跳至

首頁

尾頁

別墅

我個BB未識行, 喜歡我拖着佢對手在屋企四圍行冇時停, 但出街行唔夠10步就要抱, 你吔平日比甚麼BB玩, 因我BB不喜歡玩玩具和學行車等BB玩意, 只喜歡食, 瞓我和去街街, 但成日帶佢去街我都悶啦(成日都是那幾個啇場), 有沒有地方或玩意可介紹給我, 我是全職Mother來的, 但不上playgroup, because Daddy話怕多菌呀.

[ 本文章最後由 carrie3825 於 08-10-6 01:07 編輯 ]

大宅

我個仔已經識行. 初時唔扶住拖住只行到大約5步. 上個星期一次playgroup 試堂中, 可能佢見到好多嘢玩, 地上又有墊, 所以佢好放膽行, 行了好長距離. 依家可以自己行好耐了.
我個b同你個b相反, 佢對食, 瞓的興趣都不大, 最喜歡玩, 車仔, 波波係佢至愛.
我諗個個b都唔同, 所以你無須擔心佢未識行.
至於playgroup, 你怕多菌可選擇一些class size 細d嘅班. 不過我覺得不要因多菌而唔帶bb去呢度去果度. 其實過了一歲, 都要比佢接觸一下細菌, 如果唔係, 返nursery或kindergarten時佢會好容易病.

複式洋房

我仔仔都未識行呀, 好懶, 淨係會扶住d櫃企下, 行2步就爬, 出街要抱, 有時拖下佢2隻手行, 佢都唔肯, 要坐係地下, 真係好懶.......我都唔打算比仔仔番playgroup住, 我係全職媽媽, 係home都成日同佢玩, 又帶佢出街....我諗2歲半我先會比佢去playgroup玩.....

複式洋房

我bb係8月1日出生, 佢已經14個月但都未識自己行, 佢生日時我亞哥亞嫂送左架vtech既'點心車'比佢, 佢無興趣, 我嘗試同佢扶住架車一齊行, 佢行唔夠2步便爬係地下, 我於是收起架車, 最近我再拿架車出黎, 佢好有興趣, 除左玩前面d音樂野外, 仲好鍾意扶住黎行, 我怕佢翻車, 會同佢一齊行, 行到我腰都累晒, 所以bb既發展我地急唔黎

我都係fulltime mum, 我同bb 9月起返playgroup, 每星期2次, 返左1個月, 我覺得lee個安排幾好, 至於怕唔怕有菌, 視乎機構本身管理, 你可以選擇d衛生條件好既playgroup, 而且返playgroup要家長陪, 家長有責任決定幾時帶bb洗手, 唔比佢亂放野入口或刷眼睛等, 因此我覺得唔需要太怕有菌

我bb對d正正經經買返黎既玩具無太大興趣, 反而對d瓶瓶鐵罐有興趣, 侉鐘意’樓’實或開飲品樽, 將雪條棍放入益力多樽, 倒出黎再放等, 佢手眼協調同手指肌肉宜家都幾好

民房

我囝囝8月20日出生, 而家會扶住D傢私行, 但您一扶他或拖他, 他便縮起雙腳要您抱, 好懶.
我今個禮拜六同佢第一次返PLAYGROUP, 有D緊張. 由於我是要上班的, 仲要5-1/2days, 常要出差, 所以很珍惜每天在家跟他玩的短短時間. 好彩佢都黐我.

大宅

原文章由 VPC 於 08-10-6 14:14 發表
我仔仔都未識行呀, 好懶, 淨係會扶住d櫃企下, 行2步就爬, 出街要抱, 有時拖下佢2隻手行, 佢都唔肯, 要坐係地下, 真係好懶.......我都唔打算比仔仔番playgroup住, 我係全職媽媽, 係home都成日同佢玩, 又帶佢出街.... ...

ME TOO,我BB都唔行 他有返PLAYGROUP,不過都無用,全部小朋友都行,他都唔行,其他食,睡,玩就好喜歡,只是不行,為甚麼??

洋房

My BB boy still doesn't know how to walk, but starting from last week, he likes to practice walking more!!
In the past, he is very lazy and only practice for 4 steps and ask for carry. Now he can walk (with our holding) for longer time. But still can't walk by himself... I am not quite worry as every BB has his own growth rate. Sometimes, he learns very fast and suddenly speak some simple words. Don't put too much pressure on him and yourself.

大宅

我個囡係上個月都係要扶住先行
但我們成日都引佢去行街
又或者比張凳佢推
終於尋日佢係商場不斷咁行
仲抽住我新買件衫週圍去 ~ 好似shopping咁

所以都係要慢慢來
歡迎參觀我的個人網頁

男爵府

我bb8月7日出世....佢1歲時識拖住行2-3日之後我唔拖佢比佢放心行...佢宜家14個月以經識跑啦....反而我覺得唔好拍佢跌親...放心比佢自己行...佢地自己識得就住就住...其實佢哋好錫身嫁

複式洋房

思哲仔一樣係唔識行,不過佢都會扶住野學行. 而係商場, 我會比佢扶住自己架bb車行, 佢好有心機學, 但係行得慢過隻龜. 都唔知佢幾時先識得自己行.

男爵府

見都好多bb都敢放手自己行, 我好想我個女都快d識自己周圍行呀, 但係有唔可以俾壓力佢wow~~~

男爵府

我朗仔係就係已識行,但佢一出街落地就唔肯比人拖,又唔睇路,成日都會跌親,想抱返佢落bb車/抱佢就起勢咁喊,真係投晒降呀

複式洋房

我囡囡已經識行有2-3個week 啦, 其實佢係突然進步得好快, 我諗係我同屋企人成日訓練佢有關, 未識行既bb可以用佢鐘意既野引佢行過來, 再讚佢叻叻. 慢慢佢就會好有信心咁自己行既啦, 進步既速度仲好驚人添

別墅

我個都係識行2-3week lu...好神奇突然識行!

大家可以自制一個paper box(我就用兩個公司d影印paper相)同佢身高差不多,佢會好高興咁將佢推來推去!

大宅

我阿女今日突然識行..
琴日都仲係死要扶住咖..
今日突然自己放手, 行左成2,3步
行到之後, 佢就不停咁試, 今日試過行到成8步..

真係好神奇呀!!!

原文章由 samsung915 於 08-10-14 17:06 發表
我個都係識行2-3week lu...好神奇突然識行!

大家可以自制一個paper box(我就用兩個公司d影印paper相)同佢身高差不多,佢會好高興咁將佢推來推去!

男爵府

唉, 我阿仔到而家仲未識自己行, 一定要扶住先肯行.

別墅

My baby was born on Aug 3, just can walk by himself for 7~8 walks.. then tired and sit, stand & walk again.

I was anxious about this last 2 weeks ago coz some baby can walk very well this moment, then I have asked some Mummy and they said generally if drink "Japan Milk" may start walk a bit late, coz the formulae is focusing on the development of IQ a bit more. ( i am not sure)

This week, my baby starts to walk, I think don't worry too much, I do believe all babies will walk very well soon. :)

別墅

唔好心急, 初初係要拖住行, 我阿媽每日拖個女係屋企行黎行去, 仲帶去落會所有carpet既兒童遊戲室玩,個多星期已經可以自己行, 依家周屋行。所以,唔好心急, bb d野好突然, 可能聽日已經行得好好!有playgroup老師教帶
作去玩具反斗城,等佢可以行黎行去拎玩具, 有媽媽試過work架!

大宅

係呀 , 亨媽都覺得去玩具反斗城係 work 架 , 亨仔果日玩到差d唔記得自己未識行呀 !

原文章由 BeBeKan 於 08-10-17 09:52 發表
唔好心急, 初初係要拖住行, 我阿媽每日拖個女係屋企行黎行去, 仲帶去落會所有carpet既兒童遊戲室玩,個多星期已經可以自己行, 依家周屋行。所以,唔好心急, bb d野好突然, 可能聽日已經行得好好!有playgroup老師教帶
作 ...
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

複式洋房

我個仔明天就1歳2個月啦、4日前終於可以自已行啦!
之前数星期毎日早上2小時、晩上1小時在playground玩、
都就好比心機練習、現在見他都行得好好、真的好開心啊!

首頁

尾頁

跳至