自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我小朋友食了2個星期到第一次覆診 暫時都無乜副作用出現 除了胃口不太好
但覆診後 佢雙眼眨既頻率多佐,仲會比較用力去連續眨眼,摔眼既亦多佐,攪到眼角有啲紅......
呢個算唔算係副作用呢?

複式洋房

我小朋友都係食左藥後, 老師話佢成日用力眨眼, 仲發呆, 情緒低落, 係咪都係副作用?? 我將情況同醫生講, 醫生反而話係藥唔夠要加藥, 小朋友未食藥前係happy child, 食左藥後就成日諗埋d唔好既野, 好容易喊, 我都唔知應該聽醫生講再加藥定應該停藥...

侯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:關於adhd藥 (ritalin la)副作用

短效定長效?
我小朋友幸好又無你地呢啲副作用....... 唸啲唔好野? 會唔會係最近佢身邊聽到/發生乜事?

複式洋房

Ritalin LA 是指長效, 老師就係以為我地屋企有咩特變令到小朋友唔開心, 打黎問我... 事實係生活冇任何轉變 (老師不知道小朋友食藥)

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我都想知

伯爵府

其實RITALIN副作用都唔係人人一樣,我仔會搣手指,搣到見血都唔停到,但心惰同胃口真係差...

不過站在醫生立場,食RITALIN係唔比佢地咁HYPER同專心一點,攪事小一點,RITALIN係做到O既.... 所以心情同胃口加其他少少副作用都會放埋一邊

複式洋房

我小朋友食左藥之後都有搣手指喎, d手指仔紅哂, 佢係學校唔食藥都係會坐定定的, 冇攪事, 老師仲話佢好聽話, 係全班最乖果幾個... 主要係專注力問題(AD)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我仔係呆,好呆。咩都無興趣無反應,唔想食(好恐怖,我仔唔食藥時胃口似蝗蟲)。你地講果d又無wor

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Ritalin有机會減低食慾但療効高些及多數人適用。副作用有人有有人冇。

Concerta只早上食冇咁應响食慾,但療効只有ritalin的t成及只对六成人有效。

Adhd藥有机會引發抑鬱症,如果加左份量(應按体重計)抑鬱仍未有改善,
咁你要作出取捨。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

我仔食了勁心跳,同冇胃口

翡翠宮

你地可去www.drugs.com
Search ritalin
Click入side effects

但有些人完全冇副作用

禁止訪問

伯爵府

引用:Quote:Jasmine-4711 發表於 16-4-15 15:15

原帖由 ANChan58 於 16-04-15 發表
錯!Concerta同ritalin藥理相同,成效絕不比ritalin差,而是更好,原因是concerta是用特別設計及製造的藥囊 ...
講問我小孩食 ritalin 短較藥,發覺藥力45mins 就到,其實都無咩倒亂。副作用喺胃口差,有啲情緒低落焦慮。其實我想同醫生講轉長較藥
Concerta,請問長較喺未穩定啲。比起Ritalin 會發揮得好啲。

禁止訪問

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ANChan58 發表於 16-4-15 15:00
服Concerta比ritalin好,副作用較少而長效,只需每天早上服一次,減少忘記食藥的機會。 ...

唔講開都唔記得,我仔之前ritalin ,而家concerta,我覺得無分別。之前ritalin係唔食,而家concerta係唔食加更呆

禁止訪問

翡翠宮

回覆 ANChan58 的帖子

以上係瑪丽醫院兒童精神科医生对我講既,佢比較兩隻藥的好處同舊處俾我揀,咁瑪丽的医生話看過research報告都信唔過?

我自已都上網research過,唔係信晒佢。

請問你是否医生,如果係,又係邊一科?你個位權威医生有冇看過research report?

我就唔係醫生講我就信,我會去research.我親人有医生、護士同藥劑師……兩種藥composition係唔同。我亦有上網自己research.

禁止訪問

首頁
12345...8

尾頁

跳至