自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我最近想找個私人老師教女兒phonics, 有以下問題攪唔清楚

1) 什麼是全套phonics? 包含什麼?
2) 正常是否要學晒全套?因為之前問過d centre 又話唔洗學晒

子爵府

回覆:學過全套或者識教phonics的請進

有嗎?

子爵府

子爵府

水晶宮

給你參考下:

我之前上中大的夜間會話課程,其中兩科是講phonics(不是兩堂,是兩科), 會教曬所有音標的標準讀法同符號, 包括口放幾大,舌放邊個位,聲帶邊個位發音,輕重音,音節,成個字組埋一齊點發,符號(即查字典教讀音果組如 cool -/kul/)

不過我非專業所以唔知叫唔叫全套,幼稚園現在學的教的是英文字母a-z的正確發音發音

子爵府

我覺得私人學太好,多d朋輩一齊講會好些。

水晶宮

2024年龍年勳章

我仔以前學過,全套含所有a至z的組合發音,教拆字來拼音,全套學左8個月,一個月4堂

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

引用:我覺得私人學太好,多d朋輩一齊講會好些。

原帖由 musiccisum 於 16-04-14 發表
我覺得私人學太好,多d朋輩一齊講會好些。
私人學好定唔好?

子爵府

引用:我仔以前學過,全套含所有a至z的組合發音,

原帖由 Rita 於 16-04-14 發表
我仔以前學過,全套含所有a至z的組合發音,教拆字來拼音,全套學左8個月,一個月4堂

...
8個月咁快,我之前去d center 問,要1.5-2年

水晶宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 Rita 於 16-04-14 發表我仔以

原帖由 my_bride 於 16-04-14 發表
8個月咁快,我之前去d center 問,要1.5-2年
我都唔知,但坊間有唔止一種phonics課程,我仔學果套好似叫jolly phonics

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

回覆:null

Hooked on phonic, 其實教完a-z單音, 再攪雙音,併音, 學完要用! 所以上堂後返屋企要溫同讀, 如果唔溫, 不如dl app學好過, hooked on phonic 有架

男爵府

回覆 my_bride 的帖子

1) 什麼是全套phonics? 包含什麼?phonics 大概有42個音,視乎你學哪一套
2) 正常是否要學晒全套?因為之前問過d centre 又話唔洗學晒 正常是唔雖要學曬,因為最後的十多個音其實很少用,其實學phonics目的是譲小孩已經可以掌握到phonic的技巧而可以自行閱讀。所以學phonics要配合大量閱讀

男爵府

小兒學了九個月

大宅

引用:回覆 my_bride 的帖子1) 什麼是全套phonics

原帖由 JC_mami 於 16-04-14 發表
\"最後的十多個音其實很少用\"

請問係哪幾個好少用?我自己正在教個仔jolly phonics ,有D真係不太規律

子爵府

引用:Hooked on phonic, 其實教完a-z單音, 再攪

原帖由 bbasco 於 16-04-14 發表
Hooked on phonic, 其實教完a-z單音, 再攪雙音,併音, 學完要用! 所以上堂後返屋企要溫同讀, 如果唔 ...
謝謝你! 我都有download hooked on phonics 個 app, 不過有d懷疑是否全套phonics

因為我見坊間除了單音和雙音 blending 外, 仲有教長音,短音和不用發音,我睇 hooked on phonics apps 又好似唔齊,令我很苦惱!

伯爵府

回覆:1314625 的帖子

我想問咩係phonemes?
阿女的功課問mouse有幾多個phonemes, 阿女話一個。而snake有兩個。
我唔知佢啱定錯,上網又search唔到。

大宅

好媽媽勳章

回覆:厚多士 的帖子

請問點樣同佢温?

男爵府

提外話,一般幾大個開始學比較好吖

翡翠宮

減齡達人勳章

引用:給你參考下:我之前上中大的夜間會話課程,

原帖由 1314625 於 16-04-14 發表
給你參考下:

我之前上中大的夜間會話課程,其中兩科是講phonics(不是兩堂,是兩科), 會教曬所 ...
我以前大學都係學呢啲,不過我係副修,唔知算唔算專業,但學完識睇拼音讀啲字出嚟,不過我聽過一個教小朋友拼音嘅講座,話大人學嘅係國際音標,小朋友應該有另一種專門用嚟教佢地嘅,我諗樓主要搵嘅係學過教小朋友果套先好

翡翠宮

減齡達人勳章

引用:提外話,一般幾大個開始學比較好吖

原帖由 mandymandy802 於 16-04-15 發表
提外話,一般幾大個開始學比較好吖
我囡學校k1開始教,希望k3前會識哂啦,到小學默書時好有幫忙

首頁

尾頁

跳至