跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我個女直到現在都係食得好少....
見到你地BB可以轉一日三餐奶同食兩餐粥..而我BB就.....
仲係咁....3至4個鐘一餐奶....而粥都唔係好肯食..
我BB好鐘意食包包同BB餅乾....
13號又要去覆磅啦..都唔知有冇15磅...
成日都要逼佢食...我都覺得好煩啦!
我BB仲食緊5餐奶..有時6餐....仲係3至4安...唔會食得多..
粥就一至兩餐...不過食得好少...唔肯食
我地食飯時..BB又好似好想食...比佢食..佢又肯食WO..
我老爺奶奶見BB唔肯食唔會逼佢食...唔食咪唔食囉...
現在連粥都好少煮比BB食...
我要番工...老爺湊BB..
我放假唔理BB食唔食粥仔..我都會煮比佢試..
有一次BB見到我表妹食ABC粉..佢又要食..仲食到好多..
咁我又去CITYSUPER買一包比BB食....都OK..
不過食左一兩次唔敢比佢食...因為我怕佢消化唔到..
各位媽媽...可唔可以幫下我..
有咩食譜係岩9個月大BB係...
開始可以食D咩???

別墅

原文章由 cherry913 於 08-10-7 14:22 發表
見到你地BB可以轉一日三餐奶同食兩餐粥..而我BB就.....
成日 ...

你等等,我翻一翻書哦.我仔仔都係啱啱9個月.佢食嘢好攰.

別墅

原文章由 cherry913 於 08-10-7 14:22 發表
成日 ...

你有無俾佢飲開奶茶?或者你整的開胃的食物俾食吧.

仲有,你可以去書店找一本叫:不生病的嬰兒飲食宜忌.

我覺得呢本幾好哦,好詳細.我係大眾書店買架.仲有一本係日本人寫的,都非常好,但是好大本,同埋150元/本.我借俾朋友,佢宜家未還返.

對了,我仔仔每天早上食一個蛋黃,跟住然後再飲180ml奶.中午食粥仔.但是,早餐與午餐之間,我會再俾佢食果蓉.

午睡起來佢會再飲180ml-210ml奶,晚上7點半至8點,就會再食粥仔.11點左右佢瞓緊覺我都會再俾佢飲180ml至210ml飲.(躺著飲奶)

別墅

回覆 #1 cherry913 的文章

其實9個月好多食物可以食啦.

水果類:蘋果蓉,草莓蓉,桔子蓉,哈密瓜蓉,

瘦肉粥,魚粥,蛋花粥,豬肝泥粥.(這是抄書的,我沒試過整動物內髒給仔仔食)

至於菜的選擇性就多了.經常變花樣,BB才不會覺得單調.營養也比較均衡吧.我經常用的是:南瓜,馬鈴薯,日本番薯,白蘿蔔,日本裏芋,豆腐,絲瓜,西蘭花,花菜等.

與你分享下.

大宅

我有比bb飲開奶茶..不過情況都一樣呀~
都唔知出左咩問題~
多謝你同我分享呀!!
我想問一個蛋黃食灑得唔得ga?
因為醫生話只可以食1/4一個咋...
咁點好呢..
如果可以食一個就好啦~
因為我bb都好like食蛋黃!!!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你bb出世果陣幾重呀??

成日 ...

禁止訪問

My BB hate fruit

大宅

原文章由 wcpcelia 於 08-10-7 17:24 發表
你bb出世果陣幾重呀??

6磅..呀

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實都好似ok喎...(起碼是出生時體重的一倍以上了)....比我好啦...

大宅

我阿B唔肯食奶, 所以八個幾月都係得18.8lbs

別墅

我bb唔肯食奶, 所以9個月都係得 16磅.唉

大宅

原文章由 cherry913 於 08-10-7 20:30 發表

6磅..呀

我問過營養師蛋黃9個月可以食一個啦!!!我一星期食3~4餐,好有營養架!!!我上次上bk有個媽咪比左個中,英,印文既嬰兒營養食譜,如你要就pm個e-mail比我send比你啦~(不過可能要等幾日,我驚唔得閒開電腦)

別墅

原文章由 cherry913 於 08-10-7 16:41 發表
都唔知出左咩問題~
多謝你同我分享呀!!
咁點好呢..
如果可以食一個就好啦~
因為我bb都好like食蛋黃!!! ...

應該無問題啊,我醫生都係話,初時俾1/4,再慢慢加,如果沒係問題就可以再加.

我第一次俾仔仔食1/4,第二天就1/2,跟住第三天就成個蛋黃俾佢食啦.到宜家每日食一個蛋黃.

我打算俾佢試食成個蛋了,燉蛋俾佢食.不過,都會問下醫生先嘍.

複式洋房

其實你都唔使咁擔心, 我個女都食3餐奶(每餐7安), 2餐粥(每次成人一碗), 但佢而家8個半月都係得17磅, 但我又覺得OK喎~ 平時我哋食飯, 佢都要坐喺旁邊一齊食, 我哋都會剪細比佢食~

佢一開始時, 都唔肯食粥, 後黎我續樣嘢(魚, 豬, 牛, 生果, 南瓜.....)試, 後黎試到佢唔LIKE食粥水, 加入去O個D餸佢反而食晒咁濟, 先發現原來佢唔LIKE食粥水, 要好杰好杰, 好似爛飯再加餸佢先LIKE食~ 所以比D耐性, 慢慢黎啦~

[ 本文章最後由 karischui 於 08-10-9 12:41 編輯 ]

大宅

你可吾可以給我食譜呢?

原文章由 hkbc0817 於 08-10-9 01:56 發表

我問過營養師蛋黃9個月可以食一個啦!!!我一星期食3~4餐,好有營養架!!!我上次上bk有個媽咪比左個中,英,印文既嬰兒營養食譜,如你要就pm個e-mail比我send比你啦~(不過可能要等幾日,我驚唔得閒開電腦) ...

禁止訪問

別墅

原文章由 cherry913 於 08-10-7 16:41 發表
都唔知出左咩問題~
多謝你同我分享呀!!
咁點好呢..
如果可以食一個就好啦~
因為我bb都好like食蛋黃!!! ...

我BB日日食一個蛋黃架.佢宜家20磅.

出世係6磅.

大宅

原文章由 於 08-10-9 14:25 發表
你可吾可以給我食譜呢?

mama0108 ,jdhwangmom 已e-mail比你地.

大宅

原文章由 hkbc0817 於 08-10-9 01:56 發表

我問過營養師蛋黃9個月可以食一個啦!!!我一星期食3~4餐,好有營養架!!!我上次上bk有個媽咪比左個中,英,印文既嬰兒營養食譜,如你要就pm個e-mail比我send比你啦~(不過可能要等幾日,我驚唔得閒開電腦) ...

我都好想要呀~
[email protected]

[ 本文章最後由 cherry913 於 08-10-10 06:35 編輯 ]

大宅

原文章由 cherry913 於 08-10-9 22:10 發表

我都好想要呀~
[email protected]

已e-mail.com比你啦

首頁

尾頁

跳至