少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

囝囝自細就唔會主動同一d同年紀或比佢細o既小朋友玩,身邊老表又住得遠,大時大節先見到.o係學校老師話佢好靜好被動,唔會埋同學堆,成日一個人玩.

呢排佢番學同好扭計,唔知係咪無人同佢玩,加上妹妹又就黎出世,其實仲有一樣野唔知有無影響,公公之前又過左身無幾耐.現在成日都一日問好幾次洗唔洗番學,又話唔番學...

其實佢每日放學同放假都會帶佢落公園玩下,佢只係肯同d年紀比佢大少少的小朋友一齊玩(特別係鬼仔鬼妹),有d小朋友”了”下佢佢又走左佢,我究竟點樣入手去幫佢呢?

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

clcsandy 發表於 16-4-7 14:37
囝囝自細就唔會主動同一d同年紀或比佢細o既小朋友玩,身邊老表又住得遠,大時大節先見到.o係學校老師話佢 ...
試下報D社交班

伯爵府

引用:囝囝自細就唔會主動同一d同年紀或比佢細o既

原帖由 clcsandy 於 16-04-07 發表
囝囝自細就唔會主動同一d同年紀或比佢細o既小朋友玩,身邊老表又住得遠,大時大節先見到.o係學校老師話佢 ...
最關事妹妹快出來。
痴身都爆。

大宅

小朋友呢個年紀鐘意同大個自己嘅玩, 如果囝囝本身比較內向, 佢可能需要多啲時間觀察, 再同其他小朋友建立友誼~

俾多啲時間佢, 反而留意佢會唔會因為妹妹就黎出世加上公公過身都可能會令囝囝情緒有影響~

大宅

回覆 兩棲媽媽 的帖子

佢由細到大都好怕細過佢既小朋友,試過附近有個1歲幾BB喊或者大叫,佢就好緊張!O係公園有時D小朋友熱情D佢即刻九秒九走左去,好奇怪!

大宅

我小朋友細個時都比較靜同怕醜, 唔太鍾意同其他小朋友玩, 但而家返學有好多好朋友~

每個小朋友嘅發展速度都唔同, 如果你觀察到佢overall發展正常, 其實唔使太擔心, 最緊要比囝囝覺得佢玩嘅時候你係佢附近, 如果佢暫時唔想同其他人玩, 就由得佢, 俾時間佢適應~

複式洋房

回覆:三歲幼兒社交發展

有無做過評估或兒童行為?我朋友囡都有近似!好似唔想同人接觸!後經評估有近似自閉!經治療後好咗D!肯同人接觸

大宅

回覆 cocolee1975 的帖子

佢淨係唔鐘意同年紀細過佢既小朋友玩,叫佢去say hello / 請人食野佢都會做;同大人或者年紀比佢大少少o既小朋友佢就會一齊玩,仲追住人地一齊玩,好talkative,你小朋友係咪咁?

複式洋房

引用:回覆 cocolee1975 的帖子佢淨係唔鐘意同年

原帖由 clcsandy 於 16-04-11 發表
回覆 cocolee1975 的帖子

佢淨係唔鐘意同年紀細過佢既小朋友玩,叫佢去say hello / 請人食野佢都會做;同 ...
係我朋友個囡!佢係叫佢唔應,只係自己玩唔理人

大宅

cocolee1975 發表於 16-4-11 15:17
係我朋友個囡!佢係叫佢唔應,只係自己玩唔理人

Sorry, 睇錯左。嘩我個囝又唔會唔應人,係唔夠主動去埋堆囉

大宅

兩棲媽媽 發表於 16-4-9 10:53
我小朋友細個時都比較靜同怕醜, 唔太鍾意同其他小朋友玩, 但而家返學有好多好朋友~

每個小朋友嘅發展速度 ...

我希望佢可以慢慢改善到,否則下年上k2仲唔同朋友仔玩下就唔係咁好。平時有小朋友聚會我都唔理三七廿一都參加,希望比多點機會佢去接觸小朋友。係無諗過佢連玩呢樣野都cover唔到心理嗰種安全感。

大宅

引用:囝囝自細就唔會主動同一d同年紀或比佢細o既

原帖由 clcsandy 於 16-04-07 發表
我個仔3歳,又係公公不久要走咗,要同佢傾,仲要通知學校。有日老師打黎話佢唔多玩,問下原來掛住公公又見到婆婆喊. 之後有同心理醫生傾過下,所以我好關注小朋友心理問題。你試下佢就訓時,多d身體接觸,玩下笑下,再傾計,㑹知道佢地好多內心世界😊

大宅

呢個年紀鍾意同大過自己嘅小朋友玩係好正常, 而且佢同人都有interaction, 如果真係擔心, 好似其實mami咁講, 可以帶佢做評估, 不過我相信只係時間問題~

我2個小朋友細個時都比較怕醜, 但到左K2, K3就開始好活躍, 主動識新朋友, 所以我地作為父母, 要俾耐性, 因為每個人發展都唔同, 最緊要俾小朋友知道爸爸媽媽無時無刻都咁愛佢, 係佢地身邊, 佢地就會有信心去做唔同嘅事~

子爵府

clcsandy 發表於 16-4-7 14:37
我仔同你仔一模一樣呀
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

我個仔都係咁㗎,見到同學仔好似唔識嘅咁,但係有次同佢去公園有個大佢十年嘅姐姐同佢玩又肯一齊玩又跟住個姐姐,䣓咗一個星期再去又見到個姐姐,我個仔竟然認得仲叫佢姐姐。我覺得正常喎,小朋友都識選擇想同咩人玩。

男爵府

回覆:clcsandy 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

大宅

suisuisui 發表於 16-4-16 12:29
我有興趣一齊玩呀,我呀囡就3歲又係勁內向。不過我得星期六日可以得。
...
你地係邊區o既媽媽呀? 我都係得星期六日先可以...

男爵府

男爵府

clcsandy 發表於 16-4-18 14:19
你地係邊區o既媽媽呀? 我都係得星期六日先可以...

我係沙田架,我一放假就帶小朋友出去。但身邊有小朋友既fd ,吾係放星期六日,所以好難夾到有聚會。

首頁

尾頁

跳至