怡島先去踩?

大宅

引用:我地玩埋railbike, 我地要去玩左先去南怡島

原帖由 gthhh 於 16-04-22 發表
我地玩埋railbike, 我地要去玩左先去南怡島? 定係去完南怡島先去踩?
金裕貞rb >加平>南怡島>小王子>晨靜>清平

首頁

尾頁

跳至