嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我bb女9個月大, 應唔應該買bb鞋比佢? 我想買d好d, like combi, dr kong,jack & lilly etc因為對feet的development好d, 不過好多report話bb學行唔應wear shoes, 等佢對腳可以feel到個地&balance, 所以喺屋企我一定唔比鞋佢, 但係出街佢又唔識行住, 咁著鞋咪無mud用?? just for fun &美觀用咁既$$好似貴咗d? 有無人有d提意??

水晶宮

好媽媽勳章

jack & lily(軟皮鞋)鞋底較薄,主要只係保護bb腳仔
出街著都ok.
其實你有冇曾經去睇過摸過幾個唔同牌子o既鞋 ?
你要先去睇下比較下.

我大仔同細女學行時o係屋企都唔著鞋,大仔歲多幾日就識行,雙腳好靚,細女10個半月識行,不過就O字腳...可能因為腳仔大用力而導致,
其實你BB都只係9個月唔洗咁急喎.

原文章由 stinkyrabbit111 於 08-10-7 09:07 發表
我bb女9個月大, 應唔應該買bb鞋比佢? 我想買d好d, like combi, dr kong,jack & lilly etc因為對feet的development好d, 不過好多report話bb學行唔應wear shoes, 等佢對腳可以feel到個地&balance, 所以喺屋企我一定唔 ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 stinkyrabbit111 於 08-10-7 09:07 發表
我bb女9個月大, 應唔應該買bb鞋比佢? 我想買d好d, like combi, dr kong,jack & lilly etc因為對feet的development好d, 不過好多report話bb學行唔應wear shoes, 等佢對腳可以feel到個地&balance, 所以喺屋企我一定唔 ...

我b都係大約9個月先比鞋佢出街著, for 美觀only, 對對鞋基本上冇踩過落地....

但著鞋有好處係for bb鞋"爭"可平掂地, 因為我b成日用腳尖企

侯爵府

其實如果 only for 美觀, 又唔想買太貴, 怕 side 的話, 你可以買 elle, disney, seaseme street 等, 都有好靚 & 軟底既學行鞋, 一來佢真係著得唔耐, 二來呢 d 鞋仔又靚, 比佢有時踩下落地, 都唔太傷腳仔.
至於 combi, dr. kong 等, 你大可等佢識行先買, 因為呢 2 款軟得嚟個底都係硬底, 所以識行先買好 d.
呢個係個人小小意見, 希望可以幫到你..

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

agree... 我果時就係仔仔未識行, 又買定 combi 比佢, 最後對鞋穿唔夠10次, 送晒比人 lu

原文章由 cubixluk 於 08-10-7 10:09 發表
其實如果 only for 美觀, 又唔想買太貴, 怕 side 的話, 你可以買 elle, disney, seaseme street 等, 都有好靚 & 軟底既學行鞋, 一來佢真係著得唔耐, 二來呢 d 鞋仔又靚, 比佢有時踩下落地, 都唔太傷腳仔.
至於 comb ...

大宅

dr kong有隻軟底鞋款同 J&L 鞋款差唔多, 但係我覺得dr kong軟底鞋仲有繩索可以調較鬆緊,同埋價錢比較平百幾蚊就有對,最近經過dr kong店仲有款係 minnie鞋頭架

子爵府

牛年勳章

Clarks 嘅見意係crawling就開始要著first shoes,可以保護腳指,鞋頭有包膠,會幫到BB前進. 軟底(似booties)嗰D款真係for美觀 only. 我BB著咗學步鞋,見佢腳板放得好平,冇"芭蕾舞脚"!
好嘅BB鞋計起來真係貴過大人鞋,2-3個月就要換size,所以千祈唔好keep them for best!

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

多謝晒你地寶貴的意見, 咁我識得點choose啦...都係大定d買d貴少少for learning to walk, 慳得就慳 嘻嘻~~

大宅

起初著Jack & Lilly,之後就買做Pediped同IFME,呢幾個牌子都唔錯,我都o係係呢度問D媽媽o家,D媽媽話combi比較厚身唔係o甘好,Dr. Kong就太重。

IFME個鞋頭夠大,小朋友D腳趾位o個部分大得比腳長快,所以要買D鞋頭大Do既。

[ 本文章最後由 Smallpigbb 於 08-10-8 08:51 編輯 ]

洋房

响今期Baby-Mo介紹咗好多bb鞋, 我最終買咗對Asics俾阿b, 佢超級鍾意

男爵府

Asics 在那裡買?
几錢?

洋房

我都介紹咗stinkyrabbit111買Asics, 真係好好, 不過都几貴, 成$458一對, 不過我覺得如果俾阿B開始學行嘅時候都值,因對阿B對脚發展好。但如果係用來襯衫就貴咗啲! 我响MIAO 買, 响铜鑼灣耀華街21号華耀商業大厦

原文章由 boise 於 08-10-14 19:02 發表
Asics 在那裡買?
几錢?

[ 本文章最後由 bktcc 於 08-10-15 14:11 編輯 ]

大宅

吓~~~太早識行會O型腳?! 其實我都知有機會係咁...我都係O型腳...但係我六七個月就將BB放落網床俾佢自己玩....所以佢響網床跌黎跌去...咁好快自己學識企同行....
佢而家十一個月大....已經自己係張網床度行黎行去.....咁...佢隻腳咪會變O型腳囉??!!

原文章由 patpat234 於 08-10-7 09:38 發表
jack & lily(軟皮鞋)鞋底較薄,主要只係保護bb腳仔
出街著都ok.
其實你有冇曾經去睇過摸過幾個唔同牌子o既鞋 ?
你要先去睇下比較下.

我大仔同細女學行時o係屋企都唔著鞋,大仔歲多幾日就識行,雙腳好靚,細女10個半月識 ...

禁止訪問

洋房

jacky & lily 勁好著, 買多幾隻色都ok
BB健康,快高長大!!!!

大宅

好媽媽勳章

我個b都係著緊Jack & Lilly,
但有時條橡根會束到佢隻腳仔有印,
但size係啱, 唔知你哋有無試過?

我哋個小豬b叫庭浩豬, 小豬係我哋嘅至愛!
我哋永遠都咁愛同會保護我哋嘅小豬bb!
小B豬 : 媽咪, 爹哋錫哂你! 我哋係豬豬family!

複式洋房

ME2橡根會束到佢隻腳仔有印, 可以點攪呀?

大宅

我覺得未識行既BB著鞋唔止係貪靚,其實係有需要GA,因學扶企階段,BB去到餐廳/酒樓,公共場所,交通工具等坐位上,都會4圍爬,扶扶企企,著左鞋仔就可保護腳仔&乾淨D,係屋企就唔會著,出街一定會同BB著

複式洋房

都真係無辦法喎!!
我個仔對腳又係肥啫啫,都有個印咖!
咪買其他牌子學行鞋俾佢囉!

原文章由 chumimibbmama 於 08-10-15 15:38 發表
我個b都係著緊Jack & Lilly,
但有時條橡根會束到佢隻腳仔有印,
但size係啱, 唔知你哋有無試過?

複式洋房

同意呀!!

因為我個仔成日都要落地行,不過其實佢未識得行咖!!如果無著鞋仔驚保護唔到對腳仔囉,不過著襪仔都得!!

個人認為係一個習慣,俾BB知道出街街就要著鞋仔囉!!

原文章由 jacobmom 於 08-10-15 19:02 發表
我覺得未識行既BB著鞋唔止係貪靚,其實係有需要GA,因學扶企階段,BB去到餐廳/酒樓,公共場所,交通工具等坐位上,都會4圍爬,扶扶企企,著左鞋仔就可保護腳仔&乾淨D,係屋企就唔會著,出街一定會同BB著 ...

首頁

尾頁

跳至