自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我盡量剛剛好每樣齊就oK,例如運動波鞋一對,休閒波鞋一對,cross一對,普通布鞋一對。不是過千名牌,但依家add記小朋友波鞋都三四百,減价好d三百有找。

小朋友衫有時喺自己買多咗,但唔會係小朋友話事叫買。

亞囡身型大得快,季頭d衫季尾已唔啱,又要買2,3件頂到轉季。

我都覺佢地好多野,計埋返學鞋佢地d鞋已打爆咗鞋櫃。我咁會唔會都消緊佢福呢

男爵府

回覆:後感-小朋友物資點先為過量

消福是??
可以給予係能力範圍內既野就足夠

alicialee1210    發表於 16-4-19 13:01

伯爵府

唯有將不合用的free 出去比有需要的人

大宅

引用:我盡量剛剛好每樣齊就oK,例如運動波鞋一對

原帖由 綠荳媽媽 於 16-04-18 發表
我盡量剛剛好每樣齊就oK,例如運動波鞋一對,休閒波鞋一對,cross一對,普通布鞋一對。不是過千名牌,但依 ...
我細個得一對波鞋一對返學鞋

珍珠宮

我奶奶買俾我個仔d衫,多到著唔曬,好多唔超過10次已經唔啱著,覺得好浪費,成日提佢唔好買甘多,細路仔大得快,唔理,照買,睇住d衫好新淨又唔著得又要搵適合嘅人接收真系頭都大

wcpcelia    發表於 16-4-19 08:59

伯爵府

我盡量剛剛好每樣齊就oK,例如運動波鞋一對,休閒波鞋一對,cross一對,普通布鞋一對。不是過千名牌,但依 ...
返學一對,校內一對,出街一對。

珍珠宮

我囡都係得一對翻學一對出街,夠晒,半年換一對

meow_day    發表於 16-4-19 13:43

大宅

我大仔暫時一對波鞋一對拖鞋。。遲啲返學多左返學難。。
衫就多數人比既。。。我都會買但大多係淘寶,想佢出街好好睇睇。。
細仔就買比哥哥時都會買幾件,冇可能全部大既新細既就舊。。但大部分衫褲鞋都係阿哥既

而且買衫唔會買到剛剛好。。買大一碼至少著哂一季

侯爵府

其實完全唔需要俾呢種思想困擾自己。一個人條命係消受得起,先會有得享受/享福。你應該為自己能夠給與,你小朋友能夠消受而感到高興。

消受唔到嘅人,個天自然會比相應嘅命運俾佢。唔需要刻意改變啲咩。

goat    發表於 16-4-19 13:08
愈嚟愈冇記性

男爵府

除左番學鞋,其他鞋都係淘!
三、四十蚊人仔已經有一對!

子爵府

我仔都係波鞋 拖鞋 涼鞋各一對,只買有牌子既,因為會留比表弟著,所以啲料要好啲,表弟著完仲會有bb接手。

男爵府

我地無乜人俾衫我地,反而人地接我地嘅較多。我一仔一女,亞囡大個好難接亞哥d衫,屋企衫會,出街衫就好少啦。
同埋我覺得依家d野d質地用料無以前咁好,以前貴d既貨真係耐用d,依家就乜貨都用唔耐。

侯爵府

講得白啲,有人註定無法享福,有人註定六親緣薄,呢啲,你想幫都幫唔到。有人有偏財運,有人死做爛做都只會有微薄收入,呢啲嘢真係整定。好似陳x聰咁,如果佢條命整定係無萬貫家財,佢個好運一過,個天自然會收返晒佢啲嘢。

愈嚟愈冇記性

公爵府

2018復活節勳章

我仔出街鞋有6-7對,衫褲最少20件,但唔啱著我會送比有需要嘅人唔會浪費

除非買左唔著唔用,我覺得人人標準唔同,無話過唔過量

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

我4囡一對出街波鞋走天涯

用戶要求終止服務

引用:其實完全唔需要俾呢種思想困擾自己。一個人

原帖由 ChinoB 於 16-04-18 發表
其實完全唔需要俾呢種思想困擾自己。一個人條命係消受得起,先會有得享受/享福。你應該為自己能夠給與,你 ...
認同。自己有能力就買。

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

你淨係鞋都千幾蚊啦,你覺得少咩?我覺得多囉,crocs只係普通膠涼鞋,又唔係好著又易有意外,我唔會買囉,我女一對stride rite用信用卡積分換coupon買,一對特價Fiona's prince, 其餘幾對特價/街邊涼鞋/拖鞋,總共應該唔使$500,消唔消福睇你信唔信,不過我自己覺得父母應該有好嘅理財觀去做子女榜樣,而且過度消費亦唔環保(我買衣物全部買大同只買剛好夠用的)

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

我唔洗數已經知道我仔一定係嚴重過量

子爵府

我自己活到今時今日都係得三對鞋
唔爛唔買新

natjosejim    發表於 16-4-19 06:45

子爵府

我囡出街只有波鞋一對

首頁

尾頁

跳至