烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有冇jm試過此情況? 有冇得修補? 打去問過cs, 我要攞去火炭維修,仲要放底3至4星期

update : 已經攞左去火炭維修, 師傅回覆我個煲唔似人為所做成, 所以佢地直接換個新煲比我! 另外提醒jm, 由於我無單據, 職員問我幾時買及地點! 因為代理明年合約到期, 我無單據所以保養期跟舊代理都係出年到期

Gracezhou    發表於 16-4-13 21:16

侯爵府

大宅

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:Staub 煲內 coating穿左

我個都係,仲有幾個洞,不過我由得佢照煮左好多次,唔知怕唔怕

子爵府

我之前個grill pan都係咁,
我拎左落sho等佢地send返去火炭,
隔左一排佢換左個新比我

公爵府

引用:我之前個grill pan都係咁,我拎左落sho等佢

原帖由 laalalla 於 16-04-13 發表
隔左一排佢換左個新比我
係咪要有單先得?

男爵府

引用:我個都係,仲有幾個洞,不過我由得佢照煮左

原帖由 Adriantim 於 16-04-12 發表
問左Cs, 佢地話coating係冇害的,可以照用,不過因為冇左coating保護,入面的鐵驚害易生銹

大宅

xmanman 發表於 16-4-12 14:41
請問有冇jm試過此情況? 有冇得修補? 打去問過cs, 我要攞去火炭維修,仲要放底3至4星期

係咪要睇彩數?我用左有成年,長用,無事。
就算我係ikea買嘅鑄鐵煲入面都仍然好好,無事,但外面就被我撞崩左幾達。

侯爵府

大廚勳章

引用:我個都係,仲有幾個洞,不過我由得佢照煮左

原帖由 Adriantim 於 16-04-12 發表
唔知可唔可以,當它是lucky iron fish咁補鐵質呢⋯⋯

快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

男爵府

引用:我之前個grill+pan都係咁,我拎左落sho等佢

原帖由 laalalla 於 16-04-13 發表
隔左一排佢換左個新比我
你的grill pan新買定用左一段時間才脫落coating? 我已經買左兩年幾,唔知有冇得換呢?

子爵府

xmanman 發表於 16-4-13 08:06
你的grill pan新買定用左一段時間才脫落coating? 我已經買左兩年幾,唔知有冇得換呢?

...

係呀我新買用一次就爆左coating,
但我張單扔左,
當時無單佢都比換,
你可以打去問下,
唔換幫你整返都好

子爵府

easonkinki 發表於 16-4-13 01:32
係咪要有單先得?

我個時無單佢都比換
但我情況係用左一次就爆coating

大宅

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+Adriantim+於+16-04-12+發表

原帖由 幸福羊寶寶 於 16-04-13 發表
唔知可唔可以,當它是lucky iron fish咁補鐵質呢⋯⋯
我都係咁諗

幸福羊寶寶    發表於 16-4-14 12:12

侯爵府

陪月勳章

laalalla 發表於 16-4-13 08:41
係呀我新買用一次就爆左coating,
但我張單扔左,
當時無單佢都比換,
一次就爆 coating?
乾燒過嗎?

男爵府

引用:+本帖最後由+yoddo+於+16-4-13+01:45+編輯+

原帖由 yoddo 於 16-04-13 發表
可能真係講彩數。我另外仲有隻細煲同中式鑊,主要用作炆野同炒菜、炸野,佢地coating好油潤。反而穿左coating的煲多數煲湯,做左mask, 但個coating都係啞色,今次又係煲湯,之後清潔完都冇事架, 用細火打算燒乾d水就穿左coating

珍珠宮

大廚勳章

理論上, 用 電磁爐 會較易導致 爆 coating .
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

男爵府

引用:理論上,+用+電磁爐+會較易導致+爆+coating+

原帖由 khman 於 16-04-13 發表
理論上, 用 電磁爐 會較易導致 爆 coating .
我用煤氣爐

珍珠宮

大廚勳章

xmanman 發表於 16-4-13 19:17
我用煤氣爐
請問 使用的煤氣爐 是否 "內燃火" 啊 ?
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

男爵府

引用:Quote:xmanman+發表於+16-4-13+19:17+我用

原帖由 khman 於 16-04-13 發表
請問 使用的煤氣爐 是否 "內燃火" 啊 ?
什麼是內燃火?

珍珠宮

大廚勳章

xmanman 發表於 16-4-13 21:31
什麼是內燃火?

ご馳走様

大宅

xmanman 發表於 16-4-13 17:41
可能真係講彩數。我另外仲有隻細煲同中式鑊,主要用作炆野同炒菜、炸野,佢地coating好油潤。反而穿左coati ...
我用黎煲粥,煲湯,無落過油去保護,平時洗完,由得佢自然乾。冬天有好多時有粥或湯仲放過夜。。。但我覺得佢無任何損傷同無位置生銹。

首頁

尾頁

跳至